Wat vond jij van de allereerste ALV van Qurrent?

  • 12 oktober 2016
  • 0 reacties
  • 472 keer bekeken

Zaterdag 21 mei was een historisch moment in het prille leven van energieleverancier Qurrent: de allereerste algemene ledenvergadering. Maar wat een opkomst. We konden maar liefst 150 leden, 30 medewerkers en 10 partners verwelkomen op deze verrassend interessante en inspirerende ochtend in de Fabrique in Utrecht.

Om 10.00 uur startte het officiële gedeelte en er werd direct gestemd; Dave Nelissen, de man die alles met veel humor aan elkaar praatte, werd met een zeer ruime meerderheid goedgekeurd als dagvoorzitter.

Jaarverslag
Richard Klatten, directeur van Qurrent, heette eenieder hartelijk welkom, waarna een uitleg over de coöperatie en de ALV volgde. Hij vertelde hoe de structuur van coöperatie in elkaar zit en welke bevoegdheden de ledenraad heeft. Een wat technisch verhaal, maar wel noodzakelijk op een eerste ALV. Ook ging hij in op de maatschappelijke doelstellingen van de coöperatie en liet hij aan de hand van infographics zien wat we met z’n allen al hebben bereikt.

Toen was het de beurt aan directielid Denis Slieker die de jaarrekening en het jaarverslag toelichtte. De financiën leidde tot een interessante discussie met enkele goed geïnformeerde leden. Op het gebied van financiële transparantie heeft de coöperatie nog wat verbeteringen door te voeren en dat gaan we ook zeker ter harte nemen. Uiteindelijk heeft Yentl Molenaar, als afgevaardigde van de ledenraad, de jaarrekening van 2015 vastgesteld en decharge verleend aan het bestuur en de Raad van Commissarissen.

Ledenraad
Het volgende punt op de agenda was de voordracht en de benoeming van de nieuwe ledenraad. In januari waren leden opgeroepen zich beschikbaar te stellen voor de ledenraad. Uit de kandidaten die in januari op de vacature hadden gereageerd zijn drie personen geselecteerd. Lucien Joppe, Stijn Otten en Aucke Douwes Isema zullen de leden vertegenwoordigen. Na een korte voorstelronde heeft de ledenraad over de benoeming van de nieuwe leden van de ledenraad gestemd en zij zijn alle drie goedgekeurd door de ALV. De leden zijn benoemd voor 2 jaar, met ingang van 1 juni 2016. De ledenraad is te bereiken via ledenraad@qurrent.nl.

Plannen 2016/2017
Richard Klatten betrad nogmaals het podium om de plannen voor de coöperatie voor 2016/2017 toe te lichten. De coöperatie gaat flink aan de slag met uitbreiding van de opwek- en coöperatieprojecten. Ook willen we de energiebesparing onder de leden stimuleren. Bijvoorbeeld via de besparingstool die nu in ontwikkeling is. We proberen daarnaast maatschappelijk impact te creëren door invloed uit te oefenen op het overheidsbeleid. Zo is Qurrent bezig met een onderzoek in samenwerking met CE Delft over een nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame opwek.

Hierna werd de online community gepresenteerd. Een online platform waar onze leden onderling, maar Qurrent ook met de leden 24-7 met elkaar in contact kunnen treden. Leden kunnen ons zo vragen stellen, elkaar helpen en meedenken over producten en diensten en het delen van kennis over besparen en opwekken.

Keynote speech Maurits Groen
Na de pauze was het woord aan adviseur, activist en ondernemer Maurits Groen. Hij staat al 6 jaar in de Duurzame top 100 van Trouw, waarvan de laatste jaren steevast in de top-10. In 2015 belandde hij op nummer 1, met name door zijn brede visie en daadkracht. In zijn inspirerende verhaal was daadkracht dan ook een groot thema.

Maurits vertelde over de noodzaak om iets aan duurzaamheid te doen. Klimaatverandering gaat sneller dan je denkt. Hij illustreerde met verschillende voorbeelden hoe kleine acties grote positieve impact kunnen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld de zoekmachine ecosia.org gebruiken. Deze zoekmachine investeert hun inkomsten in het planten van bomen. Ook een interessant idee: aandelen Shell kopen en zo duurzaamheid op de agenda krijgen. Bijvoorbeeld via het initiatief follow-this.org.

Hoe een klein product als een solar-lamp een grote impact kan hebben bewijst Maurits ook met de Waka Waka, een lamp en accu die volledig werkt op zonne-energie. Er zijn 1 miljard mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit en dus gebruik moeten maken van een alternatieve lichtbron: kerosinelampen. Deze lampen zijn zo gevaarlijk dat zij meer mensenlevens kosten dan malaria en aids bij elkaar. Met een Waka Waka lamp krijgen deze mensen toegang tot een veilige en duurzame lichtbron waarmee ze ’s avonds kunnen studeren, werken of hun telefoons op kunnen laden en in contact te blijven met hun familie of hulpdiensten. De Waka Waka is zelfs een goede bron van inkomsten. De opgewekte stroom wordt vaak tegen betaling doorverkocht. Waka Waka hanteert het buy one give one principe. Voor ieder verkocht exemplaar wordt er een weggegeven aan iemand in een noodsituatie. Maurits sloot af met 2 inspirerende filmpjes. The Virtual Grid en Prepaid solar power in Rwanda. En de boodschap om vooral zelf in actie te komen om echt een verschil te kunnen maken!

The Wall of Innovation
Tot slot introduceerde Dave ‘the wall of innovation’ aan het publiek. Hij vroeg de aanwezige leden wat zij uit de coöperatie en de community willen halen én wat zij zouden willen brengen. Dit heeft enorm veel reacties opgeleverd. Zo hebben we een hoop aanmeldingen voor het testteam van de community, nieuwe kandidaten voor de ledenraad, groene lobbyisten, hulp bij werving binnen eigen kring en heel veel specifieke kennis. Echt fantastisch!

En wat willen de leden komen halen? De leden willen graag bespaar- en opwekadvies, nieuwe duurzame producten of een goed aanbod van goede bespaarproducten. Ondersteuning en advies bij eigen (coöperatie)projecten en bijvoorbeeld hulp bij het overtuigen van VVE’s. Dit wil zeggen dat onze leden exact dezelfde missie nastreven als Qurrent, namelijk zoveel mogelijk besparen op je energie!

Energiemarkt
Na de ALV stond er voor alle leden een lekkere biologische lunch klaar, terwijl zij allerlei informatie over besparende maatregelen konden inwinnen bij de stands op de energiemarkt. Er waren experts op verschillende gebieden: hoe kun je nu de waarde van je woning verhogen door isolatiemaatregelen? Daarover adviseert Woning Waard. Solesta en Sungevity lieten zien hoe je van zonne-energie kunt profiteren. Ook werd er informatie gegeven over warmtepompen door Techneco. En met een handig apparaatje van SpeedComfort kun je flink op je stookkosten besparen. Met de slimme thermostaat Tado bespaar je nog eens extra, die zet namelijk de verwarming voor je uit als je het huis verlaat en aan als je op weg terug bent. Ook werd er een selectie van de producten uit de Qurrent energiewinkel geshowd.

Met een berg vol bespaar- en opwekinspiratie en een échte Qurrent-Dopper vertrokken de leden weer naar huis.
Was jij er ook bij? Wat vond je van de dag? We horen het graag van je!

0 reacties

Geen reactie

Reageer