Water: een nieuwe energiebron?

  • 20 juli 2017
  • 6 reacties
  • 598 keer bekeken


Wordt water een van onze nieuwe energiebronnen?

Onderzoekers van de TU Delft hebben de wereldwijde potentie van waterkracht als energiebron onderzocht. Die potentie blijkt enorm: waterkracht kan volgens de onderzoekers voorzien in 33 procent van de jaarlijkse wereldwijde energievraag.

De onderzoekers publiceerden de resultaten in het wetenschappelijk tijdschirft PLOS One. Dat meldt TU Delft in een persbericht. Ze maakten gebruik van een model waarin verschillende geografische informatiesystemen werden gecombineerd. Aan de hand hiervan creëerden de wetenschappers vervolgens een simulatie die de wereldwijde potentie van waterkracht als energiebron in kaart bracht.

Het onderzoeksteam bracht onder andere de hellingen van rivieren in kaart, om geschikte locaties voor waterkrachtcentrales vast te stellen.

Waterkracht heeft de potentie om een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen te vervangen, is de conclusie van de Delftse wetenschappers. De huidige energieproductie van alle waterkrachtcentrales ter wereld voorziet slechts in 3 procent van die energiebehoefte.

Wat denk jij, gaat er naast zonne-energie, windenergie ook energie uit water komen? En zou je willen dat wij als energieleverancier iets met water deden om energie te winnen?

6 reacties

Badge
lijkt mij wel interessant, ik weet alleen niet of het ook rendabel is.
Ik zat laatst te denken over energie overschot bij windmolens: je zou dat overschot kunnen gebruiken om water omhoog te pompen in bekkens om vervolgens extra energie op te wekken als het niet waait? of toch maar turbines naast de vaargeulen?
Reputatie 4
Badge +8
Goede vragen, Frank. Een overschot aan windenergie is goed voer voor een duurzaam debat. Energie opwekken is stap één, maar hoe zet je die zo efficiënt mogelijk in, zonder verspilling? Wat dat betreft kun je niet genoeg balletjes opgooien :)

Groet,
Tomer
Reputatie 4
Badge +12
Het onderzoek van TUD had betrekking op waterkracht in de wereld. In Nederland zijn de hoogteverschillen te klein om op grotere schaal gebruik te maken van energie-opwekking. Luc Lievense heeft in de tachtiger jaren een plan gemaakt voor opslag van windenergie in een 10 meter hoog stuwmeer in het Markermeer. Later zijn meer plannen doorgerekend. Probleem is altijd het gigantische oppervlak wat je nodig hebt bij een hoogteverschil van enige tientallen meters. Het meest veelbelovend lijkt nog een negatief stuwmeer in de Noordzee, maar waarschijnlijk is opslag in chemische vorm praktischer.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Lievense
Reputatie 3
Badge +8
Hallo Frans,

Bedankt voor het delen van Plan Lievense!

Als het op bepaalde plekken wereldwijd (en hopelijk ook in Nederland) waterkracht in te zetten, dan is dit zeker een mooie aanvulling.
In Noorwegen heb je al de waterkrachtcentrales. Nederland is natuurlijk een vlak land, maar zijn ondertussen ware waterexperts!
Wie weet wat voor mooie initiatieven er nog worden bedacht om meer uit het Nederlandse water te halen.

En, wat vinden jullie? Of kunnen we water inzetten in combinatie met zon of wind?

Groetjes, Nina
Reputatie 4
Badge +12
Hoi Nina,

Het helpt niet als je waterexpert bent en tegen natuurwetten aanloopt. De cijfers van het plan Lievense waren niet de stand der techniek in de tachtiger jaren, maar de theoretische opslagmogelijkheid van energie in het Markermeer. Wij hebben niet de honderden vierkante kilometers en honderden meters hoogteverschil die je voor serieuze waterkracht nodig hebt. De Noren hebben een paar hoge stuwmeren waar wij ook via de Norned kabel elektrische energie kunnen opslaan en heel veel onbevaarbare rivieren die met hoogteverschillen van soms maar 10 meter toch een fikse hoeveelheid stroom kunnen produceren. Bij ons worden de Rijn en de Maas bevaren. De Maas heeft wat stuwen en sluizen en onbevaarbare zijriviertjes waar waterkracht wordt opgewekt; dat is rendabel, maar tikt niet aan.

Groet, Frans
Reputatie 2
Badge +8
Dankjewel Frans!

Ik heb ook weer wat nieuws geleerd vandaag.
Leuk om van dit soort nieuwe informatie te leren.

Groeten van Giulia

Reageer