Sticky

Heb jij nog slimme bespaartips?

  • 3 oktober 2016
  • 66 reacties
  • 10052 keer bekeken


Toon eerste bericht

66 reacties

In de regels staat dat ik geen reclame mag maken voor producten.

Daar hou ik me dus aan.

Het merk is Niebla.nl en is een nevel-bespaar- douche en dus geen stralen.

Dus nou ben ik benieuwd hebt u ook een nevel bespaardouche en

gebruikt u per douchebeurt ook slechts 3-4 liter water.

Meer niet en dan sta ik er 5-7 minuten onder,

maar de shampo en douchegel zaten er al in of op voordat ik onder de douche ga.

Dat was dus een dubbele tip voor mensen die echt zuinig durven of moeten zijn.
Effe niet op zitten letten.
Ik gebruik geen 4 liter per minuut of wat 4lpm ook betekent.
Ik gebruik het na 5 minuten douchen.

Nu u weer.

U zit dan op 20 liter.
Badge +1
warm water koken? trek warm water uit de kraan. Ook als je niet zo'n handige quooker hebt.

Wat ook bespaart: (en mede daarom heb ik in oktober maar 20m3 verbruikt ipv de 96 m3 zoals de rest): kook alleen in het weekend. Ik kook 2x een grote pan vol met eten. Je eet door de week wel meer van hetzelfde, maar als je elke week wat anders kookt en vooral veel groente neemt, hoeft dat geen issue te zijn. Eten in de vriezer, elke ochtend er eentje uit en klaar. Wellicht werkt het alleen voor alleenstaanden, maar toch 🙂. Je verbruikt minder gas. Geen idee wat het effect is op je stroomrekening als je elektrisch kookt, maar zal vast ook iets schelen.

toch maar die thermometer op 17. te koud? zet 'm eerst op een temperatuur die je wel prettig vind, en laat 'm na een poosje langzaam dalen naar 17. laat m op 9 staan als je niet thuis bent (en als je het hele weekend weg bent, haal je 'm van het automatische programma af en zet je hem ook op 9)

Doe die verrekte tussendeuren dicht. Niet alleen goed tegen brand, maar ook tegen onnodig verwarmen van ruimtes.
Reputatie 4
Badge +8
Dat zijn fantastische tips, Henze! Ik ga snel wat tupperware aanschaffen :)

Groet,
Tomer
Er komen steeds meer innovatieve energieconcepten en producten op de markt. Ik zie ze wel eens op YouTube voorbijkomen. Een van de bekendste is dat je planten kunt gebruiken als acculader. Niet alleen Wageningen is op het idee gekomen om planten in te zetten als energiebron. In Rio hebben technische studenten en ontwerpers een pret-a-porter acculaderplantenbak voor je usb apparaat ontworpen. Het product gaat onder de naam Bioo lite. Compleet op basis van ecotechnologie. Dus als je energie wilt besparen bij het opladen van apparaten via de usb, zoals je telefoon, kijk dan eens of je zo n prachtige plantenpot kunt bestellen. Ze zijn online verkrijgbaar. Hip, mooi (met planten in je huis) en heel duurzaam.
Reputatie 3
Badge +8
Hallo Arnoud,

Bedankt voor je bericht. Wat een ontzettend gaaf idee!
Zo wordt niet alleen je huis een stuk gezelliger, maar wordt het groener in meer opzichten. Ik ga me hier zeker in verdiepen, nogmaals bedankt!

Groet, Nina
Reputatie 4
Badge +6
Bij een 16 Kw gasgestookte HR Cv. is de hoeveelheid gas na 7 minuten douchen , 400 liter gas .
Blijkt uit de meting van mijn slimmemeter weergegeven op Slimmemeter portal.
En een oudere cv 32 Kw met 5 liter boilertje er in is heet houden .30 liter gas . om het uur dus 12 x per 24.uur het hele jaar door .
Reputatie 2
Badge +8
Fijne calculatie G.F.Klaver!

Heb je dit ook zo aangepast in je woning?
Groeten van Giulia
Badge +1
(led)lampjes van verschillende wattage? gooi ze niet weg, maar hang ze strategisch.
lampen die je nooit tot zelden aan doet doe je de lampjes met de hoogste wattage.
lampen die je wat vaker aan doet doe je de gemiddelde wattages.
De laagste wattages gebruik je voor de lampen die je veel aan hebt.

Ja, de lampen met de hoge wattages gaan wat langer mee op die manier, maar ja, dan heb je gelijk een stok achter de deur om nog minder vaak die ene lamp aan te doen. Zelf heb ik de spotjes in mijn studeerkamer met lage wattage omdat ik die toch wel aan heb als ik daar ben (en ben er veel) in de slaapkamer heb ik de hele hoge wattages, want ja, die doe je maar een paar minuten aan en uitkleden kan ook in het donker.

Haal de stekker uit apparaten die standby staan of doe er zo'n handige stopper er op. De wasmachine van mij gebruikt nog wel wat watt als hij standby staat. stekker er uit en klaar. (trek de opladers er voor de zekerheid ook maar uit, velen verbruiken nog een beetje)
Ik heb nu persoonlijk in mijn huis 40w aan altijd aan apparatuur.

Iemand nog een tip voor de verwarming? Ik kan namelijk de opwarmtijd verlengen of verkorten, maar ik heb geen idee wat nou meer bespaart. Langere aanlooptijd (dus moment dat hij mag gaan verwarmen tot het moment dat het voor jou een bepaald aantal graad moet zijn? Er blijkt iig nog wel wat winst te behalen bij het goed afstellen van je HR-ketel (lagere temperatuur, comfortstand uit enz.)
Reputatie 4
Badge +6
Alles met vallen en opstaan , geleerd en uitgevoerd . Giulia . Heb er wel 34 jaar over gedaan hoor .
Wat verlichting aangaat , begin 2000 gebruikte ik ruim 12000 KWh per jaar , Eerst alles naar Spaarlampen , mijn eerste Led ging in een lampje uit 1930 helemaal werkend en compleet met porselein knopje op de schakelaar , Die led nog met die blauwe ring licht aan de voet ziet er niet uit maar ik vond de tegenstelling zo mooi. Door te meten in de afgelopen 13 jaar bleek waar alle SLUIP verbruik zat en nu is het 4400 KWh . Nu bijna 6 jaar geleden mijn PV panelen ging ik van 50 % dekking uit , en het resultaat is nu 100 % , allen door te meten . en vervangen als het betaalbaar was , Doe je alles in een heb je de bank nodig heb je tijd , niet dus , alleen in de kamer zijn 27 licht punten . In huis is alle verlichting Led in de Kelder Led TL maar dan in de aanbieding bij de Lidl. plus extra korting .
Reputatie 3
Badge +8
Hallo Henze en Giliam,

Bedankt voor jullie berichten! Het doet me deugd te lezen welke aanpassingen jullie hebben gedaan om te besparen.

Iemand nog een tip voor de verwarming? Ik kan namelijk de opwarmtijd verlengen of verkorten, maar ik heb geen idee wat nou meer bespaart. Langere aanlooptijd (dus moment dat hij mag gaan verwarmen tot het moment dat het voor jou een bepaald aantal graad moet zijn? Er blijkt iig nog wel wat winst te behalen bij het goed afstellen van je HR-ketel (lagere temperatuur, comfortstand uit enz.)

Wat voor een thermostaat gebruik je, Henze? Je geeft al aan dat je opwarmtijd kan aanpassen, maar misschien lees ik over een eerder bericht heen.
Wie weet haal je wat inspiratie uit deze topics.
Wie heeft er ervaring met een slimme thermostaat voor CV?
Welke dingen doen jullie om gas te besparen?

Bij dezen ook nog een linkje naar de Energiewinkel, wie weet vind jij hier wel hét apparaat om je te helpen besparen!
Energiewinkel Qurrent - Besparen op gas

Hebben jullie nog andere tips om te besparen op de verwarming? Laat het weten!

Groetjes, Nina
Toen ik voor het eerst mijn energieverbruik ging meten schrok ik van het verbruik 's nachts. Tussen ruwweg 1:00 en 6:00 (als hier iedereen slaapt) was mijn verbruik gemiddeld 200W. Dat klinkt niet erg indrukwekkend maar is, gerekend over 24x365, toch 1700 kWh/jaar. De helft van ons totale jaarverbruik. Energie gebruiken voor een doel is prima, maar dit was echt te veel.
Naast 'kleine' sluipverbruikers als opladers, telefoon en een paar klokken bleken vooral de vaatwasser en de kookplaat de grote boosdoeners.

onze vaatwasser blijkt na het wassen, zolang hij dicht blijft, elektriciteit vreten. Bij openen 's ochtends is de vaat warm en in veel gevallen nog nat/vochtig. De truuk, na afloop wasprogramma openen en uitzetten. Minder verbruik en de vaat is droog.
De kookplaat is lastiger. Blijkt dat hij zo'n 40W verbruikt bij het wachten tot iemand de tiptoetsen bedient. Omdat hij op krachtstroom werkt, is een extra schakelaar duur. We schakelen nu de hele kookgroep uit vlak na het koken.
we zijn inmiddels terug tot gemiddeld zo'n 60W sluipverbruik.
Reputatie 4
Badge +6
Uit , eco of warm houden van een Hr cv alleen voor water productie Bij uit neemt het 30 seconden om het water boven te krijgen , bij eco is het tijd van gebruik en bij warm houden ja het woord zegt het al het loopt niet zo veel van elkaar weg , de voorgaande Warm water was een Gas boiler , heb ik prima werkend weggezet omdat dat ding rond de 700 euro per jaar verstookte alleen voor warm houden en dan was het in de zomer gevoed vanuit de Zonneboiler en lucht / water warmtepomp. En de ring leiding met een speciale RVS pomp werkt wel super snel . Heb hem op de lichtschakelaar gezet van de badkamer , dat is een stuk voordeliger . Bedacht wel dat het dan een cv leiding is door het hele huis , natuurlijk deels afgedekt maar in de winter is die energie niet verloren .
Die ringleiding was er voor de kinderen hun veiligheid en gemak , met een centrale warmte / meng regeling voor de hele eerste verdieping .
Wat sluip aan gaat , zit de meeste sluip hier in de router en wifi ,en koelkast/vriezer. Wasmachine en droger gaan altijd uit en aan als er zon is , En de pv omzetter schakelt zich zelf af de inductie kooktoestellen zijn volledig uit. ook de TV op een automaat met puls schakelaar . 150 W gemiddeld nu en in de zomer 120 w.
Reputatie 4
Badge +8
Hoi Steven en Giliam,

Bedankt voor het delen van de tips!

Naast 'kleine' sluipverbruikers als opladers, telefoon en een paar klokken bleken vooral de vaatwasser en de kookplaat de grote boosdoeners.

Onze vaatwasser blijkt na het wassen, zolang hij dicht blijft, elektriciteit vreten. Bij openen 's ochtends is de vaat warm en in veel gevallen nog nat/vochtig. De truuk, na afloop wasprogramma openen en uitzetten. Minder verbruik en de vaat is droog.


Dit is interessant Steven. Hier heb ik nog niet eerder aan gedacht en ga ik zeker onthouden!

Groetjes,
Tessa
Badge +1
Onlangs een nieuwe pc gekocht. Ooit melde ik hier dat ik mijn pc uit deed, omdat dat de helft op mijn rekening scheelde, maar dat is nauwelijks vol te houden (ik vergat het nog wel eens). Ik heb nu een Intel NUC gekocht. Als je geen gamer bent en de pc verder niet nodig hebt voor hele krachtige toepassingen, is een Intel NUC een goede keus. Het apparaat is verschrikkelijk zuinig wanneer het niks doet en gaat, in de variant die ik heb, maar tot 65 watt.

Je zal zo'n 6 watt extra op je altijd aan apparatuur metertje zien (gegeven dat je een tool als enelogic gebruikt en hij ook echt niets doet), en het zal wat meer gaan gebruiken afhankelijk van wat je aan het doen bent.

Nadeel is wel: Ze zijn goedkoper als zelfbouw (wwz dat je zelf geheugen en HDD/SSD nog moet kopen en installeren) dan wanneer je ze kant en klaar in de winkel koopt.
Reputatie 4
Badge +6
Mijn inzicht begon pas goed te worden toen ik mijn slimmemeter via een app. ( die niets kost ) kon lezen , stroom per kwartier en gas per uur . en natuurlijk per dag met dagtemperatuur , per week/ per maand en per jaar. Maar het meest heb je aan je grafiek beeld die doorlopend is van je Sluimerverbruik van stroom . En je gas in relatie met de temperatuur.
En mijn Zonnen boiler start en schakelt de WTW mee ( Lucht / Water ) Dan zie je samen met je grafiek temperatuur en PV teruglevering en hoeveel die is . Kortom . Toen ik dat ging Opschrijven en uitlezen via app, ( 2003 ) ben ik met zelfde huis van een gebruik stroom sluimer 1200 Wh. ( dat is dus continu 24/7) naar 160 Wh , en het gas is van ruim 6000 m3 , naar 900 per jaar .Betaal per maand aan energie € 80 p/m en krijg meestal rond de 350 € terug per jaar . En vergeet niet dat er een losstaand B&B is met eigen ketel en het huis een gas gestookte cv voor het water en een Hetelucht kachel gasgestookt voor het Huis . Bij elkaar heeft het huis ruim 350 m2 vloer . De PV is op 21 juni 2013 begonnen ( 4400) kw / jaar . en per 2019 had ik de 7 mw . gemaakt . Betaalde toen 5200 Euro voor 16 panelen . dus reken maar uit . Terugverdienen is mijn denken niet , maar wel leuk meegenomen .

Reageer