Houten duurzame schuurwoningen

  • 25 juni 2019
  • 0 reacties
  • 384 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Ik zelf woon op de zelfde manier in een Fins huis , en hier lees je hoe dat in elkaar steekt .
Duurzaamheid
24 juni 2019

Houten duurzame schuurwoningen


Door Marein Kolkmeijer
Bouwbedrijf Robuusteiken bouwt schuurwoningen die voorzien in opslag van het huidige overschot aan CO2. Met houtbouw sla je voor langere tijd veel CO2 op en stoot je, in tegenstelling tot bouwen met materialen als beton of staal veel minder CO2 uit.
Hout laten groeien kost geen (fossiele) energie. Sterker nog: zolang het groeit, slaat het CO2 op en mits duurzaam geproduceerd, is het een van de meest duurzame bouwmaterialen als het om het klimaat gaat. De productie van bouwmaterialen zoals beton, plastic en staal kost daarentegen veel energie die mees tal afkomstig is uit fossiele brandstoffen waarbij veel CO2 vrijkomt. Die uitstoot is de reden dat Peter Kroes van bouwbedrijf Robuusteiken zich specialiseerde in bouwen met biobased bouwmaterialen. “We zien grote kansen in het gebruik van biobased bouwmaterialen als hout en vlas”, stelt hij. “Zolang dergelijke materialen groeien, slaan ze CO2 op. Als je er vervolgens bouwmaterialen van maakt, hou je die opgeslagen CO2 vast. Het komt pas in de atmosfeer als je het hout gaat verbranden. Heel anders dus dan bij de productie van beton. Daarbij komen enorme hoeveelheden CO2 vrij. Een ander voordeel van bijvoorbeeld isolatiemateriaal op basis van vlas- of houtcellulosevezels is de optimale temperatuur- en vochtregulering. Die draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Met het gebruik van natuurlijke materialen doet de bouw dus een stap in de goede richting.”
Opslag van het huidige overschot aan CO2

Bouwbedrijf Robuusteiken bouwt schuurwoningen die voorzien in opslag van het huidige overschot aan CO2. “In een schuurwoning van 550 m3 is ongeveer 38.000 kg hout, houtwol en riet verwerkt. Dat is goed voor 136.800 kilo CO2-opslag”, rekent Kroes voor. “Van die hoeveelheid kan een gezin met een gemiddelde CO2-productie van 8.000 kg/jaar zeventien jaar CO2-neutraal leven. Wanneer meer mensen kiezen voor een woning van hout en materialen van natuurlijke oorsprong helpt dat het milieu op drie manieren. Het hout slaat CO2 op, er zijn minder bouwproducten nodig die CO2 als afval hebben én bij duurzame bosbouw worden na de kap nieuwe bomen geplant die op hun beurt weer CO2 opnemen”, aldus Kroes.

Eiken gebinten

De schuurwoning van Robuusteiken bestaat uit een basiswoning die is uit te breiden met diverse opties met een vast prijskaartje. Heel overzichtelijk voor de opdrachtgever. Een van de opties is de gevelafwerking. Standaard zijn dat houten delen. Metselwerk is een optie. Een andere optie is een rieten dak. Standaard worden de schuurwoningen voorzien van een pannendak. Wat de woning in ieder geval altijd heeft, zijn de kenmerkende eiken gebinten. Deze gebinten hebben echte krommers en traditionele pen- en (slob)gat-, (schuine) lip- en haakverbindingen. Ook de zogenoemde spieën, deuvels en toognaalden ontbreken niet. In de schuurwoningen is kortom veel stoer ambachtelijk timmerwerk in het zicht. Het eikenhout komt uit Duitsland. Het wordt vrij vers verwerkt.

Gedroogd eiken

De belangrijkste reden daarvoor is dat gedroogd eiken hard en dus veel lastiger te bewerken is. In relatief vers verwerkt en onbehandeld eikenhout zit nog volop beweging. Er zullen dus onherroepelijk scheuren en watervlekken verschijnen. “Maar dat geeft het materiaal juist zijn rustieke aanzien”, zegt Kroes. “Het draagt bij aan de sfeer terwijl het niks afdoet aan de kwaliteit van de woning.” Eventueel ander hout dat optioneel voor zichtwerk wordt toegepast, is lariks of vuren voor dakbeschot en plafondafwerkingen. De eiken draagstructuur staat op gemetselde poeren op een betonnen fundering. Wanneer het om zandgrond gaat, zoals in Drenthe vaak het geval is, wordt een betonnen strokenfundering op staal toegepast. In Groningen bestaat de ondergrond vaak uit klei. Daar wordt de fundering onderheid. Op de fundering wordt vervolgens met metselwerk verdergegaan voor de oplegging van de geïsoleerde broodjesvloer van de begane grond en een kleine plint voor de houtskeletbouw van de gevels.

Vochtregulerende isolatie

Voor de houtskeletbouw gevels en wanden wordt normaal vuren voor het stijl en regelwerk gebruikt. De gevels en binnenwanden bestaan uit (ecologisch) OSB-plaatmateriaal dat aan de interieurzijde is afgewerkt met gipsplaat en geïsoleerd wordt met houtwolisolatie. De constructie van de buitenmuren is dampopen. Er wordt dus geen dampremmende folie toegepast. Voor optimale damopenheid is het een voorwaarde de gipsplaten wandafwerking niet met latexverf af te werken. Stabiliteit wordt verkregen door enkele dwarswanden, die met de staanders van de eiken portalen zijn verankerd, met dikker houten plaatmateriaal te bekleden. De verdiepingsvloer bestaat uit een dubbele constructie: een houten vloer (40 mm vuren) over eiken balken (120 x 160 mm h.o.h. 460 mm). De eiken balken, die in het zicht blijven, zijn opgelegd in de eiken portalen. Op de vuren vloer is op regels (38 x 89 mm h.o.h. 610 mm) een tweede vloer aangebracht van underlaymentplaten met daarop 30 mm dikke fermacell vloerelementen. Tussen deze twee vloeren lopen alle leidingen en kabels van de installaties. De met natuurlijke isolatie opgevulde vloeren en de wanden, hebben zeer goede geluidisolerende eigenschappen.

Installaties

De begane-grondvloer heeft een cementgebonden afwerklaag waarin vloerverwarming is aangebracht. Een luchtwarmtepomp – aardwarmte is optioneel – zorgt voor de opwarming van water voor verwarming en tapwater. Het boilervat bevat 250 liter en heeft aanvullend een elektrisch verwarmingselement. Op de verdieping is alleen in de badkamer vloerverwarming. Die zit in de cementen afwerklaag van de plaatselijke zwaluwstaartvloer. Optioneel is in de badkamer en in de slaapkamers aanvulling met elektrische stralingspanelen mogelijk. Maar de woning is zeer goed geïsoleerd en kan in principe toe met alleen vloerverwarming. De ventilatie is traditioneel: mechanische afzuiging uit (woon)keuken, badkamer en toilet met natuurlijke aanvoer via gevel/raamroosters.
Projectgegevens
Locatie: Brinkstraat, Wezup
Uitvoering: Robuusteiken, Veenhuizen
Ontwerp schuurwoning: Blauwdruk bouw, Alphen aan den Rijn
Ontwerp boerderij: Robuusteiken
Uitwerking naar ecologische bouw: Blauwdruk bouw i.s.m. Robuusteiken
Advies: Blauwdruk bouw i.s.m. Robuusteiken
Installaties: Van Riesen Installatietechniek, Roden
Rietdekker: ELG Rietdekkers, Schoonebeek
Bouwsom boerderij: 500.000 tot 600.000 euro
Bouwtijd basis schuurwoning: circa 6 maanden
Tekst: Marein Kolkmeijer
Fotografie: Henk Heusinkveld

0 reacties

Geen reactie

Reageer