Je energieverbruik monitoren, waarom zou je?

  • 18 oktober 2017
  • 0 reacties
  • 238 keer bekeken
Je energieverbruik monitoren, waarom zou je?
Reputatie 5
Badge +13
Je energieverbruik monitoren, je hebt er vast al vaak over gehoord. Misschien heb je nooit overwogen om het zelf te doen. Je denkt bijvoorbeeld: “Ik doe het al jaren zonder”, of “De energieleverancier doet dat toch al voor mij?”. Toch zitten er voordelen aan het monitoren van je energieverbruik. Die willen we even voor jou op een rijtje zetten!

Hoe werkt het eigenlijk?
Een energie monitoringssysteem biedt simpel gezegd inzicht in je energieverbruik. Je kunt realtime en op dag-, week-, maand- en jaarniveau zien wat je verbruikt. Het begint allemaal in de meterkast. Daar hangt een kastje met sensoren. Dat kastje kan weer communiceren met je router. En de router stuurt de informatie uit de meterkast dan weer door via je het internet naar je laptop, telefoon of tablet. Je kunt dus overal gemakkelijk en snel zien hoeveel energie je verbruikt.

Waarom zou je het doen?
  1. Je kunt de energie die je verbruikt vergelijken met dat van een gemiddeld huishouden. Gebruik jij meer of minder?
  2. Het monitoren van je energieverbruik laat je bewuster omgaan met energie. Goed voor het milieu!
  3. Naast een stuk bewustwording is het ook goed voor je portemonnee.
  4. Stroomverbruik kun je niet altijd zien. Er lekt soms ongemerkt veel energie weg, maar dat zien we niet altijd. Met een monitoringssysteem kun je precies zien wat waar gebeurt en op die manier het lek dichten. Misschien heb je wel verborgen energieslurpers in huis?
  5. Zie het als een spel. Probeer de volgende maand eens te kijken of je minder energie kunt gebruiken, dan de maand daarvoor. En betrek het hele gezin.

Heb jij een andere reden om te monitoren?

0 reacties

Geen reactie

Reageer