Sticky

Meningen gevraagd: Wil jij deskundig advies bij energiebesparing?

 • 21 april 2017
 • 21 reacties
 • 987 keer bekeken

Wij zijn benieuwd: Zou jij eerder energiebesparende maatregelen voor jouw huis nemen als je deskundig en onafhankelijk advies krijgt?

Qurrent helpt je graag met besparen en opwekken. Maar het is soms lastig is om een keuze te maken tussen leveranciers. Daarom zijn wij enthousiast over Hoom!

Dit is het idee: Hoom bekijkt bij jou thuis de situatie, geeft je meerdere offertes en controleert (na uitvoering) het werk van de leverancier. Ook Hoom is een coöperatie zonder winstoogmerk, dus je bent verzekerd van oprecht en onafhankelijk advies.

Zo werkt het:
1. Na de telefonische intake met een energiebesparingscoach, komt een technisch specialist van Hoom bij je thuis voor een opname. Op basis van de situatie en je wensen vragen zij offertes op.

2. De energiebesparingscoach helpt bij het kiezen uit offertes. Je ontvangt meerdere offertes van bouw- en installatiebedrijven, de uiteindelijke keuze met wie je doorgaat ligt bij jou.

3. Het door jou gekozen uitvoerende bedrijf gaat aan de slag. Veel maatregelen zijn binnen één ochtend of middag al uitgevoerd.

4. De technisch specialist komt langs voor een kwaliteitscontrole en verzorgt de garantie. Zo weet je zeker dat het werk goed is uitgevoerd. Voor de begeleiding vraagt Hoom een vergoeding: https://www.hoom.nl/hoom-vergoeding

We zijn erg benieuwd: Denk je dat je eerder energiebesparende maatregelen zou nemen als je daarbij begeleiding krijgt van een partij als Hoom?

Jij mag het zeggen!

21 reacties

Badge
Ik vind het zeker prettig als via hoom een onafhankelijke adviseur bij je komt om je persoonlijke situatie op te nemen, helpt bij de keuze van de specialist en de uitvoering controleert. Je kunt tenslotte niet alles weten en op deze manier heb je een ruggesteun en meer vertrouwen dat je de juiste keuzes hebt gemaakt.

Henri
Ik vind het heel interessant om advies te krijgen. Ben ook nu in de community aan het snuffelen omdat ik wel behoefte heb aan onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen voor de woning waar wij binnenkort gaan wonen.

Jammer dat Hoom niet de certificaten lijkt te hebben die nodig zijn om hun advies te kunnen bekostigen middels een energiebespaarlening. Verder ziet het er degelijk uit als ik de site zo bekijk. Met name het energiebespaaradvies lijkt me interessant.

Als je meerdere dingen zou nemen na dit advies kan het begeleiden wel flink in de papieren lopen, dat is jammer. Stel dat je tot de conclusie komt dat je een combinatie van zonnepanelen, zonneboiler en spouwmuurisolatie wil dan zijn de kosten voor Hoom al 800 euro exclusief het energiebespaaradvies van 240 euro. Het is de vraag of dat zich terugverdiend als je dit afzet tegen bijvoorbeeld de inkoopacties die er soms zijn via Qurrent.
Reputatie 5
Badge +14
In het verleden, nog werkte in de koeltechniek, had ik bij een klant soms te maken met een adviesbureau.
De klant vraagt aan zo'n adviesbureau idd een advies om wat dan ook. De klant mag vervolgens zelf kiezen welke installateur cq apparatuur hij neemt. En daar zit nu juist dat bekende addertje onder het gras.
Het adviesbureau is bekend met diverse installatiebedrijven, derhalve dus ook de prijzen die deze hanteren.

Helaas te vaak meegemaakt dat klanten op deze manier teveel moesten betalen voor een installatie. Het vervelende is ook nog dat je voor dit advies een hoog bedrag moet betalen.
Reputatie 4
Badge +6


 • in
 • Delen
 • 3
 • Bewaren
In het vorige deel van de blogserie ‘Hoe gaan wij aardgasvrij?’ hebben we de beweegredenen om van het aardgas af te gaan uitgelegd. In dit deel geven wij je een uitgebreid stappenplan dat duidelijk maakt wat de slimste manier is om je woning van het aardgas af te halen.

Een aardgasvrije woning in 5 stappen

Het is nogal lastig om te bepalen waar je nu moet beginnen. Door alle mogelijkheden die er zijn en de keuzes die je kunt maken om aardgasvrij te gaan wonen, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Technisch gezien weten we al lang hoe we een woning van fossiele brandstoffen af kunnen halen. De laatste maanden is het ‘aardgasvrij’ maken van woningen echter in een stroomversnelling gekomen.
In dit deel van de blogserie diepen we de technische maatregelen uit die nodig zijn om een woning (stap voor stap) van het gas af te halen. Belangrijke noot hierbij: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Met name in stap 3, duurzaam verwarmen, zijn er een aantal variaties mogelijk. In deze blog leggen we de route uit die voor veel woningeigenaren het meest voor de hand ligt.

Stap 1. Goed isoleren

De basis voor een aardgasvrije woning is een goede isolatie van de schil. Door de schil van je woning goed in te pakken blijft de warmte binnen. Het isoleren van de verschillende onderdelen van de schil (vloer, muren, glaswerk en dak) is een goed begin. De benodigde energie om het huis van binnen warm en comfortabel te houden met wel 70% worden teruggebracht.
Pas in 1975 is men vanwege de oliecrisis in de bouw begonnen met het toepassen van isolatiematerialen, maar dit is niet te vergelijken met de huidige isolatiestandaarden. Woningen voor 1975 zijn praktisch niet geïsoleerd tijdens de bouw. Woningen die gebouwd zijn na 1992 zijn tijdens de bouw volgens moderne standaarden geïsoleerd.
De verschillende onderdelen van een huis over het algemeen goed onafhankelijk van elkaar te isoleren. Er zijn vaak verschillende isolatietechnieken toepasbaar. Afhankelijk van je huis,, budget en je wensen kun je voor een goede na-isolatie kiezen of voor een zeer goede na-isolatie.
[h4]Mogelijke maatregelen goede na-isolatie:[/h4]
Vloer – Bodemisolatie / Vloerisolatie
Muur – Spouwmuurisolatie
Dak – Dakisolatie binnenzijde
Glas – HR++ glas
[h4]Mogelijke maatregelen zeer goede na-isolatie:[/h4]
Vloer – Vloerisolatie
Muur – Buitengevelisolatie
Dak – Dakisolatie buitenzijde (renovatie)
Glas – Triple glas
[h4]
[/h4]
[h4]Een paar tips:[/h4]
 • Heb je al dubbel glas? Vergis je niet, het glaswerk is nog altijd de zwakste schakel in de schil. Het moderne dubbel glas (HR++) isoleert ruim 2x zo goed. Het nieuwste driedubbele glas (triple of HR+++) isoleert zelfs 3x zo goed!
 • Ga je binnenkort nieuwe kozijnen aanschaffen? Kies dan voor het beste isolatieglas, de extra investering verdien je zeker terug. Laat eerst de kozijnen plaatsen voordat je de spouwmuur gaat isoleren. Dat is in de uitvoering makkelijker.
 • Spouwmuurisolatie is een goedkope en effectieve methode om flink te besparen op je gasverbruik. Het verdient zich daarmee lekker snel terug. Echter, de spouw (de luchtlaag tussen de binnen en buitenmuur) is vaak niet dik genoeg om een zeer goede isolatiewaarde te behalen. Wil je echt een grote stap zetten richting een energieneutrale woning, dan kan je isolatie aan de buitengevel overwegen. Er wordt dan een dikkere isolatielaag aangebracht. Je krijgt daardoor ook een nieuwe buitengevel die er weer fris uit ziet.
 • Overweeg je het dak te isoleren? Kijk dan goed naar de huidige staat van het dak. Moet je deze binnenkort aanpakken in verband met onderhoud of lekkages? Haal dan de pannen van het dak en laat het dak van buitenaf isoleren. Een complete dakrenovatie is wel veel duurder dan isolatie aan de binnenkant van het dak aanbrengen. Je bespaart echter ook meer op je stookkosten. Het isolatiemateriaal kan tijdens zo’n renovatie beter (naadloos) worden aangebracht. Bovendien kan het dak er weer jaren tegenaan.

Stap 2. Voldoende ventileren

In meer dan de helft van alle woningen in Nederland wordt niet voldoende geventileerd. Door een tekort aan frisse lucht ontstaan er vervolgens ongezonde concentraties CO2 en fijnstof. Er zijn de afgelopen jaren verontrustende onderzoeken verschenen over de kwaliteit van het binnenklimaat en de impact die zij hebben op de gezondheid van de bewoners.
Zorgwekkend. Zeker als je de woning goed in gaat pakken met isolatiemateriaal. Dan neemt de natuurlijke ventilatie in de woning af en dat is ook de bedoeling. Luchtstromen via allerlei kieren en gaten zijn er als het goed is niet meer. Daardoor blijft de warmte binnen en heb je ook geen last meer van tocht. Het is daarom belangrijk naar de ventilatie en luchtstromen in de woning te kijken om het binnenklimaat gezond te houden.
Nu heeft niemand iets tegen frisse lucht in huis. Maar wel tegen twee vaak bijkomende nadelen: tocht en warmteverlies. Een goede ventilatie-oplossing voorkomt beide. Het heeft een vorm van warmteterugwinning. In dat geval wordt de inkomende luchtstroom voorverwarmd met de uitgaande luchtstroom. Zo’n 90% van de warmte wordt daarmee teruggewonnen. Zo blijft de warmte in huis en heb je geen last van koude tochtstromen.
Een andere optie om warmteverlies via het ventilatiesysteem te voorkomen is een ventilatiewarmtepomp. Met dit type warmtepomp komt via normale ventilatieroosters verse buitenlucht je woning binnen. Maar nu onttrekt de ventilatiewarmtepomp de warmte uit de lucht voordat deze naar buiten wordt geventileerd. Deze warmte wordt vervolgens omgezet in warm water en aan de cv-ketel teruggevoerd.
[h4]Mogelijke Maatregelen:[/h4]
Ventilatie warmteterugwinning, Balansventilatie, ventilatiewarmtepomp

Stap 3. Duurzaam verwarmen

In stap 3 kijk je naar het daadwerkelijk vervangen van de gasinstallatie. Hier zijn enkele alternatieve scenario’s voor. Dichtbevolkte gebieden zullen misschien overstappen naar een collectief warmtenet. Restwarmte van fabrieken wordt dan ingezet om woningen te verwarmen. Voor dorpen en meer afgelegen gebieden is dit niet mogelijk of rendabel. Deze woningen gaan van het gas af door een switch te maken naar een nieuwe ‘gasloze’ verwarmingsinstallatie. Dit wordt in vaktermen met ‘all-electric’ aangeduid, dat staat voor een woning dat volledig op elektriciteit leunt. De meeste ‘all-electric’ woningen zullen verwarmd gaan worden met een warmtepomp. Maar er zijn ook alternatieven zoals infraroodverwarming. Hieronder wordt de meest voor de hand liggende ‘all-electric’ route verder voor je uitgestippelt: een woning die verwarmd wordt met een warmtepomp.
[h4]Mogelijke Maatregelen:[/h4]
‘All-electric’ middels een warmtepomp.

Stap 3a. Lage temperatuur verwarming

De eerste stappen richting een duurzame woning zijn gezet. Door middel van de toegepaste isolatiemaatregelen en een modern ventilatiesysteem daalt de warmtevraag in je huis aanzienlijk. Er is veel minder energie nodig om het binnenshuis warm en comfortabel te houden. Daardoor kan de temperatuur van het cv water naar beneden worden bijgesteld. De radiatoren hoeven minder warmte af te geven om hetzelfde comfort te bieden. Ter vergelijking, in een oud en geïsoleerd huis zijn de radiatoren vaak erg heet (>80 graden Celsius).
In goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur van het cv water vaak zonder problemen naar 50 graden Celsius worden bijgesteld. Bij zeer goed geïsoleerde woningen kan het cv water zelfs naar 30 graden Celsius bijgesteld worden. Er lekt nauwelijks energie meer weg, dus er is minder warmte nodig om het huis op temperatuur te houden.
Waarom is het belangrijk over te gaan op een lage temperatuur van het cv water? De reden hierachter ligt verborgen in de techniek van de warmtepomp. Een gasgestookte HR-ketel heeft geen enkele moeite om water tot hoge temperaturen te verwarmen. Met de verbranding van aardgas komt namelijk zeer veel warmte vrij. Een warmtepomp werkt echter heel anders. Hoe lager de temperatuur van het cv water, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Een temperatuur van 50 graden Celsius is het plafond voor een financieel renderende warmtepomp, liefst is de temperatuur nog lager.
We willen de woning dus met cv water van maximaal 50 graden Celsius verwarmen. Dat lukt niet altijd met de traditionele radiatoren. Soms is het nodig om deze te vervangen voor zogenaamde ‘laagtemperatuur radiatoren’ of ‘LTV radiatoren’. Die zijn erop ingericht om met lage temperaturen toch voldoende warmte af te geven aan de ruimte. Ze zijn niet groter dan normale radiatoren, maar hebben ze een groter afgifte oppervlak en vaak zitten er kleine ventilatoren in de radiator verwerkt. Ondanks de lage temperatuur van het cv water, vindt er toch voldoende warmteafgifte plaats om de woonruimte op de gewenste temperatuur te krijgen.
Vloerverwarming is ook een vorm van laagtemperatuur verwarming. In een vloerverwarmingsinstallatie is de temperatuur van het cv water zelden hoger dan 40 graden Celsius. Vloerverwarming en een warmtepomp vormen daarom een ideale combinatie. Daarnaast is vloerverwarming natuurlijk ook erg comfortabel. Je hebt nu dus ook een duurzaam argument om over te stappen op vloerverwarming!
[h4]Mogelijke Maatregelen:[/h4]
Vloerverwarming, laagtemperatuur radiatoren
[h4]Tip:[/h4]
Ga je de vloer isoleren? Denk er dan over na of je ook direct vloerverwarming wilt. Andersom geldt ook: stap je over op vloerverwarming, zorg dan direct voor een goede isolatielaag.

Stap 3b. Warmtepomp installeren

Alle voorbereidingen zijn nu getroffen. Je woning is goed ingepakt en de warmte blijft goed in huis. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor voldoende frisse lucht om het binnenklimaat gezond te houden. De warmtevraag is flink afgenomen waardoor je met een lage temperatuur van het cv-water de ruimtes in huis toch warm en comfortabel krijgt.
Het wordt tijd om je gasgestookte cv-ketel voorgoed de deur uit te doen. De warmtepomp neemt zijn plek in. De pomp haalt zijn energie uit een externe warmtebron. Dit kan de buitenlucht zijn, de bodem of een open water bron.
Dit weet je misschien nog niet, maar de techniek waar een warmtepomp gebruik van maakt is hoogstwaarschijnlijk al in jouw woning aanwezig, namelijk in je koelkast. Een koelkast werkt namelijk op dezelfde techniek. Een koelkastcompressor onttrekt warmte uit het koelvak (lees: de warmtebron) en geeft deze warmte in hogere temperatuur af aan de achterkant van de koelkast (lees: jouw vloerverwarming). Zelfs als het buiten vriest, is een warmtepomp in staat voldoende energie uit de warmtebron te onttrekken. Houdt je hand maar eens achter een werkende koelkast, hier wordt flink wat warmte afgegeven. Toch is deze warmte afkomstig uit het koelvak waar de temperatuur vaak rond de 5 graden Celsius tot 7 graden Celsius is, of uit het vriesvak waar het zelfs -16 graden is.
De warmtepomp draait het liefst heel constant en op een regelmatig tempo. Dan behaalt hij, net als een dieselmotor op cruise control, het beste rendement. Daarom wordt een warmtepomp vrijwel altijd gecombineerd met een buffervat. Deze zorgt er voor dat de warmtepomp constanter kan draaien.
Een andere reden voor een buffervat is het warme tapwater dat in huis gebruikt wordt om bijvoorbeeld te douchen. Dit water moet in verband met legionella bestrijding tot minimaal 60 graden verwarmd worden. Aangezien de warmtepomp het liefste tot 50 graden verwarmd wordt er vaak een buffervat geplaatst met een elektrische na-verwarmer. Dit zijn spiralen die het water verder opwarmen tot de juiste temperatuur.
[h4]Mogelijke maatregelen:[/h4]
Warmtepomp, Boilervat

Stap 4. Elektrisch koken

Je woning wordt nu duurzaam verwarmd. Ook het warme water wordt elektrisch opgewarmd. De laatste gasverbruiker in huis is het gasfornuis (en/of gasoven). Ook al is het gasfornuis voor slechts 5% van het gasverbruik verantwoordelijk: je wilt graag volledig van het gas af. Vooral omdat je de gasaansluiting dan kan afsluiten. Je betaalt jaarlijks namelijk zo’n €250,- aan vastrecht voor de gasaansluiting.
Moderne inductie kookplaten zijn van alle gemakken voorzien. Ze leveren veel warmte in korte tijd. De warmte is ook goed te reguleren. De modernste varianten kunnen zelfs aangepast worden op het formaat en vorm van de pan. In een volgende aflevering van deze serie gaan we verder in op de voor- en nadelen van koken op inductie.
[h4]Mogelijke maatregelen:[/h4]
Inductie kookplaat, elektrische oven

Stap 5. Zonnepanelen op het dak

Niet direct noodzakelijk om van het gas af te gaan, maar wel duurzaam en financieel verstandig: zonnepanelen. Met zonnepanelen zet je zonne-energie om in duurzame elektriciteit. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit in plaats van gas. Je hebt dus geen gasrekening meer (en geen vastrecht kosten voor de gasaansluiting!). De elektra rekening zal wel gaan stijgen. Daarom is de combinatie met zonnepanelen erg aantrekkelijk. Zowel financieel als vanuit duurzaamheidsperspectief. Zo reduceer je de uitstoot van CO2 echt aanzienlijk. Een gemiddelde woning zakt met deze combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen van 5.000kg CO2 naar 500 kg CO2.

Gefeliciteerd!

Je bent nu, als het goed is, met je huis van het aardgas af. Goed bezig! Let wel, deze stappen zijn de meest logische volgorde om je huis duurzaam te maken, maar niet bij alle huizen kunnen ze op deze manier toegepast of geïnstalleerd worden. Ieder huis is uniek en dat zorgt ervoor dat er uitzonderingen zijn. Vraag daarom altijd een vakman of gespecialiseerd bedrijf naar hun ideeën als ze bij je thuis zijn.
Een ding is duidelijk: Nederland gaat stap voor stap van het gas af. Het is onvermijdelijk en de koers is ook politiek inmiddels ingezet. De eerste wijken worden binnenkort al afgekoppeld van het gas. Hopelijk geeft dit stappenplan woningeigenaren inzicht en een handvat om ook deze stap te maken.

Technisch gezien

We weten al jaren aardig wat er moet gebeuren. Het is belangrijk nu met elkaar de juiste kant op te bewegen. We hopen middels deze blog ook te laten zien dat het gasvrij en duurzaam maken van de woningen prima stap voor stap kan. Het is wel belangrijk een goed perspectief te verzamelen over wat de volgende stappen zijn. Pas dan kan je goed en overwogen keuzes maken.
Je wilt graag voorkomen dat je eerst de vloer gaat isoleren om er daarna achter te komen dat je ook vloerverwarming wilt gaan toepassen. Dergelijke des-investeringen kunnen voorkomen worden door begrip op te bouwen van wat er technisch moet gebeuren om een woning van het gas af te krijgen.

Er warmpjes bijzitten

Een bijkomend voordeel van het volgen van dit stappenplan is dat het comfort in huis stijgt. Je geniet van een warm en comfortabel binnenklimaat. Je zal minder last ervaren van kou, tocht en koude ramen/muren. De woning is voor mensen op leeftijd beter geschikt om langer in te blijven wonen. Daarnaast zorgt een goed ventilatiesysteem voor voldoende frisse lucht zodat niet alleen comfortabeler maar ook gezonder is in huis.
In 7 delen wordt iedere twee weken uitgelegd waarom het belangrijk is en wat nodig is om Nederland aardgasvrij te maken. Deze blogserie is een samenwerking tussen programmabureau WarmteKoude ZH en GreenHome en is onderdeel van de VanGasLos-campagne.
Reputatie 4
Badge +6
Een goed beeld uit de techniek hoek.
groet Giel
Reputatie 3
Badge +9
Hoi @G.F.Klaver,

Wat een gaaf stappenplan!

Ik denk dat veel groene strijders hier iets aan kunnen hebben omdat je het praktisch en overzichtelijk op een rijtje heb gezet.
Natuurlijk zijn het nog best wat stappen en investeringen maar we moeten natuurlijk iets over hebben voor een groene toekomst!

Groeten,
Julian
Reputatie 4
Badge +6
Voor de goede orde , het is niet mijn tekst . maar omdat hij geschreven is zoals jij Julian dat aan haalt
Heb ik het geplaatst .
Juist de volgorde , eerst zorgen voor een warme jas , enz . Publicist is een goeie uit de energie wereld.
En ook omdat ik die weg al 38 jaar geleden al ben begonnen. 🤓
Reputatie 5
Badge +14
Prijslijstje van Liander.


Alles elektrisch is 3 x 35A zo weg.
Reputatie 5
Badge +14
Inmiddels ben ik nu 20 jaar voor 95 % elektrisch. Bij de bouw van ons huis wilde de verantwoordelijke energieleverancier ( toen Gamog ) met alle geweld dat ik 3 x 80A nodig had, dacht dat ik een rolberoerte kreeg stelletje debielen. Kon dit, na lange discussie, terugbrengen naar 3 x 40A wat een paar honderd gulden goedkoper was.
De discussie ging feitelijk over niets, de Gamog was van mening dat ik een verschrikkelijk hoge piekbelasting zou hebben en ja die was inderdaad wat hoger dan de gemiddelde woning, maar 50 kW piekbelasting wanneer komt dit voor (alles wat elektrisch is moet gelijktijdig inschakelen).
Inmiddels zijn we jaren verder en heeft de techniek niet stilgestaan mijn piekbelasting is nu nog maar zo'n 20 kW. Dus draai inmiddels al weer jaren op 3 x 25A wat gelijk staat aan een tarief van 1 x 25/40A.
Wil ik echter mijn warm tapwater via een elektrisch doorstroomapparaat verkrijgen zal ik wederom de hoofdzekering moeten laten verzwaren naar minimaal 3 x 35A en dan ben ik zo maar ff ruim € 700,00 per jaar duurder uit.
Reputatie 4
Badge +6
Ik heb kortgeleden een lucht water warmtepomp met naverwarming op het net , bij een kennis geplaatst . met een tank van 300 liter, fluisterstil dat ding , koste die man netto geen 1000 € ( actie van het rijk met kortingen ) .Heeft die bij een gas combi- staan voor het geval dat , hij kan overschakelen , maar is eigenlijk nog nooit gebeurd .
Reputatie 4
Badge +8
Hoi G.F. Klaver,

Dat klinkt als een hele handige én relatief betaalbare oplossing! Heel handig 🙂 Ben benieuwd wie er nog meer met soortgelijke oplossingen is gekomen.

Groet,
Tomer
Reputatie 4
Badge +6
John ,
Met die tarieven , moet opslag alleen al door die onzinnige vastrechttarieven een goeie optie zijn , ja je moet wel veel ruimte hebben , zoals ik hier totaal , wel in cascade , 500 liter heb op zolder van uit de zonnen boiler en de warmte pomp water / lucht zoals nu met die hitte is alles boven de 70 graden en de B & B heeft dan wat gas nodig maar hier in huis vrijwel niets .
En ik ben benieuwd hoe jou huis temperatuur is met die buiten temperatuur . Hier zonder airco 30 buiten , 22 binnen , dat is de nacht temperatuur beluchting open en op de dag zo veel mogelijk deuren dicht. Jij was ook zo'n eigenwijs die dingen zag en deed waar iedereen zei "die is gek "
Zijn wij er nu al helemaal klaar voor , voelt heel erg zoet nu , JA .😋
Reputatie 5
Badge +14
Weet niet wat de temp zal zijn als de tuindeuren de hele dag gesloten blijven, op dit moment is het buiten 27,9 en binnen 27,0. Alleen als het een paar dagen warmer is dan +/- 30,0 gaan de deuren dicht en de airco aan op 26,0 absoluut niet koeler want dat is juist fout en kan je ziek worden. Daarnaast kan ik alle kamers koelen en voor het slapen gaan is dat soms heeeeel lekker.
Als je een uurtje voor het slapen gaan de airco aanzet op 16 graden, ga je dan naar bed dan de airco uit gordijntjes dicht en balkondeuren open.

Een verschil van 3 a 4 graden ten opzichte van de buiten temp is meer dan genoeg voor de woonkamer dit is ook wat ik mijn klanten altijd adviseerde. De reactie laat zich soms dan ook raden maar ga eens 5 minuten buiten staan en ga dan naar binnen of vv.

De hoofd zekering is nu 3 x 25Amp. Het verbruik van de buiten unit is bij opstarten zo'n 4,8 kW en loopt na een minuutje terug naar zo'n 3 kW. Met alle overige elektrische apparaten in huis ontstaat er wel eens een piek van 7 kW. Dit is kortstondig maar als ik daar dan ook een elektrisch doorstroom apparaat bij wil aansluiten zal ik moeten verzwaren 3 x 40 Amp. Best duur zo'n 40 Amp hoofdzekering.

Overigens in de garage is de temp nu 19 graden met een klein raampje open.
Reputatie 4
Badge +12
Hoi John, Giliam,

Door de deuren het grootste deel van de dag dicht te houden, blijft het binnen onder de 24 graden. 's Avonds kunnen de deuren open en zakt de temperatuur. Nu om middernacht is het buiten 15 graden en stroomt frisse lucht het huis in. De slaapkamer op het westen is inmiddels 21 graden. Daar valt bij te slapen onder alleen een laken. Ik blijf vinden dat in Nederland airco's overbodig zijn.

We hebben begin 2017 hier al een discussie gehad over doorstroom heetwater toestellen. Ik herinner me een pleidooi voor Thaise apparaten met een hoog legionella risico. En inderdaad heb je voor fatsoenlijke doorstroom apparaten een 3*35 of 3*40A aansluiting nodig. Maar wat is er nu eigenlijk tegen een ouderwetse boiler? Die verwarmt het water de hele dag zodat de piekbelasting van het net minder wordt waardoor een goedkope 3*25A aansluiting genoeg is. Bovendien kun je met een extra warmtewisselaar in de boiler ook een zonnecollector aansluiten zodat je in deze tijd van het jaar helemaal geen Amperes uit het net nodig hebt. Het bestaat niet dat in woningen met een inhoud ver in de honderden kubieke meters het bewaren van een paar honderd liter heet water een probleem is. Het bewaren van heet water is in elk geval tientallen zo niet honderden malen goedkoper dan het bewaren van de elektriciteit om dat heet water te maken als je het nodig hebt.

Overigens zijn warmwater en koken natuurlijk maar tien procent van je energiegebruik. Dus zonde om daar het elektriciteitsnet extreem mee te belasten.

Groet, Frans
Reputatie 4
Badge +12
O ja,

"Er warmpjes bijzitten", het eind van Giliams stappenplan, kun je uitbreiden met "cool blijven". De neiging bestaat de afgelopen jaren om de leefomgeving voortdurend, stante pede, onmiddellijk aan te willen passen aan de behoefte. Slimme thermostaten en hun nog slimmere zuster-apps zeggen daarbij te helpen. Maar het zal duidelijk zijn dat de temperatuur in de woonkamer alleen maar kan zakken na bedtijd als de isolatie slecht is. Ook dan helpt een slimme thermostaat om de temperatuur bij opstaan weer op peil te krijgen. Vervolgens zakt de temperatuur na weggaan om tenslotte vóór thuiskomen weer bijgestookt te worden. De slimme of programmeerbare thermostaten suggereren besparing, maar ze doen dat eigenlijk alleen bij slechte isolatie, dus snelle afkoeling. Heel veel beter is dus goede isolatie en lage-temperatuurverwarming en een zeer relaxte omgang met de thermostaat.

Groet, Frans
Reputatie 5
Badge +14
Tuurlijk is het uit economisch oogpunt beter om je woning de hele dag potdicht te houden echter wordt hierbij vaak het binnenklimaat vergeten. Mensen associëren isoleren vaak met isoleren en kier dicht maken van hun woning en vergeten dan vervolgens een goede ventilatie ivm vochtvorming, wat schimmels een kans geeft, het af en toe openen van een deur om naar binnen of buiten te gaan is onvoldoende.
Wil je een zo comfortabel mogelijk binnen klimaat zal er ook geïnvesteerd moeten worden in een goede WTW waardoor het verlies aan warmte/koude tot een minimum beperkt wordt maar toch voldoende ventilatie, co2 en fijnstof, plaats vindt.
Vervolgens komen we bij de relatieve vochtigheid wat bij een behaaglijk binnenklimaat vereist is. Voor de koude periode zal deze rv dalen naar minder dan 50% eerder richting 25%. Voor de warme periode zal de warme lucht stijgen tot boven de 50% soms wel 80% terwijl men zich behaaglijk voelt bij een rv van 50 a 55 %.

Ja vroeger gingen 's morgens de ramen altijd open want de boel moest luchten zomer of winter maakte niet uit. Echter niemand klaagde over branderige ogen, loopneus of hoofdpijn e.d. Tegenwoordig loopt bijna iedereen te klagen over griep, verkoudheid, hoofdpijn en droge ogen.
Veel hiervan is terug te voeren op een slecht binnenklimaat.
Reputatie 4
Badge +6
Ja mannen van de techniek , je kan het bovenstaande eindeloos blijven herhalen aan een "Niet " kenner . Veel kennis van mensen lijken nog op die vanuit de eerste energie crisis 1973 .
Ik laat in de nacht alle geïsoleerde luiken open , een Fins huis zoals de mijne heeft er 10 van , 3 x 150 x 45 de rest is 100 x 45 . Dus de nacht temp. van pakweg 15 graden gaat snel , zowel zomer als winter werkt de WTW Lucht / water als er zon is en en dus ook die zonneboiler .
Dus alleen de rest koude gaat naar een slaapkamer in de zomer . In de winter gaat die naar buiten .
Ja rond de 30 % Rt lucht vochtigheid . is heel juist in de winter . Zomers blijft hij in deze periode rond de 50 % . en in de winter als er te weinig Zon is schakel ik de WTW met de hand .
En dan de kelder van 130 m2 is voor 80 % onder de grond en bewust niet geisoleerd . dus nu is de temperatuur 15 graden . er staat een droogmolen in die een droger overbodig maakt . In de winter gebruik ik hem nog wel die droger om de lucht vochtigheid naar beneden te trekken . In de Zomer haal ik er voor twee dagen de koude lucht uit via de hetelucht kachel . Daarna is er te veel vochtige warme lucht in gelopen . Maar zoals ons weer zich nu gedraagt , als een Provance zomer dag , met die mooie koele nachten ..... Dat is het voordeel van alle sores die ik als positief zie aan de hele wereld "CO2 " gebeuren .
En Ja ik had een gas boiler staan ( nog ) niemand wil hem kopen , maar na meting was ik wel meer dan 500 Euries aan op temperatuur houden kwijt , heb toen een kleine CV combi opgehangen . die werkt met een puls en een extra rond pomp en retour naar de badkamer centrale Thermostaat .
Snel warm water als je het wild . in de badkamer enz , en de keuken zit er drie meter leiding van af die CV .
Reputatie 5
Badge +14
Met de WTW bedoelde ik een warmte terug win ventilatie unit. De meeste WTV die tegenwoordig geplaatst worden gebruiken geen vochtbalans waardoor de RV sterk kan dalen richting 25% en dat is echt niet lekker. Meestal zal men een lucht/stoom bevochtiger moeten gebruiken om de rv op peil te houden zowel zomer als winter.

Ja vroeger he, toen oma nog die bakjes met water aan de radiator had hangen dat gaat nu niet meer met lage temperatuur radiatoren.

Als je een goeie WTV hebt hangen kan deze het beste uitblazen in de slaapkamers en afzuigen in de woonkamer/keuken. In de slaapkamer is men alleen voor de nacht aanwezig derhalve wordt de hele woning dan voorzien van verse schone buitenlucht.
Reputatie 3
Badge +10
Inmiddels ben ik nu 20 jaar voor 95 % elektrisch. Bij de bouw van ons huis wilde de verantwoordelijke energieleverancier ( toen Gamog ) met alle geweld dat ik 3 x 80A nodig had, dacht dat ik een rolberoerte kreeg stelletje debielen. Kon dit, na lange discussie, terugbrengen naar 3 x 40A wat een paar honderd gulden goedkoper was.
De discussie ging feitelijk over niets, de Gamog was van mening dat ik een verschrikkelijk hoge piekbelasting zou hebben en ja die was inderdaad wat hoger dan de gemiddelde woning, maar 50 kW piekbelasting wanneer komt dit voor (alles wat elektrisch is moet gelijktijdig inschakelen).
Inmiddels zijn we jaren verder en heeft de techniek niet stilgestaan mijn piekbelasting is nu nog maar zo'n 20 kW. Dus draai inmiddels al weer jaren op 3 x 25A wat gelijk staat aan een tarief van 1 x 25/40A.
Wil ik echter mijn warm tapwater via een elektrisch doorstroomapparaat verkrijgen zal ik wederom de hoofdzekering moeten laten verzwaren naar minimaal 3 x 35A en dan ben ik zo maar ff ruim € 700,00 per jaar duurder uit.


Hoi John,

Als ik het dus goed begrijp van je kan ik starten met
3x25 amp aansluiting, ik heb nu 1x40 maar ga binnen 3 maanden inductie koken,
dus aanvraag ingediend om 1x40 naar 3x25 om te zetten,
ik heb een laadpaal maar die werkt met de p1 poort
oplossing, dus als huis teveel vraag krijgt de auto minder 🙂 , word in de
nacht wel weer gecorrigeerd. later in het traject wil ik van mijn cv over naar
een waterpomp systeem.

Zo uit je verhaal te lezen kom ji goed weg met de huidige aansluiting ?, ik heb ook zonnepanelen dus heb ook het vermoeden dat ik er wel mee weg kom, mocht het toch zo zijn kan ik altijd een verzwaring naar 3x35 aanvragen, elk jaar uitstel bespaart 600 euro zolang ik nog gas nodig heb.

Of zie ik zaken over het hoofd

Groet,

Richard Prenger
Reputatie 5
Badge +14
Trek en uurtje uit en noteer alles wat stroom verbruikt incl. Amp van elk onderdeel. Als je dit hebt gedaan weet je gelijk wat de PIEK belasting is. Echter elk weldenkend mens weet dat dit PIEK vermogen in de praktijk nooit zal voorkomen.
Reputatie 4
Badge +6
Bij Slimmemeter portal Was al bij hen voor Qurrent . Die geven een statistiek lijn per dag en verder, Fluctuaties in die lijn kun je direct herleiden naar wat er aangesloten is en was , Zo kan ik een heel klein pompje "zien " in een ronde oude karnton als drinkbak , voor vogels , daar in een granieten kom met gaatje er in zomer nathouden , en denk er om die gevleugelde vriendjes badderen wat af .😎

Reageer