4 Typisch stadse duurzame oplossingen

  • 18 augustus 2017
  • 0 reacties
  • 153 keer bekeken

Reputatie 2
Badge +8


Steden hebben niet het meest groene imago. Dat zorgt soms juist voor innovatieve oplossingen. Waaraan kun je zien dat jouw stad ‘groen’ bezig is?

1. Natuur in de stad
Luchtvervuiling kan worden gecompenseerd met veel groen. Veel groen in de stad zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Steeds vaker zie je ook gebouwen met een groen dak. Bomen en struiken zorgen niet alleen voor een betere luchtkwaliteit, maar hebben ook nog eens als functie dat ze regenwater kunnen opvangen. Handig nu er steeds meer extreme regenval is.

2. Slimme energiesystemen
CO2-reductie kan alleen plaatsvinden als meer mensen overgaan op hernieuwbare energie. In de stad kan dat nog best wel een uitdaging zijn. De oplossing: slimme energiesystemen. Grote gebouwen met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, die als opslag dienen. De groene stroom die via deze systemen wordt opgewekt, kan worden verhandeld op de energiemarkt.

3. Stads boeren
Duurzame voedselproductie lijkt hand in hand te gaan met het platteland. Niets is minder waar: er ontstaan steeds meer urban farming initiatieven. Groenten en fruit, gewoon uit de stad. Stadsboerderijen komen in allerlei vormen voor en zo kunnen mensen ook in de stad genieten van lokale producten.

4. Delen
Misschien wel een van de grootste voordelen: doordat mensen in een stad dicht bij elkaar wonen, is het delen van spullen gemakkelijk. Dat maakt het delen van bijvoorbeeld auto’s of scooters via deelplatformen een fluitje van een cent.

Heb jij een van deze voorbeelden al in jouw stad gespot?


Groeten van Giulia

0 reacties

Geen reactie

Reageer