Blog

5 apps om duurzaam te winkelen

  • 14 maart 2018
  • 0 reacties
  • 91 keer bekeken
5 apps om duurzaam te winkelen
Reputatie 4
Badge +8
Wie duurzaam wil inkopen, hoeft geen hele boekwerken meer door te spitten. Mobiele apps maken alles dat we moeten weten binnen handbereik beschikbaar. Door de overweldigende hoeveelheid apps kan het soms lastig te zijn de juiste er tussenuit te pikken. Daarom heeft Qurrent een overzicht gemaakt van 5 apps waarmee jij met een gerust hart kunt winkelen.


Eerlijk winkelen
Niet langer de label in een skinny jeans checken, of opzoek gaan naar dat Fairtrade-logo op chocoladereep in de supermarkt. Met de EerlijkWinkelen-app weet je altijd zeker dat je duurzaam winkelt.

Met deze app kun je een uitgekiende planning maken voor een dagje shoppen. Per stad is een plattegrond beschikbaar met alle duurzame winkels. De winkels zijn ingedeeld in categorieën als Kleding, Wonen en Cadeaus. Ook Eten & Drinken ontbreekt niet, want een dagje winkelen vergt natuurlijk veel energie van de fanatieke shopper.

De app toont winkels in meer dan 60 steden en dorpen, en biedt zo een schat aan onontdekte plekjes. Wist je bijvoorbeeld dat Cober juwelier uit Oss werkt met 100% gerecycled goud? Of dat bij Slagerij La Couronne uit Terneuzen biologisch vlees, kaas en eieren te vinden zijn?


Too Good To Go
In Nederland hebben we een overvloed aan eten. We gooien met z’n allen elk jaar meer dan 2 miljard kilo eten weg. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Too Good To Go gaat deze voedselverspilling tegen.

Restaurants, bakkers en eetcafés die aan het eind van de dag nog overgebleven producten hebben, gooien die nu nog weg. Dit zijn vaak nog uitstekende maaltijden en hapjes. Op Too Good To Go kunnen zij aangeven wat zij nog allemaal over hebben, en voor een lage prijs aanbieden. Dus heb je ’s avond trek in een goedkoop wok-gerecht of vis? 15 minuten voor sluitingstijd kun jij je box afhalen. Wat er inzit, is altijd een verrassing.

Too Good To Go biedt goed eten voor een goede prijs, en daarbij help je het klimaat ook een handje. Voorlopig is de app in Nederland alleen beschikbaar in Amsterdam. In de loop van 2018 is het de ambitie van Too Good Too Go om in de meeste Nederlandse steden beschikbaar te zijn.


VISwijzer
Restaurants en supermarkten bieden steeds meer een groot en gevarieerd assortiment aan vis aan. Sommige zijn gevangen, andere weer gekweekt. Maar welke daarvan zijn nou duurzaam?

Met VISwijzer weet je precies welke vis door de beugel kan, en welke onverantwoord is. Daarvoor maakt de app gebruik van een uitputtende bron van wetenschappelijke gegevens over visbestanden. VISwijzer maakt verder gebruik van actuele databases, documenten van leveranciers en legt werkbezoeken af.

De app is een initiatief van Good Fish Foundation, Stichting De Noordzee en het WNF. Zo weet je zeker dat je bijdraagt aan duurzame visserij.


Groente- en fruitkalender
Ongeacht de tijd van het jaar, puilen de schappen in de supermarkt uit met een grote verscheidenheid aan groente en fruit. Dat is lekker en gezond. Maar niet altijd voor het klimaat.
De Groente- en fruitkalender is een handige app waarmee jij precies ziet welke impact die broccoli of mandarijn op het klimaat heeft. De app rangschikt groente en fruit op scores variërend van A, milieuvriendelijk, tot E – producten met een meer dan 8 keer zo hoge milieubelasting als de meest milieuvriendelijke producten. De score is afhankelijk van factoren als vervoer per vliegtuig, boot of vrachtwagen, maar ook of je aardbeien afkomstig zijn uit een kas.

Het werkt simpel. Vul een product in, en de app geeft de score, afhankelijk van de herkomst. Zo weet je dat je spinazie uit eigen land in februari moet laten liggen, en beter voor de Spaanse variant kunt gaan.


Questionmark
Op verpakkingen staat vaak een waslijst aan ingrediënten, maar wat kun je ermee? De makers van Questionmark zaten met dezelfde vraag, en kwamen met een oplossing.

Met Questionmark scan je de streepjescode van een product. De app laat je direct weten hoe milieu- en diervriendelijk een product is. Je kunt zelfs alle ingrediënten selecteren voor meer informatie. De app herkent 80 procent van alle dierlijke producten, zoals vlees, kaas en zelfs toetjes. Is jouw favoriete toetje niet zo milieuvriendelijk als jij altijd dacht? Geen paniek. Questionmark komt altijd met een andere, duurzamere optie.

Gebruik jij al één van deze apps? Of heb jij zelf een goede app die je wil delen?

0 reacties

Geen reactie

Reageer