Blog

5 tips om thuis het koude weekend door te komen

  • 23 februari 2018
  • 3 reacties
  • 2066 keer bekeken
5 tips om thuis het koude weekend door te komen
Reputatie 4
Badge +8
En dan is het weekend. Naar buiten gaan is geen optie met de kou. Je leeft op een strak regime van series en films. De bank is het hoofdkwartier voor deze twee dagen. De verwarming moet op precies de juiste temperatuur staan. En daar wil je niet te vaak je bank voor afkomen. Wat je dit weekend ook binnenshuis gaat doen, een goed geïsoleerd huis is essentieel. Daarom komt Qurrent met 5 tips om je huis nog dit weekend op een simpele manier beter te isoleren.

1. Verwarm je huis, niet je muren
Een radiator midden in de woonkamer staat zo suf. Bovendien is het erg onpraktisch. Tegen de muur is daarom een logische keuze – de buizen met warm water zijn toch in de buurt. Helaas verdwijnt daardoor ook warmte in de muur, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Radiatorfolie is een simpele en buitengewoon effectieve oplossing. De warmte wordt van je muur, direct de kamer in gekaatst.

2. Kleed je leidingen aan
Warmte komt niet alleen je huis binnen via radiatoren, maar ook via leidingen die het warme water daarnaartoe brengen. Dat is echter weinig efficiënt. Door deze buiten aan te kleden met isolatiemateriaal, verlies je minder warmte voordat het water de radiatoren heeft bereikt, en daarmee bespaar je ook op je energierekening. Dit geldt vooral onverwarmde ruimtes, zoals zolders en garages, waar het temperatuurverschil tussen de buizen en omgeving groot is.

3. Gebruik gordijnen
Het is een inkoppertje, maar o zo belangrijk. Ramen vormen een grote warmtelek in elk huishouden. Ook dubbelglas. Het is daarom geen overbodige luxe om de gordijnen dicht te trekken. Let wel: ’s avonds dicht te trekken. Want overdag kan het huis mede verwarmd worden door de zon die door het raam schijnt.

4. Houd tocht buiten de deur
Dikke deuren. Ze houden kou goed buiten. Maar dat is niet veel waard wanneer koude lucht via kiertjes toch naar binnen sluipt. Tochtstrips houden, zoals de naam al doet vermoeden, die tocht buiten. Een simpele en goedkope manier om die koude rillingen langs je nek voorgoed uit je huis te bannen.

5. Vloerbedekking
Een tapijt of kleed. Zo voorkom je warmteverlies door je vloer. De polen houden stilstaande lucht vast in het tapijt. Een hoogpolig tapijt geniet dus de voorkeur. Los van het wetenschappelijke verhaal, merk je het ook tussen je oren. Op je sokken over tapijt lopen voelt toch een heel stuk fijner dan parket of laminaat.

Heb jij tips om je huis simpel te isoleren? Deel ze hier!

3 reacties

Reputatie 5
Badge +14
Vergeet vooral dan niet de brievenbus opening die soms ook in de voordeur zit.

Vroeg naar bed en zo laat mogelijk opstaan.
Reputatie 3
Badge +6
Wat ben jij ongezellig John, had ik niet achter je gezocht.....(geintje).
Maar die brievenbus helpt zeker !

groet Harry
Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij dit soort algemene bespaartips.

Woon je in een perfect gereguleerd modern huis met onderhoudsvrije materialen als beton en steen, en is verwarming en ventilatie volledig gereguleerd, ja dan zou het kunnen werken.
Maar veel mensen wonen in een "traditioneel" huis waar de installatie niet actief bezig is de luchtkwaliteit te bewaken, en waar bouwmaterialen ook gevoelig zijn voor de luchtvochtigheid.
In die gevallen moet je als bewoner in de gaten houden wat de negatieve gevolgen zijn van zulke besparingmaatregelen.

1. Tocht. Ventilatie is gezond. Tocht is ventilatie. Teveel is niet fijn, maar het overgote deel van de woningen word onvoldoende geventileerd. De binnenlucht van deze woningen is in veel gevallen nog ongezonder dan buiten aan een drukke verkeersweg. De lucht bevat naast CO² en waterdamp ook NO², fijnstof, allergenen en vluchtige middelen uit meubels, plastics, textiel etc. Binnenlucht moet continu worden ververst, en hiervoor zijn woningen verplicht voorzien van ventilatieroosters en mechanische afzuiging. De werking en het gebruik hiervan hangen wel af van bediening, onderhoud en is lang niet altijd voldoende. Natuurlijke tocht kan teveel zijn, maar als je dit volledig afsluit kun je een problematische luchtkwaliteit veroorzaken.

2 Isolatie dmv Vloerbedekking, Radiatorfolie en gordijnen. Alle isolatie helpt om de warmte binnen te houden. Maar de plaats en de manier van isoleren kan wel problemen in de hand werken. Het is namelijk belangrijk dat de binnenzijde van de buitenmuren (de binnenschil) op temperatuur blijft. Als de temperatuur hier teveel daalt dan zal dit waterdamp aantrekken uit de binnenlucht in huis. Het kan hier zelfs condenseren en in de muur / vloer trekken. Dit kan vochtplekken veroorzaken, mogelijk met schimmel en houtrot als gevolg. Het is dus noodzakelijk om een beetje warmte te verliezen door de constructie van je huis, omdat we in een vochtig klimaat leven. Deze warmte zorgt dat je huis droog en in goede conditie blijft. Het afdekken aan de binnenzijde met isolerende materialen, of zelfs enkel meubels kan dus problemen veroorzaken. Beter is om de isolatie in de thermische schil (die binnen en buitentemperatuur van elkaar scheid) goed op orde te hebben. Een ander aspect is het zorgen dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog word (dus ventileren!)

3 Het isoleren van onderdelen van je CV systeem is mijns inziens water naar de zee dragen. Hetzelfde is het bezuinigen op geinstalleerd elektrisch vermogen, zoals het gebruik van spaarlampen. Alle warmte die binnenshuis word geproduceerd verspreid zich door het huis, en draagt bij aan de verwarming. Ga je hier op besparen, dan zal de thermostaat zorgen dat de CV dit aanvult door gas te verbranden. Het is dus voor het besparen van gas positief om 100w gloeilampen te gebruiken. Anders is het als je teveel aan warmte in huis hebt, zoals in de zomer. Maar in de zomer gebruik je waarschijnlijk geen of minder verlichting.

4 De gemene deler, en het onderliggende probleem bij 1, 2 en 3 is in feite het gehandhaafde energieniveau in de woning. We bedenken allerlei technieken, trucs en lapmiddelen om de kosten en neveneffecten van dit energieniveau te beheersen. Maar, zoals ik al noemde: het is noodzakelijk om warmte te verliezen door ventilatie en muren om de bouwfysische gevolgen van ons huisklimaat te neutraliseren.

Terwijl de eenvoudigste en meest natuurlijke oplossing is het verlagen van de binnentemperatuur. Halveer je het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur, dan halveer je ook het warmteverlies. En dit zonder investering, het bespaart je zelfs geld! De belangrijkste besparingstip is dus: thermostaat omlaag en comfortabele kleding aan.
Bij een lage temperatuur neemt bovendien de lucht minder waterdamp op waardoor de lucht in huis droger blijft, zodat je minder hoeft te ventileren. Het is beter voor je gezondheid en voor je bankrekening. Je hoeft je niet meteen druk te maken om een raam dat even openstaat, of om de extra warmte die je elektrische apparaten veroorzaken.

Sander, bouwkundige en ervaringsdeskundige.

Reageer