Blog

Duurzame software van de toekomst

  • 16 februari 2018
  • 4 reacties
  • 366 keer bekeken
Duurzame software van de toekomst
Reputatie 4
Badge +8
Heb je net al je ramen afgeplakt met tochtstrips, led-lampen aangeschaft en een slimme thermostaat geïnstalleerd, blijkt er naast je woning nog een elektronisch huishouden te bestaan dat alles behalve duurzaam is. Computers en telefoons gebruiken namelijk veel meer energie dan nodig. Daarom kwam Erik Jagroep, promovendus aan de Universiteit Utrecht, met een slimme meter die het energieverbruik van software weergeeft.

Lege batterijen
De overgang van papier naar elektronica heet duurzaam te zijn. Thuis en op kantoor zijn faxen en papieren notitieblokken ingewisseld voor mailtjes en tablets. Dat scheelt papier, dus is goed voor het klimaat. Probleem opgelost. Althans, dat zou je denken. Jagroep kwam tot de conclusie dat de praktijk toch anders in elkaar steekt.

Hoewel het afscheid van papier als communicatiemiddel een grote stap is richting groen werken en leven, betekent dat niet dat we rustig achterover kunnen leunen. In zijn onderzoek zag Jagroep dat computers en telefoons veel meer energie verbruiken dan nodig. En dat ligt niet aan de apparaten zelf. Software kan tweederde van de energieverbruik van een computer of telefoon bepalen. Jagroep: “Een simpele app die slecht geprogrammeerd is, kan er eigenhandig voor zorgen dat een batterij sneller leeg raakt.”

Slim met software
Juist in de wereld van apps kan dat gezien de schaalvoordelen een groot verschil betekenen: “Een besparing van 0.25 W per transactie met de Digitale Belastingbalie kan per maand de hoeveelheid energie besparen van drie gemiddelde huishoudens.” Dankzij Jagroep en zijn collega’s kunnen softwaremakers nu in de ontwerpfase keuzes mede baseren op energieverbruik.

Er zijn softwarebedrijven die al rekening houden met de duurzaamheid van hun producten: “Een update van Firefox kan per vier miljoen gebruikers elk uur evenveel energie besparen als een Amerikaans huishouden in een maand gebruikt.” Dus druk de volgende keer de pop-up voor die update minder snel weg, en help het klimaat een handje.

Wat denk jij?

Gaan we in navolging van duurzaamheidsetiketten voor eten en energieleveranciers nu ook richting verantwoorde programma’s en apps? Zou jij iets langer wachten op je app, als het duurzaam was?

4 reacties

Reputatie 5
Badge +14
Maar wat is nu beter. Alles digitaal of papier waarvoor, recycling van oud papier naar bruikbaar papier, of bomen kappen.
Reputatie 4
Badge +12
“Een besparing van 0.25 W per transactie met de Digitale Belastingbalie kan per maand de hoeveelheid energie besparen van drie gemiddelde huishoudens.”


Kan iemand dit voor mij vertalen naar gewone SI-eenheden?

Groet, Frans
Badge +4
wat zijn de kosten om zo iets te realiseren met al die mooie software enz. In welke tijds factor hebben we het terug verdient?
Reputatie 4
Badge +8
Goede vragen allemaal!

Het betreft een nieuwe toepassing, die (nog) niet op grote schaal is getest. Voor zover wij weten is er nog geen informatie waaruit blijkt hoe het terugdringen van energie voor softwareverbruik zich verhoudt tot alternatieve middelen, en hoe lang het duurt voordat de investering is terugverdiend.

Wij gaan de ontwikkeling van dit buitengewoon onderzoek in de gaten houden :)

Groet,
Tomer

Reageer