News

Een duurder prijskaartje aan CO2-uitstoot

  • 28 augustus 2018
  • 2 reacties
  • 112 keer bekeken
Een duurder prijskaartje aan CO2-uitstoot
Reputatie 5
Badge +13
Wie het nieuws volgt ziet dat het de laatste tijd veel gaat over de energietransitie, het klimaat, CO2-uitstoot en groene stroom. En dat is maar goed ook, want 2030 kruipt snel dichterbij! Maar zijn deze juichende mediakoppen goed nieuws of loze beloftes? Want als we al die artikelen mogen geloven lijkt 2030 fossielvrij bijna een eitje.

Wie verder leest dan alleen de mooie kop ziet toch vaak dat het niet allemaal rooskleurig is, zo ook bij dit stuk van de NRC over stijgende kosten voor emissierechten voor CO2-uitstoot. Een goed initiatief, maar waarbij de uitvoering zeker aangescherpt mag worden.

Prijskaartje aan CO2-uitstoot
Wie broeigassen uitstoot moet flink de portemonnee opentrekken voor 'emissierechten'. Een emissierecht geeft een bedrijf de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Deze kosten voor het uitstoten van CO2 zijn in één jaar ruim drie maal zo duur geworden. Dit moet bedrijven stimuleren om duurzaam te gaan produceren.

Altijd een, maar
Klinkt als muziek in de oren, maar wie verder leest ziet dat voor de uitstoot van bijvoorbeeld schepen, cv-ketels en koeien geen emissierechten gekocht hoeven worden. En niet alle bedrijven hoeven mee te doen, want als een bedrijf daardoor in financiële problemen zou komen deze vrijstelling krijgt om te voorkomen dat de industrie uit Europa wegtrekt. Bijna de helft van alle emissierechten wordt zelfs gratis verstrekt.

Dit roept bij mij ook de vraag op: wat wordt er met deze inkomsten gedaan? Het vullen van de Nederlandse schatkist is natuurlijk mooi, maar het gebruiken voor het stimuleren van duurzame energie lijkt mij een nog beter plan. Dan worden die aangescherpte klimaatdoelstellingen waar nu over wordt gesproken misschien ook makkelijker haalbaar.


NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/24/co2-uitstoten-gaat-nu-echt-geld-kosten-a1614132
Nu.nl: https://www.nu.nl/klimaat/5423294/eu-wil-eigen-klimaatdoelstellingen-2030-aanscherpen.html

2 reacties

Reputatie 5
Badge +14
Bedrijven zitten niet zo met die hogere kosten voor co2-uitstoot, die berekenen ze gewoon door aan de consument waardoor deze vervolgens dubbel zoveel moet betalen voor co2-uitstoot.
Reputatie 5
Badge +13
@JohnKemmer klopt, en de bedrijven die anders geen concurrerend aanbod meer hebben komen weg met de coulance regeling, 🙄

Reageer