Blog.

Een duurzame en eerlijke telefoon

  • 14 september 2018
  • 1 reactie
  • 936 keer bekeken
Een duurzame en eerlijke telefoon
Reputatie 4
Badge +8
Het ging al een tijdje niet zo lekker. De verliefdheid van de eerste dagen is al lang vervlogen. En hoewel je tijdens die prille begin periode eeuwige trouw zwoer, is je oog toch gevallen op een jonger, mooier model. Je bent toe aan een nieuwe telefoon.

Nieuw, nieuwer, nieuwst
Jaarlijks schaffen we met z’n allen wereldwijd ruim anderhalf miljard smartphones aan. Een even groot aantal slingert rond in rommelige lades en vergeten verhuisdozen. De materialen en productie van telefoons hebben hun weerslag op de aarde en het milieu. In Nederland ontstond het idee voor een duurzame, eerlijke smartphone: Fairphone.

In een markt waarin nieuwe ontwerpen en verbeterde versies je om de oren vliegen, kiezen consumenten er al snel voor om hun oude smartphone in te ruilen voor een nieuwe variant. De gemiddelde mobiele telefoon wordt na 18 maanden bedankt voor bewezen diensten. Fairphone pakt dit op geheel eigen wijze aan.

Modulair systeem
De Fairphone wordt gekenmerkt door een grotendeels modulair systeem. Onderdelen kunnen los van elkaar vervangen worden. Barst in je scherm? Voor € 87 bestel je een nieuwe, die je zelf met twee linkerhanden kunt installeren. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de camera, batterij en microfoon. De Fairphone 2 (het nieuwste model) moet ruim 5 jaar meegaan.

Om het duurzaamheidsaspect verder op te schroeven, kun je je oude telefoon inruilen bij Fairphone. Zo kunnen waardevolle materialen opnieuw gebruikt worden én krijg je € 45 korting. Door recycling en het modulaire systeem reduceert Fairphone zo het gebruik van schaarse grondstoffen.

Duurkoop is duurzaam
De Fairphone 2 draait niet om de nieuwste snufjes en allerbeste camera’s, en is met € 529 niet goedkoop. Het aloude adagium ‘goedkoop is duurkoop’ is hier echter meer dan op z’n plek, aangezien de telefoon is ontworpen om lang mee te gaan, met vervangbare onderdelen.

Daarnaast is duurkoop ook vooral duurzaam. In een rapport van Greenpeace werd Fairphone verkozen tot meest duurzame elektronica producent, grote partijen als Apple, Microsoft en Google achter zich latend. Daarmee is Fairphone ook een voorbeeld voor andere bedrijven, dat laat zien dat een succesvol bedrijf en duurzaam beleid hand in hand gaan.

📱Heb jij ervaring met zo'n duurzame en eerlijke telefoon? Ken je misschien nog andere modellen?

1 reactie

Ik heb al meer dan twee jaar een Fairphone2 en ben er super tevreden mee. Duurzaam, degelijk en niks mis mee. Leuke covers verkrijgbaar en alles kan zelf vervangen worden. Mijn partner heeft er inmiddels ook een.

Reageer