Blog

Eet dit paasweekend een groen eitje

  • 30 maart 2018
  • 0 reacties
  • 159 keer bekeken
Eet dit paasweekend een groen eitje
Reputatie 4
Badge +8
Een paasontbijt is niet compleet zonder een vers gekookt eitje. Dit weekend tikt Nederland weer massaal eitjes open. Daarbij is de keuze groter dan tussen hard of zacht gekookt.

Uitbundig leventje
Nog niet zo lang geleden was het simpel: een scharrelei is goed, legbatterij is fout. Inmiddels zijn legbatterijen in de hele EU verboden. Toch valt er nog altijd veel te kiezen. Biologische, vrije uitloop- en scharreleieren. In vergelijking met legbatterijeieren, klinken ze allemaal een stuk milieu- en kipvriendelijker. En dat zijn ze ook. Maar het onderlinge verschil in dierenwelzijn en duurzaamheid is groot.

Kippen van biologische eieren hebben het beste leven. De biologische kip heeft zowel een binnen- als buitenverblijf om in rond te scharrelen. Ze hebben de meeste leefruimte en kunnen in hun vrije tijd gebruik maken van een verfrissend stofbad. Maar zo’n uitbundig leventje heeft ook een keerzijde. Zo levert het rondscharrelen veel fijnstof op dat de gezondheid van mensen in de buurt aantast.

Frisse snavel
Kooikippen leveren het minst aan fijnstof op. Logisch, want ze hebben geen ruimte om in te scharrelen. Dat wil je een kip ook niet aandoen. Bij scharreleieren varieert het welzijn van de kippen. Let erop dat op het kartonnen doosje het Beter Leven 3 sterren keurmerk van de Dierenbescherming staat. Dan weet je dat ze ook af een toe een frisse snavel kunnen halen.

Al met al is het lastig om de juiste keuze te maken. Een ei kan verschillende wegen afleggen voordat die naast een glaasje jus bij je op tafel staat. Biologische eieren genieten de voorkeur als het gaat om de leefkwaliteit voor kippen. Dit zijn ook de eieren die de meeste energie nodig hebben. Kijk daarom ook naar de Milieukeur: in die stallen wordt groene stroom gebruikt. Zo hebben wij ons eitje het liefst.

0 reacties

Geen reactie

Reageer