Etensresten omzetten naar energie

  • 19 augustus 2017
  • 2 reacties
  • 265 keer bekeken

Reputatie 2
Badge +8


Voedselresten kunnen omgezet worden naar methaan. Wist je dat daar vervolgens elektriciteit en warmte mee geproduceerd kunnen worden?

Een interessant weetje, als je je bedenkt dat een derde van het voedsel wereldwijd verloren gaat of wordt verspild. Het gaat om bijna 1,3 miljard ton!

Amerikaanse en Chileense wentenschappers beschrijven daarom een methode om voedseloverschotten efficiënter te hergebruiken.

Ze combineren twee methoden: ‘hydrothermale vloeibaarmaking’ en ‘anaerobe vertering’. Dat wil zeggen dat voedselresten eerst in een soort hogedrukpan worden gekookt om een ruwe organische-olie te produceren. Dit gebeurt aan een temperatuur tussen de 200 en 350 graden Celsius en een druk tussen 2 en 20 megapascal. Die olie kan worden geraffineerd tot biobrandstof.

De overblijvende voedselresten, die in een vloeibare toestand zijn, worden in enkele dagen anaerobisch verteerd door microben. De microben zetten het afval om naar methaan, die gebruikt kan worden om commerciële hoeveelheden elektriciteit en warmte te produceren. Zonder het eerste proces, zou de vertering van afval tot energie door microben weken duren.

In plaats van het omzetten van etensresten in elektriciteit kunnen we ook voedselverspilling tegengaan. Ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlandse groente wordt afgeserveerd vanwege het uiterlijk of door overproductie. Kromkommer maakt soepen van groenten die anders op de afvalberg zouden belanden. De missie? De kwaliteitsperceptie van groenten veranderen en zo voedselverspilling tegen te gaan.

Poll: Wat denk jij dat duurzamer is:
Etensresten omzetten in energie óf voedselverspilling tegengaan?

Groeten van Giulia

2 reacties

Reputatie 5
Badge +14
"Vroeger" midden vorige eeuw, klinkt dat toch beladen, had men ook verspilling van voedingsgrondstoffen maar volgens mij vele malen minder dan nu. Voor de restjes kwam de schillenboer wekelijks aan de deur, zie nog mijn moeder elke week het schillenmandje, want zo noemden wij dat, buiten bij de voordeur (trapportaal) zetten waarna de schillenboer deze kwam ophalen met zijn paard en wagen.
Tegenwoordig hebben we groene containers die, althans hier in Lelystad, 1 x p/2w worden geleegd door de stadsreiniging.
Als je klaagt bij de gemeente dat in de zomermaanden het 1 x p/2w legen van deze container te weinig is want het gaat stinken en hopen vliegen rond de containers geeft de gemeente het advies om bij hete zomerse perioden het groente en fruit afval maar in de grijze container te gooien. Klaag je over de winterperiode, en dus de deksels vastgevroren zitten eigenlijk het zelfde verhaal.
Kortom het gezegde "de klant wil het zo" is makkelijk gezegd maar is dat zo. Willen we wel dat komkommertje wel in plastic of die krop sla in een plastic zakje enz enz enz. Neem de houdbaarheidsdatum, de jongere generatie leeft op de dag van deze houdbaarheidsdatum. Het maakt niet uit of het product nog goed is maar ja die houdbaarheidsdatum hé dus weg er mee. Ben in het verleden ook wel eens beroerd geweest van eten dat mogelijk niet echt meer voor consumptie geschikt was maar já ben ook wel een beroerd geweest van die heerlijke warme Hema worst.

Helaas wordt er door grootgrutters gewoon veel te veel gerotzooid met ons voedsel. Vlees, als je dit bakt vliegen de spetters je rond de oren omdat het wordt volgepompt met water wat het product wat zwaarder maakt dan het feitelijk is of roomboter dit moet je tegenwoordig eerst klaren voordat je er goed in kunt bakken oorzaak, water. Zo kunnen we nog wel ff doorgaan.

Kortom er wordt ons veel te veel opgedrongen. De goedkoopste super stunt met prijzen die eigenlijk niet kunnen, of knoeit met je producten. Menig dorp heeft met lede ogen zijn groenteboertje, melkboertje of slager moeten zien vertrekken en dat waren juist van dat soort winkeltjes waar je precies die hoeveelheid kom kopen die je nodig had, 1 ei is 1 ei. Nu moet je een hele doos kopen of haal eens voor 1 persoon een slavink, geheid dat je thuiskomt met 2 stuks, vraag je in de super of ze niet ook een enkel stuks verpakking hebben kijken ze je aan of ze water zien branden.

Ga nu even
Reputatie 2
Badge +8
Goedemorgen John,

Bedankt voor je uitgebreide toevoeging!

Helaas zijn deze ontwikkelingen in de loop der tijd, een feit.
Dit is ook precies één van de redenen dat wij dit topic zijn gestart.

Ook op het vlak van eten willen wij de duurzaamheid aankaarten en wat wij als mens zouden kunnen verbeteren!

Ik ben benieuwd hoe anderen hier over denken.

Groeten van Giulia

Reageer