Blog

Feit of fabel? - De stijgende zeespiegel vormt geen gevaar als we de klimaatdoelen halen

  • 9 november 2018
  • 0 reacties
  • 349 keer bekeken
Feit of fabel? - De stijgende zeespiegel vormt geen gevaar als we de klimaatdoelen halen
Reputatie 4
Badge +8
Als we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen, vormt de stijgende zeespiegel geen gevaar voor Nederland. Een feit of fabel?

Nederland heeft zichzelf een duidelijk doel gesteld: geen fossiele brandstoffen meer in 2050. En dat is noodzakelijk ook. Samen met 194 andere landen ondertekende Nederland het klimaatakkoord dat de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5°C moet beperken ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Onlangs kwam het VN-klimaatpanel IPCC met een rapport dat de gevolgen van 2°C onderzocht. De gevolgen blijken gigantisch te zijn.

Een kleine stijging met groot effect
Hoewel je zelf nauwelijks het verschil merkt tussen een halve graad kouder of warmer, raakt onze planeet daar behoorlijk van slag. Die halve graad maakt de kans op extreem hoge waterstanden twee keer zo groot. Bij een stijging van 2 graden zou de Nederlandse zeespiegel bovendien 1 tot 2 meter stijgen. En dat is als het ons lukt om een maximum van 2 graden te halen.

Dat zal niet makkelijk worden. Want als wij de eerder afgesproken maatregelen uitvoeren, zal de opwarming 3 graden zijn. Een maximale opwarming van 1,5 graad vergt al een fors grotere investering. Zelfs voor een opwarming van 2°C moet er vele meer gedaan worden op de opwarming tegen te gaan. En dan te bedenken dat we al aan op 1 graad opwarming zitten. Werk aan de winkel dus.

300 miljoen kuub zand nodig
Tot nu toe konden wij de stijgende zeespiegel het hoofd bieden door de kustlijn te versterken met zand uit de Noordzee. Jaarlijks wordt hier 12 miljoen kubieke meter zand voor gebruikt. Bij een stijging van 1 meter, is daar 25 keer zoveel voor nodig. Het is de vraag of dat uit de Noordzee kan worden gehaald.

De conclusie lijk dat zelfs als wij de klimaatdoelstellingen van Parijs halen, de toekomst van onze kustlijn onzeker is. Het water staat ons nog niet aan de lippen, maar dat de energietransitie moet worden opgevoerd, is duidelijk.

Bronnen:
  • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bij-snellere-zeespiegelstijging-dan-verwacht-moet-nederland-veel-doen-om-het-droog-te-houden~b03ca425/
  • https://nos.nl/artikel/2253960-wat-een-halve-graad-meer-of-minder-opwarming-betekent-voor-nederland.html
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/18/zeespiegel-stijgt-harder-dan-we-denken-a1616994

0 reacties

Geen reactie

Reageer