News

Groen gas uit de zee

  • 13 juli 2018
  • 2 reacties
  • 164 keer bekeken
Groen gas uit de zee
Reputatie 4
Badge +8
En toen ging de kraan dicht. Nederlandse woningen moeten in 2050 massaal van het gas af. We zullen het in de nabije toekomst ook moeten stellen zonder gas uit Groningen. De gaswinning levert steeds vaker en in grotere mate schade op aan de aarde, en de huizen die daarop staan. Alternatieven voor gas steken steeds vaker de kop op en worden alsmaar inventiever.

De noodzaak van gas
Nieuwbouwwoningen kennen inmiddels geen gasaansluiting meer. Zonneboilers en warmtepompen nemen steeds vaker de verwarming van huishoudens voor hun rekening. De vraag is of heel Nederland zonder gas vooruit kan. Voor het draaiende houden van zware industrie lijkt dat voorlopig niet het geval. De vraag om gas zal hier onverminderd groot blijven, zowel als brand- en grondstof. Duurzame energie komt voor deze sector dan ook niet van de zon of uit de aarde, maar uit een hele andere hoek.

Telen onder water
Aan de Nederlandse kust ligt een gigantische oppervlakte waar potentieel gas gewonnen kan worden. Groen, klef en vol energie. De nieuwste gasbron heet zeewier. Juist ja, die slierten die de rijst en rauwe vis van je sushi bij elkaar houden.

Zeewier kent een bijzonder hoogwaardig potentieel aan biogas. Eén hectare zeewier kan meer dan 800 ton biomassa per jaar opleveren. Na een vergistingsproces van tien tot vijftien dagen levert 1 ton 200 m³ biogas op. Ter vergelijking: een ton biomassa van landbouw levert 90 m³ biogas op na vergisting van 40 tot 60 dagen. Zeewiergas is daarbovenop met 75-80 procent methaan direct geschikt voor gebruik, daar waar landbouwgas met gemiddeld 55 procent methaan nog moeten worden opgewaardeerd.

En dan is er nog dat ander voordeel. Zeewier wordt, niet geheel verrassend, geteeld op zee. Dat betekent dat deze vorm van biogasproductie niet ten koste gaat van schaarse landbouwgrond. Zodoende concurreert het niet met de voedselproductie. Dat het geen water vergt en ook nog eens CO2 opneemt, is een welkome meevaller.

Omschakelen

Voordat het zover is, zal er nog veel moeten gebeuren. De gassector wil in 2050 11 miljard kuub groen gas produceren. Dat is nogal een opgave, aangezien op dit moment jaarlijks 100 miljoen kuub voorhanden is. Kostendaling en nieuwe techniek moet de Nederlandse industrie in de toekomst van groen gas voorzien. Tot die tijd kun je een kijkje nemen bij kleine zeewierboerderijen, zoals Zeewaar in Zeeland en Zee Boerderij IJmond

Bronnen:
https://newscientist.nl/nieuws/groen-gas-maak-je-van-zeewier/
https://www.trouw.nl/groen/advies-nederland-moet-meer-inzetten-op-groen-gas-bijvoorbeeld-van-zeewier-~a254fe6f/
http://www.duurzaamplus.nl/energie/biogas-uit-grootschalige-zeewierproductie-behoud-nederlandse-gasnet/

2 reacties

Reputatie 2
Badge +6
@Tomer van Qurrent Ik heb het even nagezocht in de laatste bron, maar 1 ton zeewier levert 200m³ biogas op. Nu lijkt het of 800 ton zeewier 200m³ gas oplevert.

Maar wederom een veelbelovend vooruitzicht voor zeewier. Ook als voedingsmiddel is zeewier aan een opmars bezig.
Reputatie 5
Badge +13
Inderdaad veelbelovend!

Naar het luchtje van de zeewier-zeep ben ik ook benieuwd 😋

Reageer