Blog

Het Grote Groene Kerst-alfabet van Qurrent

  • 24 december 2018
  • 0 reacties
  • 301 keer bekeken
Het Grote Groene Kerst-alfabet van Qurrent
Reputatie 4
Badge +8
Begin het nieuwe jaar groen, te beginnen met de kerstdagen… We zijn begonnen met ons Grote Groene Kerst-alfabet. En hebben nog een aantal letters over: F, J, P, Q, U, X, Y, Z

➡Weet jij over welke duurzame onderwerp we hier wat kunnen schrijven?

A is voor afwas. Na een flinke Kerstmaal en de nodige drankjes, blijft er een lading aan afwas over. Gebruik daarvoor een duurzaam afwasmiddel, zoals Seepje of eentje van Eco-logisch. 🍕

B is voor batterijen. De lachende, huilende en schreeuwende plastic baby’s en andersoortige vliegen deze dagen de winkel uit. Hun emoties worden gereguleerd door batterijen, die na gebruik een giftig afvalproduct vormen. Super handige oplossing: USB-batterijen. Haal het topje eraf en je kunt ze overal opladen.

C is voor chocola. Met Kerst kunnen we zonder schroom onze chocoladelust botvieren op repen, Kerstmannen en toetjes. Maar, zorg wel dat je kiest voor duurzame chocola, die goed is voor het klimaat en de mensen die erachter staan, zoals Chocolatemakers , Chocolatier Alexandre of Madécasse.

D is voor drank. Uiteraard. Bij veel kerstdiners is een wijntje verplichte kost, of anders wel een glühwein als afzakkertje. Check de Wijnwijzer van Questionmark om te zien welk wijntje je met een gerust hart kunt drinken.

E is voor energie. Nadat je Home Alone voor de twaalfde keer hebt gekeken, de kalkoen drie uur in de oven heeft gelegen en Mariah Carey non-stop door de speakers over Kerst heeft gezonden, heb je al flink wat energie verbruikt. Hoe je dit duurzaam doet? Kies voor een groene leverancier. Wij kunnen je deze van harte aanbevelen 😉.

F is voor ........

G is voor gourmetten. Uniek en alleen in Nederland: gourmetten met Kerst. En groot gelijk hebben we, want het is lekker en je hebt wat om handen als het gesprek aan tafel stilvalt. Er gaat nogal wat vlees doorheen op zo’n avond, dus zorg ervoor dat je een bezoekje brengt aan de groene slager, om met een gerust hart van je, lichtelijk aangebrande, stukje vlees te genieten.

H is voor haard. Een open haard, wel te verstaan, maar de ‘o’ was al bezet. Koop een DVD’tje of gebruik de YouTube-link voor een virtueel vuurtje. Zo gaat er geen CO-2 de lucht in en hoef je geen as bij elkaar te vegen. En het staat vet gezellig.

I is voor inpakpapier. Ook dit jaar zullen er bergen cadeaus onder de boom liggen, met dito hoeveelheden inpakpapier. Dat is niet erg, zolang dit in de papierbak belandt. Nog beter is om gerecycled pakpapier te gebruiken. En dat ziet er nog mooi uit ook, zoals je hier, hier en hier ziet.

J is voor ........

K is voor Kerstboom. Wij wijdden hier vorig jaar ook al een blog aan. Wat de duurzaamste optie is, ligt eraan wat je na afloop met de kerstboom doet. Op de grote brandstapel is hoe dan ook geen goed idee als je voor een groene Kerst gaat.

L is voor lokaal. Met kerst worden er cadeaus vanuit de hele wereld overgevlogen en verscheept. Door lokale cadeaus te kopen, bespaar jij een hoop uitstoot. En als je toch al bezig bent, een kerstmaaltijd met lokale ingrediënten maakt het helemaal af.

M is voor meter. Want door een slimme meter slim te gebruiken, krijg je inzicht in je energieverbruik, waardoor je daar ook op kunt besparen. Heb je nog geen slimme meter? Kijk dan hier om te zien wanneer je er een kunt verwachten.

N is voor nieuw. Maar dan oud. Want tweede hands is het nieuwe nieuw. Door tweede hands kleding te dragen, bespaar je het energie slurpende proces dat daaraan vooraf gaat. Tegenwoordig is het aanbod tweede hands kleding gigantisch. Weet je niet waar je tweede hands producten kunt kopen? Gebruik dan de Kringloop App – voor tweede hands kleding, meubels, en alles dat daar tussenin zit.

O is voor OV. Want door te kiezen voor reizen met openbaar vervoer tussen werk en huis, kun je dagelijks een groot verschil maken. Voor vakanties geldt dit des te meer. Heb je een citytrip naar Berlijn of Parijs in gedachten? Pak dan de trein! Buitengewoon comfortabel en super groen.

P is voor ........

Q is voor ........

R is voor recyclen. Uiteraard. Wij zijn al behoorlijk goed bezig. Zo recyclen wij in Nederland 80% van ons afval, goed voor 59 miljard kilo. Dat betekent natuurlijk nog wel dat er nog zo’n 14 miljard kilo afval niet gerecycled wordt. Dat is best een hoop.

S is voor speelgoed. De productie van veel speelgoed kost een boel energie. Dat kan natuurlijk anders. Hoe? In onze energiewinkel doen wij een aantal leuke suggesties!

T is voor tassen. Je kunt je cadeaus natuurlijk verslepen in een verfrommeld oud tasje dat achterin de kast lag, maar beter is om voor een duurzamere oplossing te kiezen, die langer meegaat. Bijvoorbeeld tassen van gerecyclede autobanden van EcoWings. Of als je fan bent van Kreatief met kurk, is dit misschien een idee.

U is voor ........

V is voor verwarming. Ook daar kan een hoop op bezuinigd worden. Zo kun je de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al uitdraaien. Voordat de radiatoren en de kamer zijn afgekoeld, lig jij al lang en breed in bed.

W is voor warmte. Er zijn veel hulpmiddeltjes om het thuis warm te maken én houden. Isolatie speelt daarbij een essentiële rol. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij schreven eerder deze blog met handige tips.

X is voor ........

Y is voor ........

Z is voor ....….

0 reacties

Geen reactie

Reageer