Sticky Achtergrond

Hoe zit het nou eigenlijk met: energie, verbruik, vermogen, opwek, teruglevering?

  • 27 juni 2018
  • 0 reacties
  • 697 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +5
Qurrent is een energieleverancier, maar wat leveren we nou precies? En wat betekenen al die termen zoals verbruik, vermogen, opwek en teruglevering eigenlijk? We moeten hierin onderscheid maken tussen elektriciteit en gas. Gas is het makkelijkst dus laten we daar mee beginnen.

GasAlleen als je een gasaansluiting in je huis hebt kunnen wij gas aan je leveren. Maar aan het gas zelf heb je niks, het moet nog omgezet worden in warmte. Hiervoor wordt het gas verbrand, in een CV-ketel of een fornuis. Voordat het daar heen stroomt gaat het langs de gasmeter. Deze meet hoeveel m3 (kubieke meter of 'kuub') gas er door de meter is gestroomd. Aan het eind van een jaar wordt gekeken naar de meterstanden van het begin en eind van het jaar, en het verschil bepaalt hoeveel m3 je in dat jaar hebt gebruikt.

Nou stroomt het gas niet altijd met dezelfde snelheid. Als je het fornuis en de verwarming niet aan hebt staan, dan stroomt het gas helemaal niet. Heb je alleen een klein pitje op het fornuis aan staan, dan stroomt het gas een beetje. En heb je alle pitten aan staan en is de CV-ketel flink aan het stoken, dan stroomt het gas hard.

Ook zal een oude CV-ketel die niet zo efficient is, meer gas in dezelfde tijd moeten verbranden dan een nieuwe efficientere CV-ketel, om een huis op de zelfde aangename temperatuur te krijgen. Hoe hard het gas stroomt zegt dus iets over hoe zuinig of onzuinig je op een bepaald moment gas aan het verbruiken bent.

De snelheid waarmee het gas stroomt meten we in m3 per seconde, of omdat dat meestal een heel klein getal is, in liter per seconde. 1 m3 gas is hetzelfde als duizend liter gas.

Als je nou op ieder moment de snelheid kon meten, dan zou je duidelijk zien dat de snelheid voor het koken of verwarmen laag is, tijdens verwarmen of koken hoog is, en weer laag is als je klaar bent. De meter zelf zou wel op blijven lopen.

Als je dit zou weergeven in twee aparte grafieken, eentje voor de meterstand en eentje voor de snelheid, zou je dit ongeveer zien:Op je eindafrekening zie je alleen hoeveel m3 gas je in die periode heb verbruikt (verbrand), dat is het resultaat van het verschil tussen twee meterstanden. De snelheid waarmee het gas door de leidingen stroomt zul je hier nergens terug zien, dit is alleen interessant om te kunnen zien op een bepaald moment of je veel of weinig gas gebruikt op dat moment.

ElectriciteitAls je geen zonnepanelen hebt is de situatie voor elektriciteit vergelijkbaar. Alleen stroomt er nu geen gas door de leidingen, maar elektriciteit. Ook hier geldt dat je aan elektriciteit zelf niks hebt, het moet worden omgezet naar een nuttige vorm door de verschillende apparaten die je in huis hebt. Een waterkoker zet de elektriciteit om in warmte, een fohn in warmte en beweging, een gloeilamp in licht en een veel warmte, een LED-lamp in licht en een beetje warmte.

De elektriciteitsmeter die je in huis hebt staan, of hij nou dom is of slim, meet hoeveel electriciteit in totaal door de hoofdleiding is gestroomd. Deze meter meet niet in m3, maar in kWh, 'kilo-Watt-uur' (de 'h' staat voor 'hour'). Dit is de eenheid van energie. Let op, dit is niet hetzelfde als 'kW', het verschil leg ik verderop uit.

Bij een m3 kunnen we ons nog wel wat voorstellen, maar een kWh is dat lastig. Dit helpt waarschijnlijk: een Wh ('Watt-uur', een duizendste kWh) is de hoeveelheid energie die wordt gebruikt door een lamp van 1 Watt die een uur lang brandt. 1 Watt voor 1 uur ('hour') -> 1 Wh. Als je nu een lamp van 10 Watt hebt, dan gebruikt die in een uur 10 Wh.

Energie en vermogenEven een klein uitstapje naar de natuurkunde. Een andere eenheid van energie is Joule. 1 Wh is gelijk aan 3600 Joule.

Om nu te kunnen meten hoeveel energie een apparaat op een bepaald moment gebruikt (een momentopname dus), wordt gekeken naar hoeveel Joule per seconde dat apparaat gebruikt. Voor Joule per seconde hebben ze weer een andere eenheid verzonnen: Watt. Dit noemen we 'vermogen'.

Je hebt dus Wh ('Watt-uur') en Watt. Je kunt energie en vermogen vergelijken met afstand en snelheid: de snelheid waarmee een fiets rijdt en de afstand die hij heeft afgelegd, zijn verschillende dingen:Voor energie en vermogen ziet dat er vergelijkbaar uit:Om dat nog iets concreter te maken: je woning kan op een dag bijvoorbeeld 10 kWh aan energie gebruiken, dat is dus de totale hoeveelheid energie die gebruikt is over de hele dag. Maar die energie kan gelijkmatig over de hele dag worden gebruikt of bv alleen in de ochtend. In het eerste geval is het vermogen constant over de hele dag, in het tweede geval is er een zeker vermogen in de ochtend, en geen vermogen in de rest van de dag:

ZonnepanelenTot zover het uitstapje. Nu wordt het echt interessant. Stel nou dat je zonnepanelen hebt op je dak. Die wekken elektriciteit op. Deze electriciteit kan twee kanten op: naar de apparaten die aan staan in je woning, of terug het net op. Laten we dit concreet maken met een voorbeeld. Stel dat op een specifiek moment de zonnepanelen 900 Watt opwekken en alle apparaten in je huis bij elkaar 100 Watt gebruiken (goed bezig!). Je levert op dat moment dan 900 Watt - 100 Watt = 800 Watt terug. Je ziet hier al het verschil tussen opwek en teruglevering.Als je op een ander moment van de dag wat minder goed bezig bent, je zonnepanelen wekken door een wolk maar 300 Watt op en je hebt je Playstation 4 met gigantische TV aangezet waardoor het verbruik van je woning opeens 500 Watt is, dan ziet het er anders uit. Je levert dan niks terug maar je gebruikt 500 Watt - 300 Watt = 200 Watt van het elektriciteitsnet. Hier zie je dan het verschil tussen je bruto verbruik (500 Watt) en je netto verbruik (200 Watt):Je elektriciteitsmeter ziet alleen maar de elektriciteit die er doorheen stroomt en ziet dus alleen teruglevering en het netto verbruik. Dit is dus ook waar je energierekening op gebaseerd is.

Veel huishoudens met zonnepanelen hebben een extra losse kWh-meter. Die meet de totale opwek van de panelen aangezien je slimme meter dat dus niet doet. Ook hebben veel moderne zonnepaneelsystemen een eigen app waarmee je de opwek kunt inzien.

Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid in alle energiestromen die er in je huis plaats vinden en de bijbehorende termen. Heb je nog vragen, stel ze gerust!

0 reacties

Geen reactie

Reageer