Recepten voor een week zonder vlees

  • 7 maart 2018
  • 0 reacties
  • 1295 keer bekeken
Recepten voor een week zonder vlees
Reputatie 3
Badge +9
Vrolijk Nationale Week Zonder Vlees! Klinkt je dat niet bekend in de oren? Dat kan. Dit jaar wordt namelijk de eerste editie gehouden. De negatieve impact van de vleesindustrie op ons klimaat is bekend. En dat is niet beperkt tot de CO2-uitstoot aan methaanscheetjes van al die koeien. De stichting Nationale Week Zonder Vlees rekende uit dat de benodigde hoeveelheid water voor de productie van één week vleeseten, gelijkstaat aan 7 maanden douchen.

Nu wil NWZV-oprichter Isabel Boerdam niet dat iedereen ophoudt met vlees eten. Zij pleit voor een flexitarisch eetpatroon – een gezonde afwisseling van dagen met en zonder vlees. Daar doen wij natuurlijk graag aan mee! Maar wat moet je als verstokte carnivoor dan eten? Wij vroegen drie Qurrent-medewerkers naar vegetarische inspiratie. Verwacht geen ingewikkelde 24 Qitchen recepten, maar wel heerlijke, simpele en knalgroene gerechten. Eet smakelijk!


Spaanse linzensoep Mariam (software tester)
Mariam bijt het spits af. Zij deelt een familierecept dat zij van haar Spaanse grootmoeder heeft geleerd. Minus de chorizoworst.
“Deze soep is super gezond en lekker in de winter. Het is heel vullend en de linzen bevatten veel ijzer. Buen provecho!”

1,5 l water
220 gr linzen
110 gr rijst
3 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, in kleine stukjes
½ tl. Gerookte paprikapoeder
1 tl. zout
Snufje gemberpoeder
½ tl. kurkuma
½ tl. Komijn

Breng het water aan de kook in een pan. Maak ondertussen de linzen schoon. Snijd de ui en pers de knoflook. Gooi alles in de pan, samen met de kruiden. De linzen moeten 30 minuten koken. Voeg de rijst 10 minuten daarvoor toe, of zolang het nodig heeft om gaar te worden. Vergeet niet om even te proeven voordat je de soep serveert. Een beetje extra gerookte paprikapoeder doet wonderen.


Rijkgevulde portobello’s Isabella (zonneparken)
“Dit gerecht is een goed alternatief voor een wie van een stevige hap houdt. De salieboter maakt de portobello lekker vettig, waardoor het wat vlezig wordt. Verder zou ik iedereen aanraden om vet veel parmezaanse kaas te gebruiken.”

4 portobellos
2 aardappels, geschild
een bakje kastanje champignons
100 gr. boter
2 el. Salie
2 tl. Tijm
2 tl. Oregano
1 tl. Rozemarijn
1 courgette
1 gele paprika
“Vet veel” parmezaanse kaas

Zet een pannetje kokend water op, en gooi de aardappelen erin. Snijd de salie in grove stukken en meng deze kort in de boter. Nu heb je salieboter. Snijd de champignons, aubergine en paprika in hele kleine stukjes Zet de koekenpan op een middenlaag vuur en bak de groenten en champignons in de boter. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, zodat de salieboter goed intrekt. Na 5 minuten leg je de gebakken groente apart, samen met de helft van de jus. Maak van de aardappels een puree en meng deze met de groenten en jus. Rasp hier parmezaanse kaas doorheen. Veel parmezaanse kaas. Leg de portobello’s in de pan en vul deze met de puree. Na twee minuten op een middelhoog vuur heb jij een heerlijke vegetarische burger.


Groene pannenkoeken Steven (lead developer)
“Wij zijn thuis heel groen bezig, dus eten wij onze pannenkoeken ook zo. Letterlijk. De spinazie maakt de pannenkoeken lekker zacht en biedt ook nog eens mineralen. Ideaal als weekendontbijt. Je zit na afloop bomvol, op een goede manier.”

250 ml (geiten)melk
150 gr. havermout
2 eieren
5 stronken (wilde) spinazie of 2 volle handen spinazieblaadjes
kokosolie
nootjes en fruit

Bak de spinazie kort en maal het met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne massa. Maak het beslag door de overige ingrediënten met een mixer te mengen totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg eventueel water toe om het smeuïger te maken. Doe een pollepel beslag en een soeplepel spinazie, en bak er in de kokosolie groene pannenkoeken van. Vergeet niet elke keer een beetje kokosolie toe te voegen zodat de pannenkoeken niet aanbranden. Doe de nootjes in een gevouwen theedoek en ga er met een roller (of een willekeurig zwaar object) overheen, zodat je grove stukjes krijgt. Beleg de pannenkoeken met de nootjes en vers fruit. Zet je tanden in de pannenkoeken. Eet smakelijk.

*Geschreven door collega @Tomer van Qurrent 😁

0 reacties

Geen reactie

Reageer