Blog

Schimmel: het bouwmateriaal van de toekomst?

  • 13 april 2018
  • 0 reacties
  • 181 keer bekeken
Schimmel: het bouwmateriaal van de toekomst?
Reputatie 4
Badge +8
We moeten verduurzamen. Dat zit in de manier waarop wij ons huis verwarmen, het ritje naar ons werk en wat er ’s avonds op ons bord ligt. Maar duurzaamheid zit ook in alledaagse voorwerpen waar we niet bij stilstaan. Daar valt nog een hoop winst te behalen. En daar kan schimmel ons bij helpen.

Schimmel aan je schoen

Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel. Mycelium kan groeien op verschillende ondergronden en is volledig afbreekbaar in de natuur. Het is een zeer bewerkbaar materiaal, dat in alle mogelijke vormen kan worden gegoten. Met behulp van stro, hout of gewoon afval, kun je zo een verscheidenheid aan voorwerpen creëren.

Veel ontwerpers en onderzoekers hebben met dit materiaal geëxperimenteerd. Zo zijn er stoelen lampenkappen en zelfs schoenen ontwikkeld. Mycelium werkt ook uitstekend als isolatiemateriaal. Dat is handig als koelbox voor een goed fles wijn, of als isolatiemateriaal voor je zolder. Het materiaal is relatief eenvoudig te modificeren, waardoor het eigenschappen van rubber textiel en leer kan overnemen.

Groter groeien

Mycelium design werd in 2007 de wereld in geslingerd door Evocative, gelegen in (hoe toepasselijk) Green Island, New York. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd navolging gekregen in kunst en academische wereld. Zo hebben Universiteit Utrecht, TU Delft en Design Academy Eindhoven de handen ineen geslagen om mycelium verder te ontwikkelen tot toepasbaar materiaal.

Het zal nog wel even duren voordat we uit ons schimmelhuis onze mycelium-auto instappen. Maar de stormachtige ontwikkeling die het materiaal in een paar jaar heeft gekend, is veelbelovend. De komende jaren zullen we hier ongetwijfeld meer over horen. Want mycelium design groeit hard, letterlijk en figuurlijk.

0 reacties

Geen reactie

Reageer