Blog

Van gymzaal naar duurzaam kantoor

  • 12 december 2018
  • 0 reacties
  • 373 keer bekeken
Van gymzaal naar duurzaam kantoor
Reputatie 4
Badge +8
Werken naast een klimrek
Merosch, een adviesbureau voor duurzame renovatie- en nieuwbouwprojecten, toverde een gymzaal uit 1955 om tot een duurzaam en circulair kantoor. Het gebouw waar kinderen jarenlang hun energie kwijt konden, draait nu op 100% groene energie, waarvan Qurrent de trotse leverancier is. Reden genoeg om dit innovatieve bedrijf te vragen naar dit bijzondere project.


Kantoor als visitekaartje
Wie bij Merosch binnenloopt, ziet gelijk het vorige leven van wat nu een kantoor is. De gekleurde strakke lijnen op de blauwe vloer verraden dat dit gebouw ooit dienst deed als gymzaal. Maar naast een klimrek en ballen wordt de ruimte nu gevuld met bureaus en een koffiemachine.

De keuze voor dit gebouw was geen toevallige. Merosch groeide uit z’n voegen in het voorgaande kantoor, en was opzoek naar een plek die meer was dan een werkruimte. Als adviesbureau voor duurzame bouwprojecten moest het nieuwe kantoor een visitekaartje zijn.

De gymzaal stond al zeven jaar leeg en stond op de lijst om gesloopt te worden. In het kader van practice what you preach, vormde dit voor Merosch de uitgelezen kans om te laten zien hoe je van een afgeschreven pand een duurzaam en succesvol project kunt maken.


Nul op de meter
Het kantoor wordt volledig verwarmt door een warmtepomp, waardoor aardgas niet nodig is. De 60 zonnepanelen op het dag zorgen ervoor dat de warmtepomp en de computers blijven draaien. Er staat zelfs een elektrische laadpaal voor de deur, die voor publiek gebruik is.

Afgezien van de muren in de kleedkamers, waar nu een tafeltennistafel staat, is er niets uit oorspronkelijke gebouw gesloopt. Esther Wagensveld, communicatiemedewerker bij Merosch, hoopt op navolging van dit project: “Nederland kent genoeg van dit soort gebouwen. Slopen is niet nodig, wanneer verbouwen een optie is.”

0 reacties

Geen reactie

Reageer