Blog

Waarom de Olympische vlam in 2020 op waterstof brandt

  • 5 december 2018
  • 0 reacties
  • 413 keer bekeken
Waarom de Olympische vlam in 2020 op waterstof brandt
Reputatie 4
Badge +8
De Olympische Spelen van Tokyo in 2020 draaien volledig op waterstof. Dat is althans het streven van het organisatiecomité. Het vormt een opmerkelijk hoofdstuk in de opkomst van waterstof, dat steeds vaker wordt genoemd als schakel in de energietransitie.

Waterstof als nieuwe warmtebron
Waterstof kan worden gemaakt uit bijvoorbeeld water-, zon- of windenergie. Bij verbranding stoot het geen CO2, maar water uit. Dat biedt mogelijkheden als duurzaam alternatief bij de energietransitie.

De grote makke van duurzame energiebronnen als zon en wind, is dat ze niet gereguleerd kunnen worden en overschotten moeilijk te behouden zijn. De huidige generatie batterijen kunnen stroom niet over een langere periode behouden. Waterstof behoudt energie echter over een langere termijn, waardoor het ook voor transport bruikbaar is.

Van stroom naar gas
Veel nieuwbouw wordt niet meer aangesloten op het gasnet. Bij een goed geïsoleerde woning kan een warmtepomp de verwarming van een huis voor z’n rekening nemen. Dat geldt ook voor sommige bestaande woningen, maar voor oude huizen in een binnenstad is dit meestal geen optie.

Gelukkig leent onze oude gasnetwerk zich ook voor waterstof. Tenslotte moeten de branders in de cv-ketels ook worden aangepast. Dat is een gigantische klus, maar werd in de jaren 60 ook geklaard toen Nederland huis aan huis op Gronings gas werd aangesloten.

Nieuwe kansen
Terug naar Japan. Van het Olympisch dorp tot verwarming en spelersbussen – waterstof moet niet alleen de drijvende kracht achter het evenement worden, maar op termijn achter heel Japan. Het land heeft de ambitie om al in 2025 100.000 waterstofvoertuigen in omloop te hebben.

Tot op heden is waterstof nog altijd het hele kleine, groene zusje van aardgas. Maar de materie belooft een hoop mogelijkheden voor een duurzame toekomst. Bijkomend voordeel is dat hiervoor net als bij gas een nieuwe geur kan worden uitgezocht, wellicht per huishouden. Zo zou de geur van aardbei, vers gebakken appeltaart of pas gemaaid gras ook een welkome vernieuwing zijn.

0 reacties

Geen reactie

Reageer