News

Wat betekent Prinsjesdag voor jouw energierekening?

  • 18 september 2018
  • 0 reacties
  • 552 keer bekeken
Wat betekent Prinsjesdag voor jouw energierekening?
Reputatie 5
Badge +13
Wat Prinsjesdag betekent voor jouw energierekening?
De derde dinsdag van september. Traditioneel begeeft Zijne Koninklijke Hoogheid zich in zijn duurzame vervoersmiddel naar de Ridderzaal in Den Haag. Wanneer de Koning plaats op zijn troon neemt, spitsen de Nederlandse oren zich. En dan met name die in de energiewereld. Want er gaat behoorlijk wat veranderen, wat ook gevolgen heeft voor jou als klant.

Hogere belastingen op energienota
Met ingang van 2019 wijzigt de belasting op energie voor alle Nederlanders, ongeacht bij welke energieleverancier je zit. Onder de streep is een gemiddeld Nederlands huishouden in het nieuwe jaar € 130 meer kwijt aan energiebelasting, dat is zo’n 25 % meer dan in 2018. En verbruik je meer dan een gemiddeld huishouden? Dan zal dit bedrag hoger zijn. Benieuwd waarom je meer moet gaan betalen? Lees dan snel verder.
  • De Opslag Duurzame Energie stijgt: De ODE is een belasting vanuit de overheid om de investeringen in duurzame energie te stimuleren. Je betaalt dit per verbruikte kWh stroom en m3 gas.
  • De belasting op gas stijgt: de energiebelasting op gas stijgt met 3 cent per m3. Er is wel een lichte daling van de belasting op stroom per kWh van 0,72 cent.
  • De korting op energiebelasting daalt: De overheid probeert huishoudens zoveel mogelijk tegemoet te komen in hun basisbehoefte voor energie. Daarvoor is de vermindering energiebelasting (ook wel bekend als heffingskorting) in het leven geroepen. In 2019 daalt deze korting fors, namelijk met €51.

Waarom worden de kosten voor energiebelasting hoger?
Opvallend is de relatief grote stijging van belasting op gas. Deze beslissing lijkt te vallen binnen het grotere plan van het kabinet om Nederlandse woningen voor 2050 van het gas af te helpen. De verlaging van belasting op stroom kan ook worden gezien als een duidelijk signaal om over te schakelen op elektrische apparaten die de verwarming op zich nemen, zoals warmtepompen en zonneboilers. En door de verhoging van de ODE kan er meer geld geïnvesteerd worden in de opwek van duurzame energie, zodat iedereen kan overstappen naar een groene energieleverancier.

Voor zonnepanelen verandert er de komende twee jaar niets
Wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen, lever je een deel - dat je op dat moment niet nodig hebt - terug aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid die je teruglevert wordt op je jaarnota weggestreept tegen wat je hebt verbruikt. Deze regeling heet de salderingsregeling. In 2020 zou deze regeling eindigen en worden vervangen door de terugleversubsidie. Echter is besloten om de salderingsregeling met een jaar te verlengen. De terugleversubsidie treedt (hoogstwaarschijnlijk) in 2021 in werking.

Veelgestelde vragen
  • Ik heb een vast contract stijgt mijn tarief dan ook? Ja, alleen de tarieven van je energieleverancier staan dan vast. De belasting van de overheid wijzigt elk jaar, bij elke energieleverancier en ongeacht wat voor contract je hebt.

Genoeg stof om te bespreken dus… Wat vind jij van bovenstaande ontwikkelingen? Heb je nog vragen? Laat het weten in een reactie!

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-allemaal/energiebelasting


0 reacties

Geen reactie

Reageer