Wat is sjoemelstroom?

  • 12 oktober 2016
  • 3 reacties
  • 475 keer bekeken

De meeste Nederlanders hebben gekozen voor groene stroom bij hun energieleverancier. Dat is mooi. En tegelijk ook eigenaardig. Want slechts 11,6% van de stroom die in Nederland is opgewekt, is daadwerkelijk groen. Er wordt in ons land dus veel meer groene stroom afgenomen dan opgewekt. Hoe kan dat?

Legaal gesjoemel
De verklaring ligt in het feit dat veel energiebedrijven Garanties van Oorsprong kopen uit het buitenland. Dat zijn certificaten die bewijzen dat de stroom van een groene bron komt. In landen waar alleen maar groene stroom wordt opgewekt, zoals in Noorwegen, hebben ze die certificaten helemaal niet nodig. Alle stroom is daar duurzaam opgewekt. De certificaten worden opgekocht door Nederlandse energiebedrijven. Maar hun stroom komt helemaal niet naar Nederland. Die blijft gewoon in het buitenland. In Nederland plakken energiebedrijven het groene certificaat op grijze stroom uit hun kolencentrales. En dat wordt groene stroom genoemd! Een vreemd systeem dat ooit door de Europese Unie is opgezet. Dit soort stroom draagt niet bij aan een verminderde CO2 uitstoot. Maar het mag. Legaal sjoemelen noemen wij dat.

Alle opgewekte stroom, zowel van windmolens als van kolencentrales, komt op hetzelfde elektriciteitsnetwerk terecht. Wat er precies uit je stopcontact komt –groen of grijs– kun je dus nooit met zekerheid zeggen. Stroom is stroom. Bij Qurrent kunnen we wel garanderen dat onze windmolens net zoveel stroom leveren aan het elektriciteitsnet als jij ervan afneemt. Tegenover elke kWh die jij gebruikt, staat dus een kWh opgewekt door een van onze Hollandse windmolens. De garanties van oorsprong bewijzen dat onze stroom opgewekt wordt door Nederlandse windmolens. Zo zorgen we ervoor dat er geen kolenstroom op het netwerk wordt gezet, maar groene stroom. Met jouw keus voor groene stroom wordt onze elektriciteit weer groener. En als iedereen daarvoor kiest, dan is straks alle stroom die uit onze stopcontacten komt echt groen.

Qurrent het groenste stroombedrijf volgens Greenpeace
Het onafhankelijke onderzoek naar de groenste energieleverancier van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu gaat nog een stap verder. Het bekeek niet alleen of de opwekking ook daadwerkelijk groen is, maar ook hoeveel de energiemaatschappij investeert in nieuwe duurzame opwekkingscapaciteit. Je kunt wel groene stroom leveren, maar zonder te investeren in duurzame bronnen wordt Nederland er niet veel groener op. Dan ontstaat er een geheel ander beeld. De energiemaatschappijen met een groen imago blijken lang niet altijd de groenste. Qurrent kreeg in het onderzoek van 2014 en 2015 de maximale score. Daar zijn we best trots op.

Wat kan je tegen sjoemelstroom doen?
Het certificatensysteem is misleidend voor de consument die meent werkelijk groene stroom te ontvangen. Hoe zorg je er nu voor dat je echt groene energie krijgt en geen sjoemelstroom? Informeer bij je energieleverancier waar jouw stroom wordt opgewekt: in Nederland of in het buitenland. Bekijk ook wat de samenstelling van energiebronnen is. Is je stroom afkomstig uit het buitenland? Dikke kans dat het gewoon grijze stroom is met een groen etiketje erop geplakt.

HIER Klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk met als missie heel Nederland te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Zij lanceerden de klimaatchecker. Je kunt er zien of jouw stroom werkelijk groen is of niet.

2 miljoen mensen hebben sjoemelstroom
Zo’n 2 miljoen mensen hebben op dit moment sjoemelstroom. Het zijn mensen die denken dat ze groene stroom hebben, maar in feite grijze stroom ontvangen. Wil je werkelijk een bijdrage leveren aan de vergroening van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening, kies dan voor echt groene stroom en niet voor sjoemelstroom. Wil je zeker weten of jouw energieleverancier je niet opzadelt met sjoemelstroom, doe dan de Groene Stroom Checker van Hier.nu.

Heeft dit bericht genoeg geholpen? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten!

3 reacties

Reputatie 4
Badge +6
Er wordt een CO2 handel opgezet door een wijsneus met zijn achterkant bij de handel.Die certificaten handel is finaal door de grond gezakt.Wel was er in geregeld dat die kleine eigen op wekkers met hun PV paneeltjes niet mee mogen doen,heb toch 15000 Kwh geproduceerd .in drie jaar.Maar het gevolg van dit alles dat de consument op het verkeerde been is gezet.
Nu de PV privé flinke vormen aan neemt worden de rendementen binnen 4 jaar ook afgenomen.
En oud minister Verhagen maar klagen over de energie transitie dat de particulier niet wil investeren in het aanpassen van zijn huis . Als je nog het lef en de centen,na de afgelopen bank crisis, over hebt weet je op voorhand dat je toch verliest.
Zo wat lekker negatief ben ik.
Heb gewoon alles aan het huis fins en zelf gemaakt, de afgelopen 35 jaar en niet afgewacht en het resultaat is nu vrijwel een nul energie huis op eigen kracht . Zonne boiler WTW water lucht / dubble isolatie / grijs water opslag /drievoudig glas /
PV 16 x .enz enz..
Je kan in Nederland wel je kop boven het maaiveld uitsteken maar je hoeft alleen maar op tijd terug te trekken als die politieke sijs langs komt .
Reputatie 5
Badge +13
Hoi G.F.Klaver,

Bedankt voor je bericht. Ik begrijp je frustratie. Je hebt het zeker niet voor niks gedaan, door jouw bijdrage vergroot je het aandeel groene energie.

Wij zijn zelf ook bezig met het overheidsbeleid, had je het topic 'Wat vind jij van energiebelasting?' al gezien?

Groetjes, Tanja

Reageer