Qbox Q&A

  • 3 oktober 2016
  • 1 reactie
  • 1806 keer bekeken

De Qbox is de door ons zelf ontwikkelde energiemonitor. De Qbox is door VARA Kassa als beste getest! We hebben alvast wat vragen over de Qbox op een rij gezet en ze beantwoord. Je kunt ook zelf je vragen stellen door een nieuw topic aan te maken.

Wat is de Qbox?
De Qbox is de hardware die het monitoren van jouw energieverbruik mogelijk maakt.

Wat kan ik met de Qbox?
Het registreert je energieverbruik via de elektriciteitsmeter in de meterkast en verstuurt de gegevens over een beveiligde internetverbinding naar Mijn Energie, jouw persoonlijke webpagina. In Mijn Energie kun je vervolgens je energieverbruik inzien op dag-, week-, maand- en jaarbasis. Ook is er realtime inzicht beschikbaar om zo te zien wat je live verbruikt en/of opwekt. Je kunt je energieverbruik ook vergelijken met andere huishoudens. Op ieder moment. Via je pc, tablet of smartphone.

Kan ik ook mijn gasverbruik inzien?
Als je een slimme gasmeter hebt, kun je ook je gasverbruik inzien. Hier zit wel een vertragingstijd in van een uur, deze is dus niet realtime.

Kan ik met de Qbox ook mijn zonnepanelen uitlezen?
Ja, met de Qbox kun je ook de opwek van je zonnepanelen uitlezen.
De Qbox registreert de stroom die door de elektriciteitsmeter loopt. Wanneer de opbrengst hoger is dan het verbruik, registreert de Qbox ook de teruglevering. Dit is alleen het geval bij een slimme of draaischijfmeter.
Met alleen de Qbox zie je in Mijn Energie het resultaat van het verbruik minus je eigen opwek. Zodra de opwek hoger is dan het verbruik gaat de grafiek onder nul.
We kunnen ook verbruik en opwek in één grafiek weergeven met twee aparte lijnen. Het voordeel hiervan is dat je daadwerkelijk ziet wat de zonnepanelen hebben opgewekt en hoeveel energie het huishouden in totaal heeft verbruikt. Dit is dan geen resultaat meer van verbruik en opwek. Om dit in orde te maken, heb je de Qbox Solar nodig.Heb je vragen over de Qbox? Laat het hieronder weten.

This topic has been closed for comments

1 reactie

Reputatie 5
Badge +13
Ter aanvullen op de Q&A : De meest voorkomende vragen over de Qbox.

Installatie
- Krijg je de Qbox niet geactiveerd? Stuur dan een foto van je elektra meter naar de klantenservice
- Heb je een slimme meter? Vergeet dan niet het zwarte adapterkabeltje in de slimme meter te steken.
- Kijk bij een Qbox Duo of je wel de juiste op de juiste plek hebt aangesloten. (Rode sticker bij de meterkast en groene sticker bij het internet)

Resetten
- Rood lampje en geen gegevens meer? Voer een reset uit. Hier zie je de handleiding voor de Qbox Mono en de Qbox Duo.
- Slimme meter? Vergeet bij een reset dan niet de kabel uit de slimme meter te halen.

Opwek data van zonnepanelen (Wat is het verschil tussen Qbox en Qbox Solar?)
- Met een Qbox en zonnepanelen zie je een netto verbruik. Dit is je verbruik - (min) je teruglevering. Alleen met de Qbox Solar zie je onderscheid tussen opwek en verbruik.

De Qbox Solar is een gewone Qbox waar ook een kWh-meter op is aangesloten. Je hebt dus ook een Qbox nodig, maar die kan je tegelijk bestellen.
Houd er rekening mee dat de kWh-meter in de groepenkast geïnstalleerd moet worden. Deze komt tussen de groep en de omvormer te zitten zodat deze de opwek accuraat kan meten. De solar kan je het beste laten installeren door een ervaren electricien of monteur.

Groetjes, Tanja