Beantwoord

Waarom zie ik mijn Qbox Solar opbrengst niet in Mijn Energie?

  • 19 december 2017
  • 12 reacties
  • 231 keer bekeken

  • Q-friend
  • 9 reacties
Ik heb nu een paar dagen de Qbox. Sinds dit weekend is ook het solar deel aangesloten. Helaas krijg ik de opbrengst van mijn zonnepanelen niet te zien in de app of op mijn energie.
De bruto productie meter heeft al wel opbrengst geregistreerd. En ik zag vandaag een negatief verbruik in de app. De panelen doen het in ieder geval.

Op de website lijk ik de Qbox solar ook geactiveerd te hebben.
ook het even kortsluiten van de witte en bruine draad van de Y-kabel (zoals in de handleiding staat) geeft geen resultaat.
Voor zover ik weet hoort over de S0- en S0+ poort van de kWh meter een spanning te staan zodat de pulsen gemeten kunnen worden.
Ik meet geen spanning.

Enig idee wat ik kan doen om m'n opbrengst wel zichtbaar te krijgen?
icon

Beste antwoord door Tessa van Qurrent 21 december 2017, 09:42

Hallo Steven,

Ik zag dat je Qbox was geactiveerd, maar de Solar nog niet. Deze heb ik nu geactiveerd.

Het lijkt erop dat hij het nu doet, maar dit kunnen we het beste morgen zien. Hou het vandaag even in de gaten en dan doen wij dat ook!

Groeten,
Tessa
Bekijk origineel

12 reacties

Reputatie 4
Badge +12
Hoi SdR,

Staat de opbrengst van vandaag wel in het display van de Eltako kWh meter? Staat er spanning (paar volt) op de witte en bruine draad als ze los van de S0 poort zijn? De spanning hoort uit de QBox te komen.

Groet, Frans
Hallo Frans,
Dank voor de snelle reactie.
De eltako geeft aan dat ik al keurig 1,6 kWh opgewekt heb. Had de witte en bruine draad inderdaad even losgekoppeld van de Eltako kWh meter om de spanning te meten.
Ik meet geen enkele spanning over de witte en bruine draad. Lijkt erop dat of de kabel of de Qbox defect is.

Groeten, Steven
Reputatie 4
Badge +12
Hier moeten de QBox specialisten van Qurrent iets mee kunnen.

Succes, Frans
Reputatie 4
Badge +8
Hallo Steven,

Ik zag dat je Qbox was geactiveerd, maar de Solar nog niet. Deze heb ik nu geactiveerd.

Het lijkt erop dat hij het nu doet, maar dit kunnen we het beste morgen zien. Hou het vandaag even in de gaten en dan doen wij dat ook!

Groeten,
Tessa
Dank je wel. Ik zie inderdaad een klein opwek balkje in de grafiek.

Is wel gek, voor zover ik weet (en kon zien op de website) had ik netjes geactiveerd. De website lijkt niet altijd de status goed weer te geven.
hij doet het! Zelf wat opgewekt en dat op de kortste dag van het jaar :-)
Mn verbruik donderdag de dag van activeren, is wel erg laag. Zal wel iets met inschakelen zijn. Vandaag ziet alles er prima uit.

Reputatie 4
Badge +12
En ik ben natuurlijk benieuwd of er nu wel spanning over de S0 aansluitingen staat. Dan krijgt de Qbox kennelijk een opdracht van de server. Dat zou verklaren waarom sommige Qboxen geen data uit de P1 poort kunnen lezen, waarbij de P1 poort onder verdenking komt.

Groet, Frans
ik meet nu een spanning van 0,5 volt. Ik heb maar simpele en goedkope meter, maar het lijkt toch niet heel veel te zijn. Het zou kunnen dat er stroom gemeten wordt in plaats van spanning. Ik heb me ooit door een oude rot laten vertellen dat dat veel betrouwbaarder werkt dan spanningspulsen. Zeker in een storingsgevoelige (inductie) omgeving als een meterkast.
Ik verwachtte eigenlijk een spanning rond de 5 of 10 volt. @FransvanWoerkom heb jij ook een solar? En zo ja, wat is bij jou de spanning over de S0 poort?
Reputatie 4
Badge +12
Hoi Steven,

Ik heb geen Qbox solar. Maar 0,5V lijkt me genoeg. De spanning komt uit de Qbox via een weerstand. De S0 aansluiting is een opto-coupler, dus een transistor die door een led wordt belicht en dan gaat geleiden. Bij de puls zal de spanning eventjes, 30 milliseconde tot 0,15V dalen. Voor moderne electronica is een verschil tussen 0,5 en 0,15V prima te detecteren. Waarschijnlijk is de voedingsspanning intern van de Qbox maar 3V.

Groet, Frans
Reputatie 4
Badge +12
Aanvulling/Verbetering

Hoi Steven,

Ik heb geen Solar QBox, dus ik kan het bij mij niet meten. De S0 interface is inderdaad een stroomlus met een voedingsspanning van minimaal 5V uit de QBox. In de Eltako zit een foto-transistor die de stroom in- en uitschakelt. Bij ontbreken van stroom (geen puls) zou ik ook een spanning van bijna 5V tussen S0- en S0+ verwachten, maar misschien hebben de ontwerpers van de QBox iets anders bedacht.

Groet, Frans

P,S. Mijn omvormer meldt de opbrengst bij SMA, waar vandaan ik de dag-, maand- en jaar-grafieken en csv-bestanden download.
Reputatie 4
Badge +8
Wat fijn dat hij werkt Steven! 🙂

Groet,
Tessa

Reageer