Beantwoord

Hoe rendabel is Windtegoed?

  • 8 oktober 2016
  • 66 reacties
  • 15493 keer bekeken


Toon eerste bericht

66 reacties

Ik denk dat dat een misverstand is dat je windtegoeden niet voor het geld neemt. . Het is prima een goed initiatief te steunen, maar als anderen er al winst op maken (ik heb een buurman met een HELE grote windmolen) en Qurrent heeft geen winstoogmerk, hoe kan het dan dat wij er nu als klant toch weer op toeleggen? In jullie Youtube filmpje is dat ook niet wat er gezegd wordt. Daar wordt op zijn minst de indruk gewekt dat wat je opwekt van je rekening wordt afgetrokken? Dit doet me een beetje denken aan de KNAB-bank. De eerlijke bank. Hoofaandeelhouder is Aegon, je weet wel, van die woekerpolissen...

Hoi Martin en W.Dekker,

Het is belangrijk om te realiseren dat het aanschaffen van een windmolen niet hetzelfde is als een windtegoed. Bij een windtegoed koop je namelijk een percentage van de opbrengst van windmolen en niet de windmolen zelf. De windmolens zijn eigendom van de coöperatie. De winst die we met de windmolens maken gaat naar de coöperatie. De coöperatie herinvesteert de winst in nieuwe duurzame projecten. Gezien de lage stroomprijzen is dit lastig op dit moment.

Op windtegoed hoef je op dit moment niet bij te leggen, zie nogmaals berekening hieronder.
€ 0.0314 (kale stroomprijs enkeltarief september) + € 0.01037 (korting vastrecht) + € 0.0038 (GVO) = 0.04557

€ 0.4557 x 250 (gegarandeerde opwek per jaar) x 5 (geldigheid windtegoed) = € 56.96

Als de stroomprijzen stijgen dan ziet de berekening er weer gunstiger uit.


vertel dit duidelijk aan de klanten van Qurrent, dat het geen besparing is maar een investering in Qurrent.
er wordt duidelijk verteld dat je 30% bespaart ???? door Qurrent


De 30% verdient inderdaad een toelichting. Er zijn twee manieren om het voordeel van Windtegoed te berekenen. 1) bij een overstap van een andere energieleverancier. 2) als je al klant bent bij Qurrent.

Bij een overstap naar Qurrent van een van de grote drie energieleverancier (de groene tarieven) dan is die besparing rond de 30%.

Groetjes,
Nina
Is de prijs van een Windtegoed veranderd? In je afbeelding staat € 55, maar bij deze link is de prijs € 75.

Volgens de berekening komt een Windtegoed ook duurder uit (bij de gegarandeerde productie van 250 kWh per jaar per Windtegoed):De prijs is inderdaad in januari verlaagd naar €55 zoals Tanja al aangeeft. Dit is niet goed aangepast op onze gehele website, maar inmiddels staat dit nu goed.

Dankjewel voor het doorgeven! 😃
Badge
Tanja zegt: "Qurrent heeft zowel klanten die in 2015 en in 2016 Windtegoed tegen de oude prijs hebben aangeschaft gecompenseerd. Klanten die in 2015 Windtegoed hebben gekocht ontvingen tot 2016 20 kWh per maand gratis stroom per Windtegoed."

Maar toen ik die aandelen kocht in 2015 voor 75,- was de daling van de stroomprijzen nog niet bekend en was al afgesproken dat ik 20kWh per maand zou krijgen. Dus ik vind het maar een vreemde uitleg. :?


Ik vind het ook een vreemde uitleg. De personen die er vroeg bij waren op windtegoed aan te schaffen, kregen als 'cadeau' alvast in 2015 een gedeelte wintegoed. Ná de prijsaanpassing wordt er geegd dat de personen uit 2015 niet gecpmpenseerd worden, omdat ze al een vergoeding gehad hadden. Dat is nou een school voorbeeld van 'sigaar uit eigen doos'
Die compensatie uit 2015 was vanwege het heel vroeg aanmelden voor windtegoeden, en niet voor een toekomstige prijsstijging, die op het aanschaf moment nog helemaal nie tter sprake was.

Aan de andere kant, vind in ook dat er geen compensatie nodig is, omdat men nou eenmaal voor dat bedrag heeft getekend.
Indien het duurder was geworden hadden we ook niet bij hoeven te betalen.
Maar onderstaande uitleg klopt totaal niet !

"Qurrent heeft zowel klanten die in 2015 en in 2016 Windtegoed tegen de oude prijs hebben aangeschaft gecompenseerd. Klanten die in 2015 Windtegoed hebben gekocht ontvingen tot 2016 20 kWh per maand gratis stroom per Windtegoed."
Reputatie 5
Badge +14
Weet niet maar misschien ben ik een beetje dom.
Ik heb 3 dagen geleden een telefoon gekocht voor 600 euri, vandaag staat dezelfde telefoon voor 500 euri kan ik nu naar de winkel en 100 euri terugvragen.
Energie prijzen kunnen stijgen of dalen. Hoewel we gewend zijn dat belastingen meestal stijgen kunnen ze ook dalen. Het blijft koffiedik kijken maar ga uit van je contract.
Zelf monitor ik dagelijks mijn energieverbruik en verwerk dit in een exel bestand. Op 21 augustus zat het 1e jaar er op en had ik een miniem verschil van 9 euro met mijn eigen berekening en de jaarafrekening van Qurrent, we praten dan niet over een jaarlijks verbruik van 2500 of 3500 kWh maar over 9500 kWh.
Als ik een simpele berekening maak kom ik op onderstaande som uit.

Reputatie 5
Badge +14

Badge
Het gaat mij niet om het geld, maar om de uitleg die erbij gegeven wordt.
Om maar die telefoon als voorbeeld te houden, indien de winkelier er een hoesje bij geeft indien de telefoon nú wordt aangeschaft, kan datzelfde hoesje niet een half jaar later gebruikt worden ter compensatie van een ander probleem.
En als ik dat vertaal naar de Qurrent situatie :
Ik schaf in Oktober 2015 windtegoeden aan, die op 1-1-2016 starten.
Met als extraatje dat ik er ook al vanaf Oktober 2015 een x aantal KwH bijgeschreven krijg per windtegoed.
Op een later tijdstip, ergens in 2016, worden de prijzen van de windtegoeden verlaagd. Iedereen die ná 1-1-2016 heeft besteld krijgt compensatie. Maar niet de klanten die daarvóór al besteld hadden, want die hadden krijgen al een aantal KwH cadeau.
Dat klopt dus niet, zeg dan gewoon dat er een datum is bepaald en klaar is Kees.
Maar 2x eenzelfde cadaeu gebruiken als korting/compensatie is best krom, en wat mij betreft een schoolvoorbeeld van 'sigaar uit eigen doos'

En dat de rekeningen kloppen, ja dat is ook bij ons het geval.
Badge +6
John, volgens mij maak je enkele rekenfouten.

Energiebelasting plus ODE is € 0,1063 / kWh maar je telt de ODE er nog een keer bij op. Daarnaast is dit excl. 6% BTW, dus de totale belasting waarmee je moet rekenen is € 0,1127 / kWh.

Ook klopt je korting op leveringskosten niet. Bij 6 windtegoeden krijg je korting op basis van 1500 kWh, dat is € 15,55 korting per jaar.

De GVO over je opwek betaal je niet, maar omdat je de opwek al aftrekt van je verbruik hoef je dit niet nogmaals als korting mee te rekenen.

Als je deze fouten corrigeert dan zie je dat het verschil iets kleiner is, maar nog steeds positief. Volgens mijn eigen vergelijker zou je op € 87,88 verschil moeten komen in het voordeel van de windtegoeden, of € 439,43 na 5 jaar.
Reputatie 5
Badge +14
Hoi Zr40, Bedankt voor je correctie. Maar waar haal jij die 6% btw over ode vandaan overal lees ik dat dit gewoon 21% is.
Badge +6
Oeps, je hebt gelijk! Het is inderdaad 21%. Nu vraag ik mij toch af waar ik die 6% vandaan gehaald heb...
Badge +3
Je kunt op verschillende manieren naar windtegoed kijken. Mijn insteek: je zet niet alleen voor 5 jaar je stroomprijs (deels) vast, je betaalt deze ook nog eens vooraf. Zuiver vanuit financieel oogpunt weet ik niet of dit zinnig is. Wil je echter Qurrent langdurig ondersteunen, dan is dit natuurlijk een mogelijkheid.

Ik weet niet welk aandeel Qurrent uit het nieuwe windpark haalt? Wanneer alle Qurrent energie uit dezelfde molens komt, wordt de "groene" meerwaarde van windtegoed lastig uit te leggen. Want wel of geen windtegoed, waar zit het verschil? Nu de marketing steeds meer van een financieel voordeel richting feel-good verschuift: ik weet niet hoe je groener dan groen kan zijn. En wanneer je dit afzet tegen het langdurig vastzetten van een energieprijs bij een (nog steeds) dalende prijs, snap ik de vele reakties op het forum. Ik denk dat dat dit produkt beter uitgelegd moet worden.

Want om een voorbeeld te noemen: heb de prijs, gegarandeerde opbrengst en korting vastrecht, teruggerekend naar een kWh prijs. Daar kan ik tenminste mee vergelijken. Kom op dit moment met €0,1688/kWh net iets boven het daltarief uit. Dit riep bij mij de vraag op: hoe wordt windtegoed verrekend bij een dubbel tarief? Ik kan dit zelfs in de algemene voorwaarden niet terugvinden. Want als de opbrengst ook in dubbel tarief gesplits wordt, heb je in de periode met de meeste wind (nacht) slechts minimaal voordeel. Of dit effect uiteindelijk groot of klein is, ik weet hiet niet. Maar het zijn dit soort onzekerheden waar klanten op afhaken.

Heb overwogen om windtegoed bij te kopen. Doe dit voorlopig maar even niet. Metname het risico van prijsdalingen vind ik te groot. Het idee om met windtegoed klanten bij de opwekking te betrekken, is leuk. Maar het is een 'ingewikkeld' produkt geworden. Het was voor Qurrent wellicht handiger geweest om wind obligaties uit te geven. Je investeert als kant x euro. Qurrent betaalt deze in 5 jaar terug, met y% rente en een toeslag voor extra windopbrengst. Dat bedrag wordt jaarlijks met de eindafrekening verrekend. OK, het is minder spannend, je zit niet dagelijks naar de opbrengst van de molen te kijken, maar je weet tenminste waar je als klant aan toe bent. En voor Qurrent het voordeel dat het bij een blijvend dalende energieprijs, niet ieder jaar groepen ongelukkige klanten moet comperen. Ik geef het jullie ter overweging mee.
Badge +2

Heb overwogen om windtegoed bij te kopen. Doe dit voorlopig maar even niet. Metname het risico van prijsdalingen vind ik te groot.


net zo groot als bij zonnepanelen toch?
Badge +3
Ik zou het niet hetzelfde willen noemen. Zowel aan windtegoed als aan zonnepanelen kun je een KWh prijs hangen. Die is echter voor panelen een stuk lager. Een daling van 2 cent van de elektriciteitsprijzen levert bij panelen een iets langere terugverdientijd op; bij windtegoed wordt het rendement negatief.

Persoonlijk acht ik de kans op prijsdalingen nog steeds groter dan de kans op prijsstijgingen. Dus is zit inderdaad naar panelen voor mijn dak te kijken.
Badge +2
Er is daar evengoed ook het risico dat saldering verdwijnt.
Je hebt een punt, wat betrefd risico's kwa investeren in deze technieken zo wie zo.
Een Windtegoed neem je om actief bij te dragen aan een duurzame wereld. Zelf opwekken betekent meer duurzame opwekcapaciteit en minder CO2 uitstoot. Je draagt nog meer bij aan een beter milieu dan met stroom afnemen. Dat kan voordelig zijn.

Met Windtegoed wek je vijf jaar lang groene stroom met een van onze windmolens. Wat je opwekt, trekken we af van je energierekening. Met hoeveel jouw energierekening omlaag gaat, is afhankelijk van:

  • Aantal Windtegoeden dat je hebt aangeschaft.
  • Ontwikkeling van de stroomprijzen. Bij stijgende stroomprijzen, meer voordeel.
  • Hoe hard het waait (meer wind is hogere stroomopbrengst)

Rekenvoorbeeld voor bestaande klanten:
Stel: je schaft 10 Windtegoeden aan. Bij gelijkblijvende stroomprijzen geldt dan na 5 jaar de volgende besparing
We rekenen met de verwachte jaarprijzen van onze variabele kwartaaltarieven voor vijf opeenvolgende jaren met 0% prijsstijging.

Peildatum is 1 oktober 2016.

Referentiestroomprijs is de kale stroomprijs oktober 2016 en de GVO.Wil je weten hoe hoog de geschatte besparing met Windtegoed in jouw situatie is? Ga dan naar deze link en log in voor een berekening van je geschatte besparing.

Nog geen klant en lijkt een windtegoed jou interessant? Je kunt voor informatie hier terecht en een bestelling kan je hier plaatsen.

Natuurlijk kan het aanschaffen van zonnepanelen er ook voor zorgen dat je energie neutraal wordt en voor een berekening van deze besparing en meer informatie kun je terecht op dit topic.

Hopelijk zorgt dit voor wat opheldering, anders horen we dat natuurlijk graag.
Ik zou dat voorbeeld nog een keer willen zien maar dan berekend met het oorspronkelijke investeringsbedrag van de winddelen a 75 euro per stuk zoals jullie verkochten in 2015. Dat kost me flink geld voor het goede doel en is heel wat anders dan jullie voorgespiegeld hebben.
Badge
Ik zou dat voorbeeld nog een keer willen zien maar dan berekend met het oorspronkelijke investeringsbedrag van de winddelen a 75 euro per stuk zoals jullie verkochten in 2015. Dat kost me flink geld voor het goede doel en is heel wat anders dan jullie voorgespiegeld hebben.

Dan komt er 10 x €20,- bij, dus €200,-
Over 5 jaar gezien is de balans dan nog steeds positief, maar wel iets minder inderdaad.
Badge +3
Weet je dat heel zeker Dennis? Ik zou hem nog eens goed narekenen: 688-750 = ? ;-)

Daarbij opgemerkt dat de getoonde opbrengst afhangt van het energietarief die je ieder jaar betaald. In het voorbeeld is deze vast. Mijn eigen tarief is sinds 2014 ieder jaar met 10% gedaald, daarvoor zakte deze ook al. Zet zo'n trend zich structureel door, is de werkelijke opbrengst na 5 jaar al snel 40% lager. Dus helemaal ongelijk heeft Gert niet.
Badge +3
Om het effect van de energieprijs op eventueel rendement te laten zien. De onderstaande berekening wordt getoond wanneer ik zelf de bestelpagina bezoek. Het referentietarief is minimaal een cent lager dan de voorbeelden die getoond worden. Maar het tarief lijkt in overeenstemming met mijn huidige leveringstarief. Lijkt er dus op dat een persoonlijke berekening uitgevoerd. En dat zou betekenen dat een redement per persoon sterk kan verschillen. En dit verklaart mogelijk de sterk verschillende meningen.

Mijn redement: 50 cent per jaar. Oops...

Hiermee wordt aangetoond dat het doen van algemene uitspraken over redementen geen zin heeft, het is afhankelijk van je huidige tarief. Heb je een hoog leveringstarief, is het getoonde rendement ook hoog. Heb je een laag leveringstarief, kan het rendement zelfs nihiel zijn. Voor zover men contactverlenging overweegt tegen een een lager tarief, kan dit het rendement van de tegoeden fors verlagen. Wellicht iets om in het achterhoofd te houden bij de aanschaf. Verder moet iedereen het helemaal zelf weten.


Jaar Referentie
stroomprijs* Windtegoed
(kWh) Korting op
vaste leveringskosten Besparing op
energierekening
1 € 0,0356 250 € 2,59 € 11,50
2 € 0,0356 250 € 2,59 € 11,50
3 € 0,0356 250 € 2,59 € 11,50
4 € 0,0356 250 € 2,59 € 11,50
5 € 0,0356 250 € 2,59 € 11,50

Totale besparing in 5 jaar € 57,49
Eenmalige aanschaf € 55,00

Voordeel € 2,49
We rekenen met jouw huidige stroomtarief voor vijf opeenvolgende jaren met 0% prijsstijging. Heb je een normaal- en daltarief? Dan gaan we uit van de gemiddelde van deze twee tarieven.
Ik vind dat Qurrent met de windtegoeden uitermate ontransparant werkt.
De suggestie is dat je door mede te investeren rendement haalt op een besparing van je energierekening.
Dat is niet zo. Je bent gewoon geld aan het bijleggen. Dat was nooit de suggestie.
Dit riekt naar oplichting. Misschien niet zo bedoeld, maar wel zo uitgepakt.
Badge +1
Ff mijn 2cents over de rentabilieit van de Windtegoed: als je hen koopt ben je niet rendabel... Als die bij krijgt bij aansluiting of verlenging, dan wel... 😉
Reputatie 3
Badge +6
Wees A.U.B. niet bang dat u met windtegoeden wat rendement haalt, rendement word direct in de kiem gesmoord door het af te romen, ik zit ook aan 4 windtegoeden vast....wanneer je heeeeeel groen denkt en een hekel hebt aan een paar centjes verdienen kun je ze gerust aanschaffen, maar reken niet op een winstje, grotere kans bij de staatsloterij is mijn mening. !!
Ik heb mijn jaarnota van over 2016 er maar eens op nageslagen, omdat er ook nog met twee tarieven gewerkt wordt (dal en normaal) en de referentiestroomprijs komt gemiddeld bij mij een stuk lager uit dan 0,0356 waarmee hierboven gerekend wordt (laat staan de 0,04465 waar Qurrent mee rekent).

Hoe de exacte verrekening is met de korting op de vaste leveringskosten is op mijn jaarnota niet inzichtelijk dus dat maakt het extra ondoorzichtig, maar goed. Dan alles maar even handmatig nagerekend en ik kom op 8.62 euro korting voor 1 windtegoed voor 1 jaar. Dus dat zou dan 43,10 euro worden over 5 jaar voor een windtegoed van 55 euro.

Conclusie: ik doe even niet mee. En inderdaad: resultaten uit het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst... 😉
Badge +1
Ik vind het wel lachen eigenlijk dat we allemaal over rendabel praten...
volgens de berekening van @Grinnie ben je over 5 jaar €12 kwijt. Nou denk er over na, dat is 20cent per maand.
Soms als je over duurzaam ga, moet je niet per se financieel denken maar wat helpt de planeet of wat zal onze kinderen helpen om in een betere wereld te leven.
Als de aanschaf van windmolen helpt de volgende molen te financieren, vind ik het wel de moeite waard...
Dit topic ging over "Hoe rendabel is windtegoed", dus ja... wel logisch dat het daarover gaat @AlexCailliau

Fijn dat je het de moeite waard vindt (echt niet cynisch bedoeld), maar dat is eigenlijk niet relevant in dit topic.
Badge +1
Gisteren ben ik door Qurrent gebeld met de vraag of ik interesse heb in aanschaf van extra windtegoeden. Ik heb er nu 3 gratis, maar kan er maximaal 16 bijkopen tegen het bekende tarief. Door de besparing van 30% extra te benadrukken, had ik de neiging om meteen ja te zeggen. Gelukkig heb ik aangegeven dat ik het eerst wilde narekenen.

30% besparing betekent dus 30% besparing op je energieverbruik en niet op je energiekosten. Je mag de opbrengst van het windtegoed wettelijk namelijk niet salderen, waardoor je nog energiebelasting over je verbruik. De kosten van het windtegoed per kWh zijn € 0,0440. Terwijl de opbrengst wordt verrekend met het gemiddelde leveringstarief € 0,03993. Doordat er ook jaarlijks een korting op het vastrecht wordt gegeven van € 2,59 per windtegoed, valt het rendement nog mee.

Nadat ik alles heb doorgerekend kom ik nu uit op 4,85% per jaar, vergeleken met de huidige spaarrente heel netjes. Bovendien is het risico vergeleken met beleggen heel wat kleiner.
Al met al is het wel erg jammer dat die 30% zoveel wordt benadrukt. Erg leuk voor de idealisten onder ons, maar de meeste huishoudens (arm en rijk) letten toch echt op de kosten/baten. En om de verduurzaming echt goed van de grond te krijgen heb je de massa nodig.

Anders gezegd: benadruk die 4,85% als gegarandeerd rendement, maak de vergelijking met spaarrentes en klanten raken minder snel teleurgesteld.

Reageer