Beantwoord

Hoe rendabel is Windtegoed?

  • 8 oktober 2016
  • 66 reacties
  • 15548 keer bekeken


Toon eerste bericht

66 reacties

Reputatie 5
Badge +13
Hoi @J. van Litsenburg bedankt voor de handige tip!

Vooral de vergelijking met de huidige spaarrentes op de bank maken het dan interessant. Ik heb je tip aan mijn Windtegoed collega doorgegeven. :)

Groetjes, Tanja
Badge +1
Hoi @J. van Litsenburg bedankt voor de handige tip!

Vooral de vergelijking met de huidige spaarrentes op de bank maken het dan interessant. Ik heb je tip aan mijn Windtegoed collega doorgegeven. :)

Groetjes, Tanja


Overigens koop ik nog geen extra windtegoeden. Gratis windtegoeden bij verlenging van een contract zijn geen probleem 😉
Zonnepanelen op het eigen dak krijgen even voorrang.
Reputatie 5
Badge +13
Als je dag ervoor geschikt is is dat natuurlijk nog leuker 😉 Ben je er al helemaal uit wat voor soort en hoeveel?
Badge +1
Als je dag ervoor geschikt is is dat natuurlijk nog leuker 😉 Ben je er al helemaal uit wat voor soort en hoeveel?

Waarschijnlijk worden het 10 full black panelen (met maximale opbrengst). Ik heb inmiddels drie offertes ontvangen die via satelliet zijn berekend. Maar door verschillende obstakels op het dak laat ik waarschijnlijk toch nog iemand langs komen om de situatie op locatie te beoordelen.
Badge +1
Is een beetje off-topic, maar offerte die via satelliet foto’s gemaakt worden zijn zinloos... waar een omvormer komt te staan heeft bij voorbeeld ook invloed op de prijs... zolder? Kelder? Naast meterkast?
en de kleur... bij mij blijft het een beetje hangen als een auto kopen, maakt niet uit of het een hatchback of station zo lang het wit is... nee hoor... kleur is toch een beetje bijzaak 😉
Badge +1
Is een beetje off-topic, maar offerte die via satelliet foto’s gemaakt worden zijn zinloos... waar een omvormer komt te staan heeft bij voorbeeld ook invloed op de prijs... zolder? Kelder? Naast meterkast?
en de kleur... bij mij blijft het een beetje hangen als een auto kopen, maakt niet uit of het een hatchback of station zo lang het wit is... nee hoor... kleur is toch een beetje bijzaak ;)


Dat ook nog eens, maar ik heb wel een redelijke prijsindicatie. In mijn geval komt de omvormer waarschijnlijk op zolder.

En inderdaad, dit is off-topic. 😎
Reputatie 5
Badge +13
haha inderdaad off-topic maar wel interessant 😛 Ik vraag er wel naar in dit topic: https://community.qurrent.nl/zonne-energie-4/waar-moet-ik-op-letten-bij-het-aanschaffen-van-zonnepanelen-2887
Badge +1
Ik heb eens zitten vogelen, maar ik weet niet, of ik weet niet hoe de regels in elkaar steken, maar zit met het volgende:
Ik woon net sinds een jaar in mijn huidige huisje. De schatting die Qurrent maakte is dus op basis van de historie van de vorige bewoner. Daar is door hen bepaald dat ik 1700 kWh zou gebruiken. Nu zou dat waarschijnlijk kloppen, als ik niet was gaan besparen dmv lampen met lage wattages en mijn pc uit te doen wanneer ik er niet ben of hem niet nodig heb (een leeuwendeel in verbruik daalde van 150kWh gem. naar 88kWh gem.).
Als ik elke maand 88kWh gebruik zal ik uitkomen op 1056kWh per jaar. Nu is het zo dat ik op basis van die voorspelling 5 windtegoeden heb gekocht. Als deze constructie mag, dan maak ik een kleine winst van (even afhankelijk van of ik kale stroomprijs uit mijn contract mag gebruiken of niet) in totaal 93,73 euro. 49,54 euro is de normale voordeel die je maakt, de rest omdat ik dus 194kWh niet gebruikt heb, maar waar ik dan wel korting op verwacht. Dat verschil is overigens precies het verschil dat ik misloop (78%+12%), omdat ik dus geen 6e windtegoed mag aanschaffen.

Als deze constructie mag, dan loont het dus blijkbaar om in een huis te gaan wonen waarbij je zeker weet dat je veel meer windtegoed kan kopen dan dat je uberhaupt gebruiken gaat. (of je zet achteraf ook zonnepanelen op je dak).
Echte winst zul je dan nog steeds niet maken, maar zo zou het toch een beetje rendabel zijn.
Reputatie 4
Badge +8
Hallo Henze,

Je mag windtegoeden kopen op basis van het standaard jaarverbruik van het adres. Als nu uiteindelijk blijkt dat je minder verbruikt, zijn wij niet zo flauw om je windtegoeden weer weg te halen. Dus heb je in deze zin geluk.

De korting op jouw jaarnota ontvang je tegen de kale stroomprijs + de garantie van oorsprong.

Groet,
Tessa
Badge +1
Nouja, ging niet zozeer om het "weghalen van windtegoeden" maar wat er gebeurt met de 194 kWh die ik niet gebruik. In de voorwaarden staan vage omschrijvingen die gericht lijken op variabele kwartaalprijzen, maar ook heel goed zouden kunnen betekenen dat ik na een jaar 194kWh mee neem naar het volgende jaar, en dat ik dus aan het eind van de rit 194*5 970kWh laat liggen, en dat zou zonde zijn. Dan moet ik het nog daadwerkelijk gaan gebruiken ook. En ok, het zijn windmolens, maar toch.

Als je met het tariefblad (ik reken met het tariefblad van november 2017) eens gaat zitten rekenen, betaald de overheid in feite tot bijna zo'n 1900 kWh (even uitgaande van een 45/55 normaal/dal verhouding) je stroomrekening. Zit je daar onder dan betaal je a praktisch nul en kan je zelfs terugkrijgen. 7,29 winst per jaar (want 250 x 5 x 5) is dan een leuk bedragje, maar nog geen echte winst. Echte winst wordt het pas als je de korting voor de vaste leverkosten: 10,95, meerekent. in totaal dus 18,24 per jaar winst. En daar heb je dan die rendement van 30 procent bij overstappen van grote leverancier waar ze het over hadden op de website: Dat is, in mijn geval, 33 procent rendement. Niet op mijn energierekening, maar een soort rente op het gebruik van mijn geld voor het bouwen van een windmolen. Een vage constructie om uiteindelijk bij "rente" uit te komen.

Hoe meer je mag en kan investeren, hoe meer je er op vooruit gaat, maar let wel: het echte besparen doe je door geen onnodige elektriciteit te verbruiken.
Reputatie 4
Badge +12
@HenzeBerkheij ,

Je mag vogelen wat je wil, maar de windmolen, het windtegoed en de kosten en opbrengst daarvan staan eigenlijk geheel los van je eigen stroomverbruik en de kosten.

Het idee van windtegoed was een soort crowdfunding voor de windmolens van Qurrent. Met de aankoop van een windtegoed koop je het recht voor vijf jaar op de opbrengst op de vrije markt van een klein deel, met een minimum van 250kWh, van de stroom die de windmolen van Qurrent opwekt.

Bij Qurrent koop je altijd groene stroom. Waarschijnlijk uit een windmolen en waarschijnlijk uit een molen van Qurrent. Maar als je windtegoed hebt, kun je zeggen dat je niet alleen groene energie koopt, maar er ook in investeert.

Als klant van Qurrent betaal je voor je groene stroom hetzelfde als alle anderen, behalve sommige bevoorrechten die via Vereniging Eigen Huis of Feijenoord binnen kwamen of bleven tegen speciale voorwaarden. Dat staat geheel los van je investering in windtegoeden.

Voor een windtegoed betaal je tegenwoordig € 55,00. Een windtegoed leverde vorig jaar € 10,45 op. Over vijf jaar is dat dus € 52,25. Dus verlies je hooguit een paar kwartjes per jaar per windtegoed.

Winst voor de klant die een windtegoed koopt of dit bij aanmelding of contractverlenging gratis krijgt, is voornamelijk een goed gevoel bij elke kWh die het windtegoed oplevert.

Winst voor Qurrent is naast de renteloze financiering van de windmolens, die door SDE+ subsidie voor de echte financiers al een redelijk rendement maken, een instrument om klanten te werven die denken dat ze in kilowatturen betaald worden of dat ze bij aanmelding of verlenging echt € 55,00 cadeau krijgen, en last but not least een middel om klanten te binden die windtegoeden hebben die bij vertrek minder of niks waard blijken.

Dus vogel vooral even door, maar zo smart als de marketeers van Qurrent wordt je nooit.

Groet, Frans
Badge +1
Dus, wat jij zegt, niet afgaan op het tariefblad van je contract, maar met de tarieven van het kwartaal waarin de opwek plaats vindt? In het andere geval is het gewoon geheel afhankelijk van de energieprijzen van het moment van aanmelden, en zijn die van mij hoog genoeg om boven de 11 euro uit te komen.

Ik neem verder aan dat je de opwekbonus niet vergeten bent in je berekeningen? Het is misschien niet direct een onderdeel van het windtegoed, maar wel een bij-effect van het nemen van een windtegoed, daar ieder zelf opwekkende klant recht heeft op korting per opgewekte kWh.
Reputatie 4
Badge +12
In het tariefblad van november 2017 staat als kale prijs € 0,0365 per kWh. Tel daar € 0,0046 voor GVO bij, dan kom je op € 0,0411 per kWh. Voor een winddeel is dat dus 250 x 0,0411 = € 10,28 per jaar.
Badge +1
juist. Mijn denkfout... Maar wat ik me afvraag: waarom reken jij die opwekbonus er niet bij?
Reputatie 4
Badge +12
Omdat ik mijn windtegoeden niet heb gekocht maar gekregen bij verlenging heb ik hooguit een beetje vruchtgebruik. Met dat winddeel wek ik niks zelf op.
Badge +1
Ok, maar dan heb jij toch nooit 55 euro neergetikt? dan is voor jou die 10,28 euro per jaar toch die korting?
Ik heb ze alle 5 gekocht. en ik krijg, als de verhouding laag/hoog tarief van afgelopen jaar hetzelfde zouden zijn inderdaad iets van 10,50 per jaar per windtegoed korting. Komt voor mij daar bij nog eens 2,59 euro opwekbonus per volledig verbruikte windtegoed bij (verbruik ik dus de volle 250 kWh) dan is dat in totaal 13,09 euro per jaar en dus in 5 jaar 65,45 euro. een winst van 10,45 euro per windtegoed.

als je nou windtegoed koopt, is het dus ongeveer 10 euro winst over 5 jaar. Dat is niet veel, maar zeker ook geen "verlies".
Als je windtegoed krijgt, dan is het dus ongeveer 10 euro per jaar en 52 euro per 5 jaar. Je hebt er immers niks voor betaald, dus waarom zou je er dan verlies hebben?

De enige reden die ik zou kunnen bedenken is dat die welkomst-windtegoeden ten koste gaat van / i.p.v. andere welkomstkortingen waardoor je tientallen tot honderden euro's misloopt. En dan kan je ze beter kopen, al is de winst dan veel minder groot.

Reageer