Dakbranden door connectoren voorkomen

  • 23 april 2019
  • 7 reacties
  • 990 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +6

Nieuws

Dakbranden door niet goed passende connectoren voorkomen

energie
Brancheorganisatie Holland Solar gaat met groothandels praten om extra stekkers bij zonnepanelen te leveren. Op die manier moet het aantal dakbranden door niet goed passende connectoren een halt toe worden geroepen.


Door Richard Mooi
De conclusie van het TNO-rapport naar aanleiding van de diverse dakbranden bij nieuwbouwhuizen vorig jaar is helder. Niet goed aansluitende connectoren zijn een belangrijke oorzaak van de branden bij met name indaksystemen, concludeert het onderzoeksbureau.

Niet de juiste krimptang

Het komt doordat verschillende merken stekkers, in de volksmond MC4-connectoren, door elkaar worden gebruikt. Of doordat de klemmen niet met de juiste krimptang worden aangeknepen. Er ontstaat een overgangsweerstand en door de sterke stroom in een string, zo’n acht ampère, en hoge spanning, wordt de connector gloeiend heet. Het plastic omhulsel smelt en de smeulende massa valt op het isolatiemateriaal. Met kans op een uitslaande brand. Ook bij opdaksystemen komt het euvel voor maar doordat het smeulende kunststof op de dakpannen valt, is het risico op brand veel kleiner.

Brandwerende folie

Brancheorganisaties Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) en Holland Solar gaan met de bevinden aan de slag, zegt voorzitter Jaap Baarsma van Holland Solar. Mei 2019 starten ze met ‘alertheidacties’. Volgens Baarsma gaat het vooral mis bij projectmatige nieuwbouw. De solarinstallatie wordt bij twee partijen aanbesteed. De dakdekker die de panelen legt en de installateur die in de woning de omvormer plaatst en om aansluit op het AC-net. “Daardoor is niemand verantwoordelijk.”

Certificering zonnepanelen

De brancheorganisaties willen dat projectontwikkelaars en woningcorporaties één iemand verantwoordelijk maken voor de zonnestroominstallaties. Daarnaast onderzoekt Holland Solar of dit niet via het keurmerk Zonnekeur of certificering kan worden afgedwongen.

Brandwerend folie verplicht?

Onderdeel van de alertheidacties is ook installateurs en dakdekkers duidelijk maken op de risico’s van haast- en prutswerk. “Een Poolse dakdekker heeft geen idee hoeveel stroom er door een connector loopt.” Tenslotte onderzoekt Holland Solar of het gebruik van brandwerend folie verplicht kan worden gesteld.

Lever contrastekker erbij

De conclusies over ondeugdelijke verbindingen komen voor Remco de Mol van Omega Training niet als een verrassing. Vorig jaar sprak hij in Installatie Journaal zijn zorgen uit over een mismatch tussen verschillende merken connectoren. Een probleem dat volgens De Mol lastig is op te lossen omdat vaak onduidelijk is welk merk connector de paneelfabrikant gebruikt.

Problemen met de garantie

Zodra de installateur de DC-kabels naar de omvormer verbindt met die van de buitenste panelen in een string, is er een risico op oververhitting. De oplossing om de fabrieksconnector van het paneel af te knippen en van een nieuwe connector te voorzien, levert problemen op met de garantie, weet De Mol. Toch merkt hij dat installateurs er alerter op worden. “De markt wordt wakker; Er zijn bedrijven die actief vragen aan de leverancier welke connector er aan het paneel zit en zegt dan: lever er de contrastekker bij.”

‘Groothandel moet verantwoordelijkheid nemen’

Holland Solar wil dat de groothandels hun verantwoordelijkheid nemen. Baarsma: “Je wilt het liefst dat er telkens een stekker wordt bijgeleverd als het type dat aan een paneel zit.” Volgens Baarsma zijn er al grossiers die oplossingen bieden. “Een van de groothandels levert bij elke levering twee echte MC4-connectoren. Dat betekent dat je van de laatste panelen de connector afknipt en de garantie vervalt. De groothandel moet dat regelen met de leverancier.”

Zonnekeur

Techniek Nederland en Holland Solar wijzen in een gezamenlijk persbericht op het belang van het inschakelen van een gecertificeerd installateur, al-dan-niet met Zonnekeur. Het persbericht suggereert dat leden van Uneto-VNI of Zonnekeur-installateurs geen fouten maken. De Mol vindt dat onterecht. “Erkenningen en certificaten zijn niet heilig. Je moet het niet gaan brengen dat een Zonnekeur-installateur geen fouten maakt. Bij een aantal van de branden waarbij ik betrokken ben, is er geïnstalleerd door iemand met een Zonnekeur-sticker op de bus.”
Tip: Installatie Journaal heeft een gratis whitepaper over veelgemaakte fouten bij de installatie van zonnepanelen

Ook fouten aan AC-kant

Volgens De Mol is met het aanpakken van de oorzaken van dakbranden het probleem niet opgelost. Hij ziet ook aan de AC-kant van een solarinstallatie soms ernstige breken. Hij vindt het merkwaardig dat het TNO-onderzoek zo inzoomt op de dakbranden en MC4-connectoren. Er wordt zelfs een percentage van 80 tot 99% genoemd rapport. “Is dat 90% van de oorzaak van de branden? Nee absoluut niet in onze beleving. Maar 30 tot 40 procent zijn het de DC-connectoren op het dak, maar vaak zit er ook een slecht contact in de lastscheider, of de omvormer of in de groepenkast.”

Overbelasting groepenkast

De slechte overgangen in het AC-tracé en overbelasting van de groepenkast zijn ook potentiële vuurbronnen. “Ik verwacht in de toekomst steeds meer branden in de meterkast met een grotere kans dat het hele huis afbrandt. Er zou zoals het rapport ook stelt veel meer onderzoek moeten komen naar de brandoorzaak bij pv-branden. Daarnaast zou er meer aandacht moeten worden besteed aan het opleiden van personeel, de engineering van systemen en inspecties.”

7 reacties

Reputatie 4
Badge +6

Rapport TNO over branden met zonnepanelen openbaar: connectoren de oorzaak, indaksystemen het vaakst getroffen

TNO schat in haar rapport naar branden over zonnepanelen dat een derde van de branden optreedt bij indaksystemen. Schade-experts schatten dat zelfs op 80 tot 90 procent. Connectoren zijn veelal de oorzaak van brand.
De redactie van Solar Magazine wist eind maart al een van de belangrijkste conclusies van het rapport te onthullen: slecht aangesloten connectoren zijn veelal de oorzaak van branden bij zonnepanelen.
Reputatie 5
Badge +13
Interessant item @G.F.Klaver ! Dat is natuurlijk helemaal niet fijn. Handig om daar op te letten.

Groet, Tanja
Reputatie 4
Badge +6

CBS presenteert nieuwe cijfers: 1,5 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2018

Nederland heeft in 2018 ruim 1,5 gigawattpiek zonnepanelen verwelkomd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het CBS meldt dat er zo'n 5 miljoen zonnepanelen bij zijn gekomen.
In 12 maanden tijd steeg het in Nederland geïnstalleerde vermogen daarmee van 2.903 naar circa 4.414 megawattpiek. Het opgestelde pv-vermogen groeide in het zakelijke segment met 71 procent – vooral dankzij grondgebonden zonneparken – en in het residentiële segment met 37 procent.
Geïnstalleerd vermogen per kalenderjaar
Jaar
Nieuw geplaatst vermogen Totaal opgesteld vermogen
2012 138 megawattpiek 287 megawattpiek
2013 363 megawattpiek 650 megawattpiek
2014 357 megawattpiek 1.007 megawattpiek
2015 519 megawattpiek 1.526 megawattpiek
2016 609 megawattpiek 2.135 megawattpiek
2017 768 megawattpiek 2.903 megawattpiek
2018 1.503 megawattpiek 4.414 megawattpiek

In juni 2013 kwam ik er bij , en nu 24000 KwH gemaakt .
16 PV panelen , 4400 w opgesteld vermogen .😀

http://voetafdruktest.wnf.nl/) om te berekenen hoe groot JOU zevenmijlslaarzen afdruk zijn .
Het WNF geeft even geen thuis
Reputatie 4
Badge +6
Ga maar eens kijken in Griekenland .
Daar zie je bijna geen PV maar wel overal Zonneboilers .
Heb er zelf een en elke zonnige dag in deze maand April
waren goed voor 200 liter 60 graden .
Reputatie 4
Badge +6Situatie: Getrouwd en een dochter van 11 jaar oud
Huis: Drive-in woning
Plaats: Ridderkerk
Energielabel: Begon op energielabel G en heeft nu energielabel A.
Laagste energie rekening: In de zomermaanden heeft hij inmiddels een negatief verbruik bereikt.
Koplopers activiteit: Het is Cor zijn doel om een energieneutraal huis te krijgen. Dat doet hij ondanks de hoge investeringen, omdat hij van mening is dat je ergens moet beginnen.

Cor en duurzaamheid

De fascinatie van Cor voor duurzame energie komt met name voor vanuit zijn interesse in techniek en innovaties. Ooit is hij begonnen aan de machinisten school in den Briel. Vanuit daar is hij door gerold in de industrie en hij werkt nu als procesoperator bij Shell Pernis. Opvallend is dat Cor absoluut geen ‘geitenwollensokken’ persoon is, maar dat hij wel het initiatief heeft genomen om zijn huis te verduurzamen.
“Je moet ergens beginnen. Ik kijk om me heen en ik zie dat het hard nodig is om de wereld te verduurzamen. Om een voorbeeld te geven: Ondanks mijn eigen maatregelen in huis is mijn ecologische voetafdruk nog steeds te groot. Die is namelijk 3,8 ‘aardbolletjes’. Ik vraag me dus af hoe groot de voetafdruk van mensen zonder duurzame maatregelen is. Voor mij is het duidelijk dat het ergens niet goed gaat.”

(Bereken je eigen ecologische voetafdruk bijvoorbeeld via deze website: http://voetafdruktest.wnf.nl/).
In 2001 is Cor begonnen om zijn huis te verduurzamen. We vroegen hem wat zijn reden hiervoor was? “In eerste instantie voornamelijk omdat zijn kozijnen aan vervanging toe waren. Daarnaast was comfort een belangrijke drijfveer. En ik ben van mening dat je kan roepen dat we duurzamer moeten leven, maar je moet het gewoon doen.”
Comfort is een belangrijke drijfveer gebleven. Zijn vrouw heeft het graag warm thuis, dus de thermostaat wordt gerust een graadje hoger gezet. Doordat zijn huis nu goed geïsoleerd is hoeft hij minder hard te stoken in huis. Dat scheelt enorm op zijn energierekening!

Welke stappen heeft Cor genomen in zijn huis?

Hij heeft alle ramen van de bovenste etages vervangen voor HR++ ramen en gelijk de kozijnen daarvan laten vervangen door kunststof kozijnen. Daarnaast heeft hij dakisolatie en spouwmuurisolatie aangebracht. Ook heeft hij een slimme oplossing gevonden om zijn vloer warmer te krijgen door een laag schelpen in de kruipruimte neer te leggen. Hierdoor is zijn vloer droog geworden en is het ook warmer in huis. Daar bleef het echter niet bij want naast het isoleren van zijn woning wou Cor ook zijn energie opwekken. Daarom heeft nu 9 zonnepanelen en een zonneboiler. De laatste maatregel, de zonneboiler, heeft hij alleen genomen om zijn energielabel naar A te verhogen. Qua terugverdientijd kon het niet uit namelijk, maar dat vindt hij niet erg. Hij is gefascineerd geraakt door zonneboilers sinds zijn vakantie in Kenia. Hier zag hij dat er daar al veel gebruik werd gemaakt van zonneboilers om warm water te krijgen.

Tips van Cor

Of dit allemaal in één keer goed ging? Cor vergelijkt het investeren in duurzame maatregelen met Wadlopen:
“Je loopt één stap en dat gaat goed, je doet een tweede stap en je zakt in de blub en moet daar eerst uit zien te komen. Dat gaat telkens opnieuw en kan je niets aan doen.”

Toch weerhoudt het hem niet om te blijven investeren in energiebesparende maatregelen. Hij heeft het ervoor over! De problemen waar Cor tegen aan is gelopen zijn erg divers. Zo was bijvoorbeeld het bedrijf die zijn zonneboiler had geïnstalleerd failliet op het moment dat zijn zonneboiler een reparatie nodig had. Ook had hij te maken met installateurs die geen verantwoording namen voor de (door hen veroorzaakte) problemen waardoor hij zelf met de kosten zat. Zijn tip hiervoor?
“Doe je huiswerk en lees je goed in. Het voordeel van het internet tegenwoordig is dat je gemakkelijk reviews kan bekijken. Zo kom je er snel achter welke installateur betrouwbaar is en wie niet. Ik kies ook liever voor iemand met jarenlange ervaring, al zegt dat niet alles.”

Daarnaast vergelijkt hij altijd meerdere offertes met elkaar. Hij controleert dan op installatietechnieken en kosten. Je moet ook goed nadenken of de geadviseerde constructie wel mogelijk is in jouw eigen huis. Het is wel fijn dat hij daar al verstand van heeft, anders zegt Cor dat je je beter door een externe partij kan laten adviseren. Dat heeft Cor zelf ook gedaan. Zo is er bijvoorbeeld ooit een bouwkundige bij hem langs gekomen voor een EPA-advies (een maatwerkadvies dat je inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische maatregelen) en vraagt hij geregeld adviesgesprekken aan.
Ondanks dat Cor geen ‘geitenwollensokken’ persoon is, weet hij wel goed waar hij het over heeft en praat hij met veel passie over duurzame energie. Waarom blijft hij investeren in duurzame maatregelen?
“Ik vind het leuk om andere mensen te vertellen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame energie. Het is ook een stukje idealisme, want ik hou er geen rekening mee hoe snel ik alles terugverdien. Dat is niet mijn uitgangspunt.”

Hij begrijpt het natuurlijk wel dat niet iedereen overstapt. Je kan je geld maar één keer uitgeven en er zijn veel één verdieners in zijn buurt. De afweging blijft lastig en de keuze blijft persoonlijk. Gelukkig staat hij achter zijn eigen keuzes!

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.
Reputatie 4
Badge +6

Overbelasting meterkast door omvormer zonnepanelen

elektrotechniek
Zomaar de groepenverdeler uitbreiden met een eindgroep voor zonnepanelen kan leiden tot overbelasting van componenten en bedrading, schetst Marcel Wennekes, voorzitter van de NEN-normcommissie voor meterruimten.


Door Richard Mooi
Het gebeurt dagelijks vele tientallen keren. Een pv-omvormer met 10 tot 16 panelen wordt aangesloten op de bestaande groepenverdeler in de meterkast. Een eindgroepje erbij, een stickertje plakken voor de brandweer, een laatste kop koffie, ladders inladen en klaar.

Maximale stroomsterktes

Installateurs zijn zich vaak niet bewust van de maximale stroomsterktes, zegt voorzitter Marcel Wennekes van de NEN-normcommissie meterruimten. “Als je 40 ampère hebt van de netbeheerder en maximaal 16A van de pv-installatie, heb je maximaal 56 ampère die door de gebruikers afgenomen kan worden.”

Te warme componenten

De aardlekautomaten die de afgaande groepen beveiligen is vaak maar geschikt voor een stroom tot 40 ampère, net zoals de interne bedrading. Het gevolg? “De componenten zullen –afhankelijk van hoelang de belasting duurt, te warm worden. Dat gaat een keertje fout. De weekmakers verdampen en na 1 of 2 jaar zijn de weekmakers er uit. Dan gaan de componenten en bedrading kapot en kun je kortsluiting krijgen.”

Wat is de oplossing?

“De gemakkelijkste oplossing is om de hoofdschakelaar te vervangen door een automaat. De zonnepanelen moeten dan voor die beveiliging worden aangesloten. De automaat beveiligt de installatie op 40 ampere.”

Installateurs zijn zich vaak niet bewust van de maximale stroomsterktes

Een tweede mogelijkheid is om de aardlekschakelaars te vervangen door aardlekautomaten van 40 ampère.” De derde oplossing zit ‘m in het vervangen van de aardlekschakelaars die geschikt zijn voor 63 in plaats van 40A. “Maar als je dat doet, ben moet je volgens de norm de gehele kast testen op 63 ampère.” En dan valt de groepsverdeler waarschijnlijk door de mand. “De kasten zijn zo compact. Je gaat die 63 ampère niet halen qua temperatuurbelasting. Leidingen worden te heet. Die vervangen door hittebestendige siliconenbedrading kan allemaal we, maar is niet altijd de eenvoudigste oplossing.”Groepenverdeler upgraden

Wennekes maakt zich zorgen over de situatie. Hij ziet dat er maar weinig belangstelling is voor componenten om de groepenverdeler te upgraden. “Er is zo weinig vraag naar dat we ons afvragen, gaat het wel goed?” Bij een 3-fase omvormer is het risico op overbelasting veel kleiner. Per fase voegt de omvormer vaak niet meer dan 10A toe. Samen met de 25A van de netbeheerder kan er door de bedrading naar de automaten voor de eindgroepen een maximale stroom van 35 ampère gaan lopen. Zo’n 5A beneden de geteste 40A. Maar een 3-fase omvormer is vaak duurder en is daardoor minder gangbaar. Toch is het, volgens Wennekes, goed om er over na te denken.

Bliksembeveiliging

Nico kluwen van Kennisbank NEN 1010 pleitte in een recente publicatie voor overspanningsbeveiliging in de groepenkast. Die moet dan de spanningspiek door een indirecte blikseminslag voorkomen, vooral in combinatie met zonnepanelen. Volgens Wennekes denkt de normcommissie die werkt aan een update van de NEN 1010 na over de toepassing van de risicoanalyse. Volgens de huidige NEN1010:2015 is die ook al verplicht, maar geldt de overspanningsbeveiliging alleen voor grote installaties in de industrie en medische gebouwen. “Je moet dan het aantal inslagen per kilometer invoeren, de lengte van het bovengrondse en ondergrondse net en daar rolt dan een risicofactor uit. Komt die onder de 1000, dan moet je overspanningsbeveiliging toepassen.”

De verdeler van ABB voor NOM-woningen is al voorzien van overspanningsbeveiliging.

Overspanningsbeveiliging

Uit de eerste testen blijkt dat in heel Nederland, ondanks de afwezigheid van bovengrondse elektriciteitsnetten naar woningen, ook hier al snel overspanningsbeveiliging nodig is. Of de strengere risicoanalyse er in de volgende NEN1010 komt, is nog niet zeker. Wennekes vindt het wel verstandig. ABB plaatst ze al standaard in de smart-energy-module, een verdeler boordevol kWh-meters en een gateway voor het monitoren van NOM-woningen. “Wie voor safe gaat, kan het best in de verdeler een overspanningsbeveiliging type 2 plaatsen.”
Reputatie 4
Badge +6

Vol gas voor gasloos: feit of fictie?

Geplaatst op 24 juni 2019 =37]Ventilatie

Bron: Duco
De complete Nederlandse woningvoorraad moet van het gas af. Een forse opgave waarvoor samenwerking en kennisdeling essentieel zijn. Ventilatiefabrikant Duco organiseerde daarom vorige week de themadag ‘Vol gas voor gasloos: FEIT of FICTIE?’. Circa 250 deelnemers kwamen tijdens de themadag met elkaar in contact om de vastgoedwereld van morgen te vormen.
Op woensdag 12 juni begaven voorschrijvende partijen, VVE’s, corporaties en installateurs zich naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Vertrekpunt was duurzaam verwarmen. Weervrouw Helga van Leur, warmte-adviseur Rob Verbrugge en technisch-commercieel adviseur bij Duco Joy den Hartog kaartten deze actuele thematiek aan op boeiende wijze.

Praktische tips

Helga van Leur gaf de aftrap van de themadag. Aan de hand van praktische tips bracht Helga het publiek bij hoe je duurzaamheid in gebouwen bewerkstelligt. Vooruitdenken is belangrijk. We willen allemaal veilig zijn en overleven. Dus moeten we zorgen dat de aarde voor toekomstige generaties behouden blijft. Geen “ja maar” meer, maar “oké, hoe dan?” Helga vertelde het publiek ook over omdenken: het denken in termen van kansen en niet van problemen.

Duurzaam verwarmen

Warmte-adviseur Rob Verbrugge had het over het comfort van laagtemperatuur-vloerverwarming. Volgens Rob gaat de sector er gemakshalve vanuit dat we weten wat consumenten comfortabel vinden. Met de verbeterde isolatie is de warmtelast van de woningen lager en zou dus eigenlijk ook met een kleiner vermogen verwarmd kunnen worden. LT-vloerverwarming zal een nieuwe dimensie moeten gaan realiseren. Wellicht moet vloerverwarming kantelen naar wandverwarming, moet de traagheid die de vloermassa veroorzaakt worden weggenomen of zullen er combinaties van deels vloer en deels andere afgiftesystemen moeten ontstaan.

Warmtepompen

Als laatste nam Joy den Hartog, technisch-commercieel adviseur bij Duco, het woord. Den Hartog stelde dat de woningbouw gaat en moet veranderen. Op korte termijn gaan de BENG-eisen gelden; op langere termijn ligt er de eis van energieneutraal bouwen. Ondertussen spelen nog discussies als #VanGasLos en de kwaliteit van de binnenlucht. Al die ontwikkelingen gaan onherroepelijk leiden tot veranderingen in de woningbouw, waarbij zwaar wordt ingezet op nieuwe technieken zoals duurzame warmtepompen.

Reageer