News

"De aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker"

  • 15 mei 2018
  • 9 reacties
  • 290 keer bekeken
"De aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker"
Reputatie 5
Badge +13
Vanochtend bracht de Volkskrant een zonnig bericht: "De aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker, omdat alleen een tijdelijke vergunning nodig is. Dat geldt zelfs voor de aanleg van een zonnepark van tientallen hectares."

Zoals bij veel bouwprojecten is het vergunningentraject een van de lastigste en langstdurende onderdelen voor ontwikkelaars. Vaak is het voor gemeentes lastig om een groot stuk grond voor een lange periode te bezetten door iets wat niet voor woning of werk is. Nederland verandert constant en zo ook de bestemmingsplannen voor stukken grond.

Maar als je voor minder dan 10 jaar een vergunning wil kan je gebruik maken van een 'tijdelijke' kruimelvergunning. Hierbij hoeft een gemeentebestuur geen toestemming te vragen aan de gemeenteraad. Ook is de inspraak van omwonenden beperkt. De procedure kost niet meer dan twee tot vier maanden. Dat is een stuk korter dan de procedure voor een definitieve vergunning, deze duurt minimaal een half jaar, maar meestal langer. Hierdoor kan een zonnepark veel sneller en goedkoper gerealiseerd worden.

Maar voor investeerders maakt zo'n tijdelijke vergunning het wel lastig. Want je wil natuurlijk niet dat na 10 jaar je zonnepark weg plots moet, terwijl je je investering er nog niet uit hebt.Denk jij dat hierdoor nieuwe zonneparken sneller ontwikkeld zullen worden?

9 reacties

Badge +4
dan wordt de investering niet rendabel. Dit zou het zelfde moet zijn als met bomen die je op een landbouw perceel zet mag 25 jaar staan en dan moeten de bomen weer gerooid worden en dan kan je het als landbouw grond weer gebruiken dan wordt het rendabel. anders lijkt dit mijn overbodige investering arbeid enz.

mvg J.V
Reputatie 5
Badge +13
Dat idee had ik inderdaad ook @John.v. En als het niet rendabel is dan zullen investeerders ook minder snel (of niet) willen helpen.
Badge +4
waarom dan voor deze oplossing gekozen! heel vreemd om dit zo aan te bieden.
Reputatie 5
Badge +14
Het toverwoord..........SUBSIDIE.
Badge +4
Hoi John K

Dus met andere woorden wij betalen de rekening zelf weer!
Ach wij zijn er al zo aangewend dat het ons niet eens meer opvalt...........

Net zoals hier, iemand aan de deur voor spuwmuur isolatie bla bla en bla ik kan uw spouwmuren zo vol blazen met...... voor .....
Nu komt het wij hebben een huis uit 1930 en ja nu kom de clou wij hebben maar een halfsteens huis!! Dus geen spouwmuren.
meneer wist niet hoe snel hij weg moest komen. dus heeft geen vakkennis hoe huizen zijn gebouwd.

mvg John V
Reputatie 5
Badge +14
Je zou de buitenmuur van buiten kunnen isoleren, als je dit zelf kunt doen ben je redelijk goedkoop uit. Anders laten doen maar ben je gemiddeld € 100,-- per mtr kwijt.
Reputatie 5
Badge +13
meneer wist niet hoe snel hij weg moest komen. dus heeft geen vakkennis hoe huizen zijn gebouwd.


Oef pijnlijk voor de isolatie meneer 😅
Reputatie 4
Badge +12
Er is natuurlijk geen sprake van dat de eigenaar van het zonnepark na tien jaar de zaak moet ontruimen. Na tien jaar wordt de vergunning verlengd. Dat zal zelfs bij bezwaren door de rechter worden goedgekeurd vanwege het belang voor de eigenaar. Het is simpel een juridische truc die werkt als gemeentebestuur en eigenaar elkaar vertrouwen.

Overigens pleitte in dezelfde krant een natuurbeschermer tegen de transformatie van landbouwgrond in zonnepark vanwege de achteruitgang van de biodiversiteit. Een zonnepark is geen natuur, maar industrie. Op daken is in ons land nog ruim genoeg plaats voor zonnepanelen. Die kosten geen grond en vaak geen subsidie.

Groet, Frans
Reputatie 4
Badge +12
Zo dom was die isoleerder niet. Een halfsteensmuur ziet er precies hetzelfde uit als het buitenspouwblad van een spouwmuur. De dertiger jaren was precies de grens tussen het bouwen van woonhuizen met steensmuren en spouwmuren. Alleen eenvoudige woonhuizen en bedrijfsgebouwen, bijvoorbeeld lage winkels, werden nog halfsteens gebouwd. Ik heb zelf mijn halfsteens achterhuis, de voormalige bakkerij, juist aan de binnenkant geïsoleerd om het aanzicht, de ramen en de dakgoten niet aan te tasten. Dan heb je ook geen vergunning nodig. Je behangt gewoon met 100mm PIR platen.

Groet, Frans

Reageer