Blog

Een kleine geschiedenis van het zonnepaneel

  • 26 februari 2019
  • 2 reacties
  • 191 keer bekeken
Een kleine geschiedenis van het zonnepaneel
Reputatie 4
Badge +8
In rap tempo groeien ze aan de Nederlandse daken. Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit de energietransitie. Zonne-energie is echter niet iets van de laatste jaren, en speelt al lang een rol in ons leven. Daarom presenteren wij u: een kleine geschiedenis van de zonnepaneel.

Het begin
Aristoteles was er al vroeg bij. De Griekse filosoof bedacht hoe je huizen zo kon bouwen, dat ze het maximale uit zonnewarmte konden halen. De Romeinen deden dat nog eens dunnetjes over door zonne-energie te gebruiken voor kassen waarin tropische planten groeiden.

Een voorzichtige stap naar het gebruik van zonne-energie zoals we dat nu kennen, werd gezet door de Zwitserse wetenschapper Horace-Bénédict de Saussure. In 1767 bouwde hij de zogenaamde ‘zonneoven’, waarmee hij met behulp van de zon water kon laten koken.

Fotovoltaïsch effect
Het was echter de Fransman Alexandre-Edmond Becquerel die in 1839 als eerste elektriciteit uit de zon wist te toveren met fotovoltaïsch effect – dezelfde techniek die nu in zonnepanelen wordt gebruikt. 50 jaar later werd het eerste echte zonnepaneel zoals we die nu kennen geproduceerd.

De eerste zonnepanelen konden slechts 1 á 2 procent van het zonlicht omzetten in energie. In 1999 was dat al 36 procent. Met het toegenomen vermogen, groeide ook het aantal particulieren dat voor zonnepanelen kiest. De dalende prijzen maken het mogelijk de kosten voor zonnepanelen binnen een paar jaar terug te verdienen.

De ruimte in
Zonnepanelen reiken inmiddels hoger dan onze daken. Al in 1958 werden er panelen op satellieten geïnstalleerd, en nog altijd zweven ze rond de aarde op zonne-energie. Begin jaren ’80 waren de eerste prototype vliegtuig en auto die zich voortbewogen op zonnekracht al een feit.

Er wordt al volop gespeculeerd over de toekomst van zonnepanelen. Zo wordt er aan panelen gewerkt die ook energie uit regen kunnen opwekken, of wolkenvelden helemaal omzeilen door zonne-energie van satellieten naar de aarde te stralen. Tot die tijd blijft het wachten tot de zon zich weer wat vaker laten zien.

2 reacties

Reputatie 1
Badge

1. Een kleine geschiedenis van de zonnepaneel

*Het zonnepaneel a.u.b.*

2. Een voorzichtige stap naar het gebruik van zonne-energie zoals we die nu kennen,
*Het gebruik... dat*

3. Het was echter de Fransman Alexandre-Edmond Becquerel die in 1839 als eerst
*eerste*

4. In 1767 bouwde hij de zogenaamde ‘zonneoven’,
*zonne-oven*

5. ..wist te toveren met fotovoltaïsch effect...
*wie o wie schrijft deze troep en schaamt zich daar niet voor?*

6. 50 jaar later werd de eerste echte zonnepaneel zoals we die nu kennen geproduceerd.
*het*

7. Begin jaren ’80 waren de eerste prototype vliegtuig en auto
*de eerste prototypen van een vliegtuig en een auto*

Buitengewoon ergerlijk.
Reputatie 3
Badge +9
Hoi @I.M.F.J. Joukes.

Bedankt voor je scherpe blik op de grammatica in dit artikel. We hebben de fouten inmiddels aangepast.

Groeten,
Julian

Reageer