Sticky

FAQ - De meest gestelde vragen over zonne-energie


Reputatie 3
Badge +8
Hallo allemaal,

Binnen 10 maanden zijn we gegroeid naar een community met meer dan 10.000 leden!
Dit had natuurlijk niet gekund zonder jullie, dus dank jullie allemaal wel voor alle vragen, discussies en input 🙂

Voor iedereen die nieuw is, of een van de onderstaande vragen heeft, heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen inzien?
2. Kun je eigen opwek zichtbaar maken met een slimme meter?
3. Waar kan je beter in investeren: Zonnepanelen of Windtegoed?
4. Waarom verschilt de opwek van de omvormers en de teruglevering van de slimme meter?

Staat je vraag er niet tussen en kan je hem op de community niet vinden? Maak dan een nieuw topic aan.
Mis je een topic die in dit rijtje hoort te staan? Laat het dan weten!

Groetjes, Nina

6 reacties

Reputatie 3
Badge +6
Beste Nina ,
Hierbij een mooie plek voor een mooie ontwikkeling .

https://solarmagazine.nl/u/magazine/sm1-2018.pdf#page=32

‘Zon op zee binnen 7 jaar goedkoper dan wind op zee’

>>> Oceans of Energy bouwt drijvende pv op zee

Volgend jaar moet voor de Nederlandse kust het eerste drijvende zonnepark op zee ter wereld verrijzen. Een opmaat naar grootschalige uitrol: ‘Zon op zee is binnen 7 jaar goedkoper dan wind op zee.’ Dit stelt Allard van Hoeken, oprichter van Oceans of Energy uit Leiden.

Lees meer


Groet Giel .
Reputatie 3
Badge +6
2. Kun je eigen opwek zichtbaar maken met een slimme meter?

Ja ,
Zeg ik volmondig , Als je kan zien hoeveel je PV levert , kun je via een portal of zelf de data er uit zien en halen . je ziet constant op die meter of je terug levert en wanneer het teken wisselt tussen
terug en leveren , je weet wat je sluimerverbruik is je weet wat je extra aanzet om te testen waar de grenzen zijn .METEN IS WETEN ! .
Badge +5
Hoi G.F. Klaver,

Bedankt voor je toevoegingen op één van ons meest gestelde vraag en interessante artikelen die je met ons hebt gedeeld! Zon op zee erg innovatief, laten we hopen dat we mede door dergelijke initiatieven snel onze duurzaamheidsdoelen gaan behalen.
Op naar een groen en schoon Nederland!

Groet,
Serena
Reputatie 3
Badge +6

Zonnepanelen: glas-glas of glas-folie?

http://vakbladwarmtepompen.nl/wp-content/uploads/2018/05/Solarwatt_2_web-e1526307126975-300x200.jpg
De nieuwste generatie zonnepanelen worden steeds meer toegepast; glas-glas. Aangezien garanties, opbrengst en veiligheid belangrijker worden, lijken de dagen voor glas-folie zonnepanelen dan ook geteld.
Erik de Leeuw is algemeen directeur van SOLARWATT, dat zowel glas-glas als glas-folie zonnepanelen produceert. Samen met Stefan van der Laan, directeur van installatiebedrijf Groene-Woningen, laat hij zijn licht schijnen op beide technieken en de ontwikkelingen in de sector.
Wat is het voordeel van glas-glas boven glas-folie?
“Folie brandt, buigt en verweert sneller. Bij glas-folie zonnepanelen dringen vocht, zuurstof en schadelijke substanties, zoals ammoniak en schadelijke gassen, beetje bij beetje in het zonnepaneel en zorgen zo voor vermogensverlies. Bij glas-glas zonnepanelen is dit niet mogelijk: de cel wordt perfect beschermd door twee glasplaten aan weerszijden. Doordat glas-folie zonnecellen kwetsbaarder zijn, worden ze bovendien blootgesteld aan trekspanning. Hierdoor bestaat het risico dat ze scheuren. Als ze herhaaldelijk te lijden hebben onder trekspanning kunnen zogenoemde hotspots ontstaan, die het vermogen van het hele zonnepaneel negatief beïnvloeden. Daarnaast scoren glas-glas zonnepanelen hoger op brandveiligheid: de plastic folie aan de achterzijde is vatbaarder voor brand. Glas-glas zonnepanelen zijn daartegen bestand, omdat glas niet brandt.”
Hoe zit het met de garantie?
“Wij gebruiken de laatste 5 jaar alleen nog maar glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT”, zegt Stefan van der Laan, directeur Groene-Woningen. “Steeds meer ervaren wij problemen in de markt met de claimbaarheid van garanties op glas-folie zonnepanelen”, vult van der Laan aan. “Bij glas-folie zonnepanelen ontstaan namelijk veel vaker microcracks door bijvoorbeeld transport, extreme hagel of doordat een monteur er met zijn knie op leunt. Deze microcracks zijn met het blote oog niet zichtbaar en verergeren na verloop van tijd. Omdat deze schade vaak later boven water komt, valt dit vaak buiten de vastgestelde garantieperiode. Dit probleem ervaren wij niet bij glas-glas zonnepanelen, dankzij de extreme duurzaamheid.”
De full-black zonnepanelen van SOLARWATT vormen een mooi geheel met het dak. En qua prijs?
“Als je kijkt naar de aanschaf- en installatiekosten, het vermogen en de slijtage, dan is over de hele linie glas-folie veel minder aantrekkelijk dan glas-glas. De kosten zijn aanvankelijk iets lager, maar het vermogen neemt doorgaans na ongeveer tweeduizend uur al af. De reden? Vocht en zuurstof tasten de zonnecellen aan. Glas-glas zonnepanelen daarentegen verkeren na vijfduizend uur nog vrijwel in nieuwe staat en hebben dan niets van het vermogen verloren. Ter vergelijking: in dertig jaar tijd produceren glas-glas zonnepanelen ongeveer 25 procent meer stroom dan glas-folie. Dan is een afweging voor de klant snel gemaakt.”
Zien jullie nog andere trends in de sector?
“De vraag naar esthetiek is een ander belangrijk criterium als men de keuze maakt voor zonnepanelen. De full-black zonnepanelen van SOLARWATT worden steeds meer toegepast omdat de zonnepanelen een mooi geheel vormen met het dak en het straatbeeld weinig beïnvloeden. Daarnaast zien we dat glas-glas zonnepanelen met PERC (Passivated Emitter Rear Cell) technologie sterk toenemen. Deze zonnepanelen hebben een hoger vermogen en functioneren nog beter bij weinig licht waardoor ze beter geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat.”
[img]http://vakbladwarmtepompen.nl/wp-content/uploads/2018/05/Solarwatt_1_web-e1526306954145-272x181.jpg[/img]
Glas-glas zonnepanelen verkeren na vijfduizend uur nog vrijwel in nieuwe staat en hebben dan niets van het vermogen verloren. Hoe werkt PERC precies?
“Een flinke portie bewolking is voor ons Nederlanders niet onbekend. Wolken werken als een natuurlijk kleurenfilter van het zonlicht. Kleuren met een korte golflengte worden tegengehouden en kleuren met een langere golflengte gaan erdoorheen. De kleur rood heeft een langere golflengte en wordt niet door een wolk tegengehouden en daardoor opgevangen in de zonnecel. En dat is nu juist het gebied waar PERC-zonnecellen het meeste rendement uit halen. PERC-zonnecellen geven een hoger rendement en presteren hierdoor beter bij lage lichtniveaus.”
PERC-zonnecellen
“Het enige nadeel van PERC-zonnecellen is dat deze gevoeliger zijn voor vocht en zuurstof. Dit type zonnecellen is dus minder geschikt voor traditionele glas-folie zonnepanelen, aangezien de kans groter is dat het vermogen harder achteruitgaat. Om deze reden is de combinatie van PERC-zonnecellen met glas-glas veel duurzamer en rendabeler. Over het algemeen gaan de prestaties van een zonnecel omlaag naarmate de cel warmer wordt. De energie wordt dan weer omgezet in warmte. Bij glas-glas panelen is dat een ander verhaal. Die houden de zonnecellen koeler en daarmee het rendement hoger.”


Een mooie artikel , hoe een en ander in zijn werk gaat !
Reputatie 1
Badge +2
Hoi G.F.Klaver,

Bedankt dat je dit interessante artikel met ons hebt gedeeld!

Groet,

Lucia
Reputatie 3
Badge +6
Dit is wel de plaats om deze info te posten , ook besparing maar de gevolgen dat iedereen die BTW verrekend heeft ook btw plichtig is maar niet boven de grensomzet van € 1345,00 blijft . Dus je hebt naar de regels van de belastingdienst een onderneming !

Staatssecretaris over btw: nieuwe kleineondernemersregeling heeft geen effect op particuliere eigenaren van zonnepanelenDe nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) heeft volgens Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, naar verwachting geen effect op particuliere eigenaren van zonnepanelen.
Tot en met eind 2017 maakten 204.000 particuliere eigenaren van zonnepanelen gebruik van de ontheffing van administratieve verplichtingen van de KOR. De verwachting is volgens de staatssecretaris dat deze groep ondernemers eind 2019 zal zijn toegenomen tot 330.000.
‘Een specifieke groep ontheven ondernemers die naar verwachting geen effect ondervinden van de overgang van de huidige KOR naar de nieuwe KOR zijn de natuurlijke personen die eigenaar zijn van zonnepanelen (in de praktijk aangeduid als: particuliere eigenaren van zonnepanelen)’, schrijft Snel in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Op 20 juni 2013 is door het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald dat particuliere eigenaren van zonnepanelen die duurzaam en tegen vergoeding energie leveren aan een energiemaatschappij, voor de btw kwalificeren als ondernemer. Het btw-ondernemerschap brengt naast administratieve verplichtingen, zoals factuurverplichtingen en aangifteplicht, ook het recht op aftrek van voorbelasting mee. Veel van deze ondernemers maken momenteel in het jaar van aanschaf van de zonnepanelen gebruik van hun recht op aftrek van voorbelasting. In dat jaar verkeren zij in een teruggaaf positie en krijgen zij per saldo btw terug. In de daarop volgende jaren passen deze ondernemers de huidige KOR toe en verzoeken zij om ontheffing van de administratieve verplichtingen. Particuliere eigenaren van zonnepanelen die geen andere economische activiteiten hebben, blijven in de praktijk altijd beneden de huidige KOR-grens voor volledige vermindering van 1.345 euro en zullen ook beneden de omzetdrempel van de nieuwe KOR blijven.’
De huidige KOR is volgens het kabinet toe aan modernisering, omdat deze een drietal belangrijke nadelen kent. Het eerste nadeel heeft te maken met de administratieve lasten. De toename van de populatie kleine ondernemers leidt tot steeds hogere uitvoeringskosten voor de Belastingdienst en administratieve lasten voor ondernemers, terwijl het financiële belang gering is. Een tweede nadeel is volgens Snel dat Nederland met de opzet van de huidige KOR een beperkte beleidsvrijheid heeft. De btw-richtlijn 2006 staat het namelijk niet toe de voorwaarden voor de toekenning van de huidige KOR gunstiger te maken. Zo mag de bovengrens van de vermindering in de huidige KOR niet worden verhoogd. Een derde nadeel is volgens de staatssecretaris dat de huidige KOR zijn doel soms voorbij schiet, omdat de regeling niet alleen wordt toegepast door de doelgroep: ondernemers met een geringe omzet. Doordat de huidige KOR momenteel gekoppeld is aan de per saldo verschuldigde btw kunnen ook ondernemers met hoge omzetten, maar met een laag bedrag aan verschuldigde btw, gebruik maken van de huidige KOR. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers die veel goederen exporteren tegen het btw-tarief van 0 procent. Het kabinet wilt daarom de huidige KOR moderniseren door de regeling te vervangen door een facultatieve omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting met een omzetgrens van 20.000 euro.

Reageer

    Cookiebeleid

    Wij gebruiken cookies om uw bezoekers ervaring te verbeteren en te personaliseren. Ga je akkoord, of ga je door op de website dan ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie.

    Accepteren Cookie instellingen