Sticky

Hoe wek jij op?

  • 10 oktober 2016
  • 23 reacties
  • 1138 keer bekeken

Duurzame energie wordt pas echt leuk als je het zelf opwekt. Dat proberen we bij Qurrent te stimuleren door met vooruitstrevende partners samen te werken op het gebied van zonnepanelen, zonneboilers en zonneparken. Ook ontwikkelen wij zelf producten en diensten om je te helpen zelf op te wekken. Daar hebben we bijvoorbeeld Windtegoed voor ontwikkeld.

Wek jij al op? Hoe? En hoeveel?
We horen het graag van je!

23 reacties

Badge +6
Momenteel wek ik nog niet zelf op. Ik wil zonnepanelen op heel mijn dak (plat, circa 46 vierkante meter), maar ik heb nog grote kosten in het vooruitzicht dus ik wacht even tot ik meer zekerheid heb.

Komt Qurrent binnenkort weer met een inkoopactie voor zonnepanelen?
Badge +5
Zonnepanelen heb ik niet, wel de ruimte ervoor. Dak 51 graden richting z/ww
Het enige zonnepaneel wat ik heb wordt voor test doeleinden gebruikt.
Momenteel draait er hier een test om met zonnepanelen oude accu's terug tot leven te brengen.
Voor de geïnteresseerde: http://teslachargers.com/teslasolartracker5.html#s3a12
Ik heb ook 4 windaandelen waar ik best tevreden over ben, vooral als het hard waait 🙂
Reputatie 5
Badge +13
Hoi Zr40,

Halverwege 2017 zullen we weer met een nieuwe inkoopactie komen voor zonnepanelen! Zodra we weten wat de actie precies inhoudt brengen we iedereen op de hoogte :)

Groetjes,
Tanja
Reputatie 4
Badge +5
Wij hebben thuis zes zonnepanelen, samen goed voor 1440 Wp. Effectief ongeveer 1200 kWh per jaar. Aangezien we ongeveer 1500 kWh per jaar verbruiken en we ook nog een Windtegoed hebben zijn we zo goed als electriciteit-neutraal. Helaas nog wel stadsverwarming (hoewel die grotendeels duurzaam wordt opgewekt).

Daarnaast hebben we ook een klein off-grid systeempje van 40 Wp. Staat achter onze zolderramen, dus effectief nog een stuk minder. Wordt alleen gebruikt voor het lampje in de trapkast en voor wat experimenten ('kan ik een Raspberry Pi het hele jaar hier op draaien? Het antwoord is nee"). Het is wel erg cool om nog een beetje licht te hebben als de hele wijk zonder stroom zit. 🙂
Badge +6
Wij hebben thuis zes zonnepanelen, samen goed voor 1440 Wp. Effectief ongeveer 1200 kWh per jaar. Aangezien we ongeveer 1500 kWh per jaar verbruiken en we ook nog een Windtegoed hebben zijn we zo goed als electriciteit-neutraal. Helaas nog wel stadsverwarming (hoewel die grotendeels duurzaam wordt opgewekt).
Ik zit na 3 maanden al op 500 kWh verbruik... maar ik kook elektrisch. Jij toevallig ook, aangezien je stadsverwarming hebt? Dan is 1500 kWh per jaar helemaal niet verkeerd! :)

Stadsverwarming... De leverancier hier levert warmte uit de Amercentrale en noemt het duurzaam. Ik niet!
Reputatie 4
Badge +5
Ik zit na 3 maanden al op 500 kWh verbruik... maar ik kook elektrisch. Jij toevallig ook, aangezien je stadsverwarming hebt? Dan is 1500 kWh per jaar helemaal niet verkeerd! :)

Stadsverwarming... De leverancier hier levert warmte uit de Amercentrale en noemt het duurzaam. Ik niet!


Wij koken ook elektrisch. Maar we gebruiken nooit de oven. We doen (en laten) best veel om weinig energie te gebruiken. Het wordt op een gegeven moment ook echt een sport. Maar we willen er niet teveel comfort op inleveren. Dat lukt prima zo.

Heb je al eens gekeken waar je verbruik precies in zit? Ik heb bij elk apparaat dat we in huis hebben (behalve het elektrisch fornuis) gemeten hoeveel het precies gebruikt met een Watt-meter.
Reputatie 5
Badge +14
Ik heb alles elektrisch en geen stadsverwarming of gas. Vorig jaar 1 juni is er voor 5460 Wp aan zonnepanelen geplaatst gevolg was dat in 1 jaar van 9500 kWh gezakt ben naar 3500 kWh daarnaast had ik op dat moment ook nog 2 winddelen dus het totaal verbruik kwam uit op iets minder dan 3000 kWh. nu inmiddels 6 winddelen en hopelijk volgend jaar onder de 1000 kWh of, om dat ik sinds 1 augustus dit jaar nog maar alleen ben, misschien wel energie neutraal, behalve dan warm tapwater.
Reputatie 2
Badge
Ik heb 10250 Wp aan pv-panelen liggen die in dit kalenderjaar met nog twee maand te gaan, 9415 kWh elektriciteit hebben geleverd.
Hiermee heb ik een fors overschot.
Volgend jaar zal een deel van dit overschot worden ingezet voor de verwarming van tapwater.
Verwarming en tapwater gaat door middel van een biomassa-ketel gestookt op kort omloophout (wilg en laurier) van eigen erf.
Gasmeter is vertrokken.
Badge +2
Ik heb 21 panelen
10 op het garage/schuurdak op het zuiden 20c hellingshoek en wat meer last van schaduw
11 op de woning ook op het zuiden hellingshoek 45c geen schaduw
Totaal goed voor bijna 5000kw per jaar
Ik heb 24 solar frontier CIS panelen met een verwachte jaar opbrengst van rond de 3800kWh (4070kWh nominaal). Wat samen met het windtegoed moet resulteren in 0kWh verbruik. panelen liggen op een 40graden dak zuidwest georiënteerd.
Het concept van Windtegoed vind ik er leuk, maar ik heb een vraag, want ik ben niet zo´n grote verbruiker. Ik vraag me af wat mijn voordeel is met 1 windtegoed.
Ik verbruik ongeveer 1800 KWh per jaar. Als ik voor 55 euro een windtegoed koop, kost deze 11 euro per jaar. Mijn kosten voor electriciteit (bij Nuon) waren bij de laatste afrekening 149 euro (zonder overheidsheffingen en netbeheer). Dit is dus 8 cent per KWh. Als ik dit vermenigvuldig met 250KWh besparing = dus 20 euro besparing per jaar. Netto levert mij dit 9 euro op per jaar. Klopt dit?
Badge +3
ik doe sinds 2 maanden mee met zonnepanelendelen.nl. Wij hebben nu 80 zonnedelen die ongeveer 720 kw a € 0.05 opbrengen + 1/16 deel van de investering.
Nu nog te weinig ervaring mee om een conclusie te geven.
Wij hebben 42 dunnefilm PV panelen (6.720 Wp) op ons dak die onze stroom opwekken. Deze leveren ons ca. 6.200 kWh per jaar op. De verhouding kWh/Wp is 0,92, gezien de schaduw van enkele bomen is dit best goed. Met deze stroom compenseren we ons volledige elektrische verbruik (warmtepomp + huishoudelijk). Daarmee zijn we een zg. Nul op de Meter huis. Zie facebook.com/wijbouwenduurzaaminmolenhoek .
In de achterhoek worden in meer en meer dorpen energiecorportaties opgezet. Wij willen namelijk al in 2030 energieneutraal zijn. Op dit moment worden daar voornamelijk postcoderoosprojecten mee gerealiseerd, op daken van bedrijven ( voornamelijk), gemeentelijke instellingen en scholen.

In een van die projecten heb ik 20 zonnepanelen. Hierdoor betaal je gedurende 15 jaar geen energiebelastingen over de opgewekte energie. Dit is dus precies omgekeerd aan de winddelen van Qurrent ( daar krijg je de stroom en betaal je de belasting)

Het voordeel is de zekerheid; van het afschaffen van salderen heb je geen last; van een stijging van de belastingen merk je niets. Doordat je met elkaar aanlegt kan je in het groot inkopen. En je hebt geen panelen op je eigen dak, handig voor monumenten en appartementen - of als je panelen gewoon niet mooi vind. De terugverdientijd is ongeveer 8 jaar; met de huidige stroomprijzen betaal je dan zo 8 cent per KWH gemiddeld over 15 jaar. Nadeel is dat het na die 15 jaar afgelopen is, panelen op eigen dag gaan wel langer mee.

Leuk is dat dit alles ( net zoals vroeger de gasnetwerken ontstonden) vanaf onderop wordt georganiseerd - dus niet door gemeenten en overheden.
Sinds 7 februari heb ik zonnepanelen. Heb dit wel al in mijn overzicht heb gezet, zie nog niet wat mijn korting is, omdat het nog ingegeven moet worden in het nationaal systeem. Weet iemand hoelang zo iets gaat duren, of dat je er iets extra's voor moet doen.
Reputatie 1
Badge +4
Sinds dit jaar juni heb ik panelen op mijn dak. Ik moet nog ontdekken hoe ik met full electric uitkom op nul op de meter. Ik zal zeker overwegen om windelen te kopen om dit volledig te bereiken. Het aantal panelen is 97 (80Wp per stuk indak). Gas en meter zijn verdwenen en komen niet meer terug.
Badge
15 PVT panelen, (15x 245Wp, vorig jaar voorzien van warmtewisselaars). Het systeem levert "lage" temperatuur warmte. Na-verwarmt door een CV ketel. De CV installatie is een hybride combinatie tussen een CV ketel en een "kleine" warmtepomp.

In de perioden waarbij er genoeg instraling is om het dak op te warmen, wordt een 200L buffervat opgewarmd t.b.v. tapwater voorverwarming. Gedurende het stookseizoen wordt het bovenste deel van het buffervat opgewarmd door de retour van de CV. Hierdoor is er een buffer voor de CV installatie, maar ook wordt het warme tapwater indirect voor verwarmd door óf de warmtepomp óf een condenserende CV ketel. De CV ketel ondersteunt (net als de meeste ketels) geen condensatiestap bij het verwarmen van tapwater, maar door deze constructie kun je toch gebruik maken van dat beetje extra efficiëntie!
Reputatie 5
Badge +13
@Menno Ik hoop dat je de nul op de meter gaat halen Menno 🙂 Let wel op dat je bij Windtegoed bespaart op de kale stroomprijs en de kosten voor de Garanties van Oorsprong en niet voor de belastingen op elektriciteit.

@MPAGeers Goed bezig! Is je volledige verbruik daarmee al gedekt?
Groetjes, Tanja
Badge
@Tanja van Qurrent Ja en nee 🙂.

Ik begon met een jaarlijks overschot van circa 1000 kWh elektrisch. Nu is dat omgezet in een klein netto elektriciteitsverbruik. Zelfs als ik nog 3 extra PV panelen erbij zou leggen (dan is het dak vol), ga ik daar nooit het equivalent van het resterende gasverbruik mee wegwerken. Ik heb wel het gasverbruik tot onder de 800 m3 weten te krijgen. Ik verwacht dat ik nog wel wat verder omlaag kan door nog verdere aanpassingen en verbeteringen aan te brengen.

Ik vond het verlengaanbod van Qurrent wel grappig, doordat er twee winddelen bij zaten. Hierdoor zal het extra E verbruik weer afgedekt moeten zijn.
Reputatie 5
Badge +13
Wel al mooi weten te verlagen MPAGeers. Kan de CV-ketel niet vervangen worden door een grote warmtepomp?
En leuk om te horen dat je de Windtegoeden grappig vindt 🙂
Wij hebben ons huis uit 1915 2 jaar geleden gekocht en meteen de gasketel verwijderd.

We gebruiken een Mitsubishi Ecodan warmtepomp voor verwarmen van het huis en warm water.
Daarnaast heb ik airco's in de woonkamer en in de slaapkamer die ook kunnen verwarmen.
In de woonkamer staat tevens een MCZ pelletkachel voor de zeer koude dagen.
De vaatwasser en wasmachine worden voorzien van warm water uit het boilervat van de warmtepomp.

We zijn nog steeds het huis aan het verbouwen/verbeteren waaronder isolatie toevoegen waar mogelijk. In de nog te realiseren badkamer op de 1e verdieping gaan we proberen om een douche warmte terugwin pijp te gebruiken en het toilet te spoelen met regenwater.

Onze 41 zonnepanelen wekken jaarlijks ongeveer 8000 kWh op waarmee we ruimschoots nul-op-de-meter zijn zonder gasaansluiting.

Een elektrische auto staat op de verlanglijst voor 2018/2019.
Reputatie 3
Badge +9
Goedemorgen F.R.Bakker,

Wauw, wat een mooie duurzame oplossingen allemaal! Jullie hebben vast al andere geïnspireerd met jullie huis? Blijf vooral zo doorgaan. :)

Groet,

Jeroen

Reageer