Beantwoord

Kun je eigen opwek zichtbaar maken met een slimme meter?

  • 5 oktober 2016
  • 10 reacties
  • 1593 keer bekeken

zelf opgewekte stroom zichtbaar maken met slimme meter is dat mogelijk
icon

Beste antwoord door Zr40 5 oktober 2016, 16:27

Ja, deels. De slimme meter registreert de hoeveelheid teruggeleverde stroom, alleen kan deze niet meten hoeveel opgewekte stroom er rechtstreeks binnen het huis gebruikt is. Daarvoor heb je een aparte meter nodig (zoals de Qbox Solar). Sommige omvormers hebben ook een aparte functie om de opwek uit te lezen.
Bekijk origineel

10 reacties

Badge +6
Ja, deels. De slimme meter registreert de hoeveelheid teruggeleverde stroom, alleen kan deze niet meten hoeveel opgewekte stroom er rechtstreeks binnen het huis gebruikt is. Daarvoor heb je een aparte meter nodig (zoals de Qbox Solar). Sommige omvormers hebben ook een aparte functie om de opwek uit te lezen.
Badge +2
ik gebruik voor het zien wat je precies opwekt spullen van fp4all dit bedrijf heeft voor elke omvormer wel een oplossing om dit te kunnen zien.
De slimme meter laat alleen zien wat je terug levert met je verbruik er vanaf.
Dus als voorbeeld:
je pv doet 1000w
maar apparatuur die je aan hebt zoals routers koelkasten etc gebruiken een 100w
dus je slimme meter geeft aan dat je 900w terug levert.

Ik deed dit eerst met de qbox.
Maar tegenwoordig met domoticz.
Badge +1
een slimme meter geeft je meterstanden door aan je netbeheerder, dat is de functie van je meter. nu kan de netbeheerder zien hoeveel jij elke maand verbruikt en wat je terug levert.
om je opbrengst zichtbaar te maken licht aan de omvormer van je pv installatie, de meeste omvormers kun je aan je netwerk koppelen met een wifi-kaart. deze is via een app of internetsite in te zien.
Hoi iedereen,

Allemaal geven jullie eigenlijk het goede antwoord en vullen jullie elkaar een beetje aan 🙂. Hartstikke leuk om dat te zien!
Goed en duidelijk voorbeeld ook Richard Spijkers.

Heeft een van jullie ook de Qbox Solar toevallig voor het uitlezen van zijn slimme meter?

Groetjes,
Nina
Badge
wij hebben ook zonnepanelen en leveren ook terug, maar dat kan je niet zien in gegevens , hoe kan dat?
Reputatie 2
Badge +4
wij hebben ook zonnepanelen en leveren ook terug, maar dat kan je niet zien in gegevens , hoe kan dat?

Beschik je over over een slimme meter en zonnepanelen, maar niet over een Qbox en Qbox Solar (om de zonnepanelen apart van het verbruik te monitoren) dan wordt de opwek in de grafieken gesaldeerd.

Wat is salderen:
Op je energierekening staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die je hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Let op:
Niet alle energie die je terug levert telt mee voor het salderen. Er is een grens vastgesteld. Dit heet de salderingsgrens.
Je moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug leveren als waarmee het energiebedrijf je elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Opwekken met Qbox Solar
Je kan ook het verbruik en de opwek in één grafiek weergeven met twee aparte lijnen. Het voordeel hiervan is dat je daadwerkelijk ziet wat de zonnepanelen hebben opgewekt en hoeveel energie het huishouden in totaal heeft verbruikt. Dit noemen we bruto verbruik. Met deze combinatie zie je ook de opwek in het "Dashboard" in Mijn Energie.

Heb je geen Qbox Solar? Dan zie je in Mijn Energie het resultaat van het verbruik minus je eigen opwek. Zijn de waarden onder 0, dan wordt dit gezien als negatief verbruik. Dan ben je aan het terugleveren aan het net, dit noemen we het netto verbruik. Nu zie je de teruglevering niet terug in het "Dashboard" in Mijn Energie.

Interesse in een Qbox en Qbox Solar klik hier: Qbox bestellen
sommige omvormers kunnen op het thuisnetwerk(internet) worden aangesloten en hebben een eigen webserver zodat je deze via je browsers kunt uitlezen in dat geval heb je geen extra module voor je energiemanagement nodig. voordeel van het combineren is dat je alles op een plek hebt. het system dat ik gebruik (iungo) laat zien hoeveel stroom je opwekt, hoeveel je op dat moment verbruikt en wat je van het net afneemt of teruglevert. en daarnaast hoeveel gas ik die dag heb verbruikt.
Badge
bedankt voor je reactie, momenteel heb ik meerdere gratis systemen die alles bij houden.
opwekken van de zonnen panelen en via de energie kan je de bedragen zien.

Ik wil zo min mogelijk geld uit geven aan apparatuur die het voor je doet.

omdat de hulpmiddelen niet goed koop zijn.
Reputatie 4
Badge +6
Zoals ik al vermelde , meten is weten , maar wat je ook meet het gaat altijd over een tijdsbestek waarover je echt iets weet. Ik begon te meten in 1988 en intensief in 2004 .
Na enkele jaren kon je pas goed zien wat de beste besparing investeringen waren , Omdat investeren nou eenmaal geld kost en de subsidie ook maar zo plotsklaps geëindigd kan worden , heb ik alleen de montage kosten tot € 645 vergoed gekregen. ( weet je nog in eind 96 de aanschaf van PV panelen ? van de een op de andere dag en terugwerkend op de order opdracht.)
De rest aan het huis ,hoeveel weet ik niet eens precies moet € 25000,00 zijn en veel zelf gedaan. Trouwens alles wat nu te koop is , om op je telefoon onder een palmboom te bekijken , was er gewoon voor de kleine gebruiker nog niet.
En als je zo'n beetje klaar bent met investeren is meten nou net niet meer zo 'n noodzaak . Al hoewel het een gewoonte is geworden om op te letten en het te doen.
Overigens de meetgegevens die je krijgt van Qurrent ,en vooral , de vergelijk gebruik lijnen , geven veel rust in de tent.
o zie je maar weer meten is weten , wij hebben een vrijstaand huis en B@B los van het huis en dit jaar was het 43 euri per maand .energie.
Badge
Dat is netjes wij betalen het meeste aan gas, wij hebben ook een vrijstaande woning.
wel zonnepanelen op dak. subsidie is altijd tijdelijk. wij hopen dat de saldering regeling blijft. vele woningen zijn nu met zonnepanelen gebouwd om de norm te halen. Schaffen ze dat af, dan redden vele huizen het niet meer. De meeste energie wek je in de zomer op en dan gebruiken wij het minste energie, Omdat in de winter de Daalderop HP Cube draait. Wij verbruiken in onze vrijstaande woning niet meer dan 800 m3 gas. Boven verwarmen wij elektrisch.

Reageer