Opbrengst zonnepanelen berekenen

  • 27 april 2019
  • 0 reacties
  • 136 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +6

Je eigen energie opwekken. Het klinkt mooi, maar wat leveren die zonnepanelen op het dak nou eigenlijk op? Hoe lang gaan zonnepanelen mee en welk rendement behaal je ermee? Wat is het verschil tussen het financiële rendement van zonnepanelen en de rente op je spaarrekening? Waar moet je op letten tijdens het plaatsen van zonnepanelen op je dak? In dit artikel lees je alles over de opbrengst van zonnepanelen.

Ga snel naar:


Opbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Als je de opbrengst van zonnepanelen berekent dan kijk je naar het aantal kWh per Wp. Hiervoor kijk je eerst naar het vermogen van het zonnepaneel, dat je vervolgens vermenigvuldigt met een rekenfactor van ongeveer 0,90. Deze rekenfactor bepaalt men aan de hand van de zoninstraling en verschilt per locatie. Daarnaast heeft ook de oriëntatie van je dak invloed op de rekenfactor. Zonnepanelen gericht op het zuiden leveren een hogere rekenfactor op dan een dak gericht op het oosten. In Nederland wordt als vuistregel een rekenfactor van 0,90 gehanteerd om snelle berekeningen te maken.
Een zonnepaneel van 275 Wattpiek levert op jaarbasis gemiddeld zo’n 250 kWh op. Uitgaande van een prijs per kWh van €0,23 levert 1 zonnepaneel per jaar €57.50 op (250 * €0,23). Met een set van 10 zonnepanelen bespaar je zo op jaarbasis al gauw ruim €570. Als de prijzen van elektriciteit verder stijgen, dan zal de jaarlijkse besparing alleen maar groter worden. Benieuwd hoeveel je jaarlijks kan besparen met zonnepanelen? Doe de HuisScan om te ontdekken hoeveel panelen er op jouw dak passen en wat je jaarlijks kunt besparen. In de tabel verderop in dit artikel zie je de besparing voor een zonne-energiesysteem van 8, 12 en 16 zonnepanelen.


Opbrengst zonnepanelen per jaar

Een standaardzonnepaneel is ongeveer 1 bij 1,65 meter. Het gemiddelde vermogen ligt tussen de 250 Wp en 300 Wp. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel ligt dus tussen de 225 en 270 kWh per jaar. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh een systeem van 13 tot 16 zonnepanelen nodig heeft om bijna alle benodigde elektriciteit zelf op te wekken. Gedurende het jaar verschilt de opbrengst behoorlijk. Dit komt door de zonkracht en zonuren die in de winter minder gunstig zijn dan tijdens de zomer. Een zonnepaneel levert daarom in de maand mei wel meer dan 6 keer zo veel elektriciteit op als in de maand december. In onderstaande tabel zie je de verschillen in percentages uitgedrukt:


Opbrengst zonnepanelen per maand

MaandJanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDecOpbrengst 3% 4%9% 13% 14% 13% 13% 11% 9% 7% 3% 2%

Opbrengst zonnepanelen vergelijken

Hoeveel elektriciteit zonnepanelen exact opleveren, is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn:
  1. Dakoriëntatie
  2. Hellingshoek van het dak
  3. Vermogen van de panelen
  4. Soort zonnepanelen
  5. Aantal zonnepanelen
Er zijn instituten en vakbladen die het vermogen van zonnepanelen testen in standaard-weercondities om een oordeel te geven over welke zonnepanelen het beste presteren. Een goed voorbeeld hiervan is Photon, een internationaal vakblad dat al sinds 2005 zonnepanelen test en vergelijkt. Photon plaatst panelen in een open veld en test deze onder realistische en dezelfde omstandigheden om vervolgens een eerlijke vergelijking te maken. In dit artikel lees je meer over de beste zonnepanelen.
Tip: De kwaliteit en de opbrengst van jouw gewenste zonne-energiesysteem wordt voor een deel door het gebruikte materiaal bepaald. Toch is een groot deel van een goed functionerend systeem ook afhankelijk van het werk van de installateur. Dit wordt vaak onderschat. Kies de installateur daarom zorgvuldig. KvINL/Sterkin-erkende installateurs zijn op hun vakbekwaamheid getoetst. Bekijk hier aanbieders van zonnepanelen bij jou in de buurt.


Opbrengst 8 zonnepanelen

Wanneer je een opbrengst van 250 kWh per zonnepaneel aanhoudt, levert een systeem van 8 zonnepanelen je 8 x 250 = 2.000 kWh op. Concreet betekent dit dat je zo’n €460 per jaar bespaart, uitgaande van een elektriciteitsprijs van 23 cent per kWh.

Opbrengst 12 zonnepanelen

Wanneer je een opbrengst van 250 kWh per zonnepaneel aanhoudt, levert een systeem van 12 zonnepanelen je 12 x 250 = 3.000 kWh op. Concreet betekent dit dat je zo’n €690 per jaar bespaart.

Opbrengst 16 zonnepanelen

Wanneer je een opbrengst van 250 kWh per zonnepaneel aanhoudt, levert een systeem van 16 zonnepanelen je 16 x 250 = 4.000 kWh op. Concreet betekent dit dat je zo’n €920 per jaar bespaart.

Overzicht opbrengst zonnepanelen

8 zonnepanelen12 zonnepanelen16 zonnepanelenOpbrengst per dag€1,26€1,89€2,52Opbrengst per maand€38,32€57,47€76,63Opbrengst per jaar€460,00€690,00€920,00

Krijg vrijblijvend offertes voor zonnepanelen

Interesse in zonnepanelen? Via GreenHome vraag je eenvoudig offertes op bij zonnepanelen bedrijven bij jou in de buurt
Ontvang vrijblijvende offertes


Financieel rendement zonnepanelen

Het financiële rendement op je investering bestaat uit een rekensom van de volgende onderdelen: de investering, de jaarlijkse opbrengst, de elektriciteitsprijs en de levensduur van de panelen. Als je meer panelen laat plaatsen worden de vaste kosten, zoals installatie en voorrijkosten, over meer panelen gespreid. Daardoor ontstaat er een betere verhouding tussen kosten en opbrengsten waarmee je op een lagere prijs per paneel uitkomt. Indien je een gunstige dakligging hebt ligt het financiële rendement tussen de 7% en 9% per jaar. Zonnepanelen die niet onder ideale omstandigheden liggen zorgen hierdoor voor een iets lager rendement. Dit rendement is echter nog steeds beter dan het rentepercentage van je spaarrekening! Om te weten wat jouw rendement zal zijn raden we aan om een offerte op maat en een opbrengstberekening van een erkende installateur aan te vragen.
Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.300 kWh aan elektriciteit. Met 14 zonnepanelen wek je dit allemaal zelf op!


Maak gebruik van de opbrengstgarantie

Er zijn tegenwoordig installateurs die een opbrengstgarantie geven bij de verkoop van zonnepanelen. Er wordt dan een garantie afgegeven over de minimale opbrengst van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur over de hele levensduur of een deel daarvan. Is de productie lager dan de opbrengst die de installateur had voorspeld? Dan compenseert de installateur jou voor het verschil tussen de voorspelling en de daadwerkelijke opbrengst.


Schaduw op je dak. Heeft dit invloed op wat voor opbrengst zonnepanelen opleveren?

In sommige situaties kan het voorkomen dat op bepaalde momenten van de dag schaduw op je dak valt waardoor één of meerdere zonnepanelen in de schaduw komen te liggen. Wanneer je op dat moment gebruik maakt van een serie-omvormer – vergelijkbaar met oude kerstverlichting waarvan één kapot lampje ervoor zorgt dat alle lampjes uit gaan – kan dit leiden tot een behoorlijk rendementsverlies.
In de afgelopen jaren zijn er daarom omvormers gekomen die ervoor zorgen dat de schaduw minder effect heeft op het rendement van het hele zonne-energiesysteem. Dit zijn de micro-omvormers of omvormers met power optimizers. Met de micro-omvormers vindt de omzetting van gelijk- naar wisselstroom per paneel plaats en heeft een paneel in de schaduw geen effect op de opbrengst van de overige panelen. Power optimizers maken van de serieschakeling een parallelle schakeling. Beide oplossingen optimaliseren de opbrengst per paneel en daarmee is het effect van schaduw op een deel van het zonnepanelen systeem minder groot. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen een optimaal rendement leveren.


Levensduur effect opbrengst zonnepanelen

Een zonnepaneel gaat minimaal 25 jaar mee. Door de producent van de zonnepanelen wordt een opbrengstgrarantie gegeven voor 10 en 25 jaar. De A-merk zonnepanelen geven na 25 jaar nog minimaal 80% van de opbrengst in vergelijking met een nieuw paneel. Het is wel belangrijk om te benoemen dat een vakkundige installatie hierbij essentieel is. Naast de zonnepanelen is ook de omvormer een belangrijke schakel. De meeste omvormers hebben een levensduur van zo’n 10 – 15 jaar. De omvormer dient daarom tijdens de 25-jarige levensduur van de zonnepanelen minimaal 1 keer vervangen te worden. Vergeet de omvormer dus niet mee te nemen in de berekening van je rendement


Salderen en terugleveren

Zodra je zonnepanelen hebt, krijg je ook te maken met de salderingsregeling en het terugleveren van elektriciteit aan het net. Het kan gebeuren dat je met je zonnepanelen meer energie opwekt dan je direct verbruikt. Wat je aan elektriciteit over hebt lever je dan terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net, afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen van je energieleverancier. Dit proces heet salderen.


Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en heb je een hoog financieel rendement op je investering

Veel huishoudens wekken genoeg elektriciteit op met hun zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn. De panelen gaan 25 jaar mee en zijn na 6 tot 8 jaar afbetaald. Kijk je naar het financiële rendement, dan is een investering in zonnepanelen verstandiger dan geld op je spaarrekening zetten. Zonnepanelen leveren namelijk een rendement van tot wel 8% per jaar op. Als je daarnaast nog eens een opbrengstgarantie afsluit, voorkom je de eventuele risico’s die je rendement lopen. In vergelijking met andere energiebesparende maatregelen zijn zonnepanelen daarom een erg interessante oplossing. Let wel op dat het in sommige gevallen verstandiger is om eerst andere besparende maatregelen te treffen.

0 reacties

Geen reactie

Reageer