Verwarmen zonnepanelen...?

  • 10 december 2017
  • 7 reacties
  • 281 keer bekeken

Reputatie 3
Badge +6
Even een domme vraag waarschijnlijk, zou het op een of andere manier mogelijk zijn door "even plat gezegt" stroom terug te sturen naar de panelen dat je ze even kunt verwarmen om de sneeuw (en later mischien ijzel) er af te krijgen ? ga daar zomaar niet aan beginnen hoor, want de stroomsoort zou dan ook weer moeten veranderen, maar is er iemand van de knappekoppenafdeling die hier iets van weet of denkt te weten....?
Ben heel benieuwd, gisteren rond de middag hadden we nog een poosje een lekker zonnetje, maar helaas, sneeuw....zodoende de gedachte.
Groet Harry

7 reacties

Reputatie 4
Badge +12
Het North Alberta Institute of Technology heeft onderzoek gedaan naar de invloed van wel of niet sneeuw verwijderen. En Alberta ligt weliswaar op dezelfde breedte als Nederland, maar het klimaat is anders:
Edmonton heeft een noordelijk landklimaat met extreme temperaturen: de zomers zijn kort maar warm, en de winters zeer koud. De gemiddelde maximumtemperatuur in de winter is -8, en de minimumtemperatuur -19 graden Celsius.
De conclusie was dat het hooguit 3 tot 5% van de jaaropbrengst scheelt of de panelen wel of niet van sneeuw worden ontdaan.

https://novosolar.com/snow-on-solar-panels/

Er is een systeem op de Amerikaanse markt dat sneeuw verwijdert door de panelen met een stroom te verwarmen, maar dat wordt alleen aangeraden voor kritische off-grid toepassingen. Die vijf centimeter die nu op mijn panelen ligt, is er bij de eerste zonnestralen morgen of overmorgen zo weer af.

Groet Frans
Reputatie 3
Badge +6
Dag Frans, bedankt voor jou uitgebreide antwoord, was ook zomaar een gedachtenkronkel hoor...ik heb ook even naar de link gekeken die je meegestuurd had, maar is niet interessant in ons kikkerlandje maar was eigenlijk beter gezegd een beetje nieuwsgierig of het mogelijk zou zijn.
Die paar dagen in een ons land met sneeuw...ik ga er mn dak niet voor op...
nogmaals bedankt en vr.gr. Harry
Reputatie 3
Badge +8
Hallo H.J.Ploeg,

Bedankt voor het delen van de gedachtekronkel! En dank voor het uitzoekwerk, Frans!
Gelukkig smelt de sneeuw alweer en zullen kunnen de panelen gaan genieten van een winters zonnetje.

Groetjes, Nina
Reputatie 4
Badge +12Gelukkig smelt de sneeuw alweer en zullen kunnen de panelen gaan genieten van een winters zonnetje.


Na de eerste keer 0,000 van de zonnepanelen maandag was de sneeuw dinsdag al gesmolten en het winterse zonnetje brak vandaag door:

Reputatie 3
Badge +8
Hartstikke mooi, Frans!
Gelukkig smelt met genoeg zon de sneeuw weer ;-)

Groetjes, Nina
Badge
Indien je PVT panelen hebt (panelen met een warmtewisselaar), zou je energie uit je buffervat kunnen gebruiken om een smeltlaag onder de sneeuwlaag te creëren, zodat je sneeuw van je panelen afglijdt. Echter, wanneer de panelen actief gekoeld worden met bij voorbeeld een warmtepomp, kan de sneeuw nog op de panelen blijven, terwijl alle andere daken alweer schoon zijn.
Reputatie 4
Badge +8
Bedankt voor het delen MPA Geers 🙂

Groet,
Tessa

Reageer