Blog

Waarom zou je investeren in zonnepanelen?

  • 11 januari 2018
  • 8 reacties
  • 434 keer bekeken
Waarom zou je investeren in zonnepanelen?
Reputatie 5
Badge +13
Denk je erover om te investeren in zonnepanelen? Wij zetten de voordelen voor je op een rij.

Milieubewust bezig zijn
Uiteraard! Met zonnepanelen ben je niet langer afhankelijk van fossiele energie. Je helpt het klimaat door deze vorm van hernieuwbare energie te gebruiken. Overstappen op groene energie is een impactvolle beslissing als je klimaatverandering wilt helpen tegen te gaan!

Geld besparen
Met het aanschaffen van zonnepanelen kun je flink geld besparen en uiteindelijk levert het zelfs geld op. Het rendement kan wel oplopen tot zo'n 12%. Hoe werkt dat dan?

Jaarlijks produceren 10 gemiddelde panelen zo'n 2.500 kWh elektriciteit: bij een leverancier zou je voor deze hoeveelheid elektriciteit momenteel rond de 470 euro betalen (prijspeil december 2017). Dat bedrag spaar je dus elk jaar uit.

In 6 tot 10 jaar verdien je gemiddeld de investering van de zonnepanelen volledig terug. De jaren erna zijn dus winst, want de systemen gaan gemiddeld minimaal 25 jaar mee. Hierdoor zal de totale besparing gedurende de levensduur van een systeem 3 tot 5 keer de aanschafwaarde bedragen.

Onafhankelijkheid
Naast zelfvoorzienend bent je met zonnepanelen voor een deel niet meer afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. Wek je extra stroom op? Dit verkoop je aan je energieleverancier.

Woningwaarde
Alle woningen hebben een verplicht energielabel en hoe hoger dit label, hoe meer jouw woning vaak waard is. Ook als je het energielabel buiten beschouwing houdt zorgen zonnepanelen voor een stijging in je woningwaarde.

Belasting terugvragen
Je kunt als particulier de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Dat scheelt zo’n 15% tot 21% op je investering. Dat scheelt weer in de kosten!


Wat is voor jou een reden om voor zonnepanelen te kiezen? Heb jij misschien nog een andere reden?Deze informatie komt van Sungevity. Mocht je interesse hebben kan je via onze website een vrijblijvende en gratis offerte voor zonnepanelen aanvragen. Sungevity zoekt dan uit of zonnepanelen voor jou dak geschikt zijn.

8 reacties

Reputatie 1
Badge +4
Hi allen, reden voor mij om zonnepanelen te plaatsen is om de energie die ik verbruik te compenseren. Aangezien ik mijn dak moest renoveren (nieuwe pannen) was dit een uitstekend moment om tegelijk geïntegreerde zonnepanelen te nemen. Mijn huis is nu full electric en energie neutraal. Uiteraard moeten we nog even afwachten om zeker te zijn van de opbrengst.
Reputatie 5
Badge +13
Slim om het te combineren met het renoveren van je dak! Bedoel je met geïntegreerde zonnepanelen, die in je dakpannen zitten i.p.v. erop?
Reputatie 1
Badge
Echt, het frusteert me geweldig dat iemand als Tanja (heb jij eigenlijk zelf zonnepanelen op het dak van jouw woning?) zo simplistisch de voordelen van zonnepanelen voorstelt. Ik heb zelf zonnepanelen op mijn dak, ik geniet van de voordelen en ik zal nooit meer zonnepanelen plaatsen op mijn dak [rijtjeshuis] als niet eerst aan de onderstaande bezwaren tegemoet is gekomen:

1) Mijn zonnepanelen zijn 5 jaar oud en leveren, ondanks een vrijwel ideale plaatsing, 85% van het geëtiketteerde/beloofde vermogen. Dat is nog voor de jaarlijkse degradatie van 1% en ik heb het geluk in een zonnepaneelarme wijk [veel huur] te wonen, waardoor ik tot op heden een ongestoorde terugleverervaring heb... De zonnepaneelleverancier zegt dat ik niet moet klagen over het rendement en toch voel ik me bekocht.

2) Ondanks een gemeentelijke subsidie van 25% op de aanschafprijs en het terug hebben gekregen van de BTW [let op: vereiste veel papierwerk!] is mijn verwachte terugverdientijd 9 jaar - allerlei kosten die verband houden met het onderhoud van zonnepanelen - worden door Tanja c.s. voor het gemak vergeten. [Overigens: het BTW terugvragen van in dakpannen geïntegreerde zonnepanelen kun je vergeten, zie de regeltjes van de Belastingdienst. En overigens is het ook maar de vraag of je opstalverzekering in een dergelijk geval je dak voldoende verzekert. Check dat bij je verzekeraar a.u.b. voordat je tot die keuze overgaat!]

3) De overheid is een onbetrouwbare partner waar het de particuliere verduurzaming aangaat. Niet alleen staat de salderingsregeling op de helling maar ook heeft de Waarderingskamer bepaald dat "Gemeenten geen beleidsvrijheid hebben als het gaat om het al dan rekening houden met zonnepanelen in de waardebepaling. De Wet WOZ schrijft voor dat in de waardebepaling rekening gehouden moet worden met alle kenmerken die invloed hebben op de marktwaarde van het object. Als uit de analyse van verkoopprijzen blijkt dat er een positieve invloed uitgaat van de aanwezigheid van zonnepanelen, dan moet deze positieve invloed in de WOZ-waarde tot uitdrukking worden gebracht." Met andere woorden, zonnepanelen tikken per 01-01-2019 door in de WOZ-waarde, en dus in de hoogte van de OZB-belasting die je als eigenaar betaalt en ook in de hoogte van alle andere belastingen die gebaseerd zijn op de WOZ-waarde van je huis. Het is echt Kafkaiaans dat het 'meehelpen' aan verduurzaming je veel duurder te staan komt dan werd voorgespiegeld!

4) Binnenkort moet de dakbedekking van mijn huis worden vervangen. Dat betekent een serieuze extra kostenpost. Immers: de zonnepanelen moeten er eerst af en daarna er weer op. Feitelijk ben ik de opbrengst van de afgelopen 5 jaar aan die twee handelingen kwijt.

5) Bij elke meer dan serieuze hagelbui is het eerste wat je doet het dak opgaan om te controleren of er geen schade is. Zonnepanelen kunnen wel tegen een stootje, maar een serieuze hagelbui is toch een dingetje. Zie ook hier: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/215082/Dronebeelden-Zo-ziet-ravage-in-Asten-er-na-noodweer-uit

6) Zonnepanelen staan de aanleg van een groen dak in de weg.

Enfin, zo kan ik wel doorgaan. Ik zou na meer dan 5 jaar eigen zonnepanelen nu eerder kiezen voor het me inkopen in een zonnepanelenpark van een derde c.q. een coöperatie. Zij de lasten en de zorg. Ik het op het eerste gezicht iets lagere rendement, maar als je alle zaken meetelt die anderen je niet vertellen, dan kom ik waarschijnlijk zelfs beter uit!
Reputatie 5
Badge +13
Hoi I.M.F.J. Joukes

Bedankt voor je bericht en het delen van je bezwaren en tips!

Naast de velen voordelen zitten er uiteraard ook ‘nadelen’ of dingen waar je rekening mee moet houden aan zonnepanelen. Inderdaad een goed idee om die er ook bij te vermelden, zodat geïnteresseerden een weloverwogen keuze kunnen maken.

Bedankt voor het opsommen van jouw bevindingen, dat is zeker heel handig voor mensen die zonnepanelen overwegen en zich aan het oriënteren zijn! Ook interessant dat je concludeert dat een collectief park gunstiger is (die komen er ook steeds meer).

Het is zeker jammer dat je rendement tegenvalt. Ik weet niet of dat misschien verschilt per soort paneel of leverancier? Daar heb ik geen ervaring mee. Volgens mij zijn er leveranciers die een bepaalde hoeveelheid garanderen.

Dat over de WOZ waarde hoorde ik ook onlangs. Ik heb er persoonlijk ook wel tegenstrijdige gevoelens bij. Want het lijkt door het duurder maken niet of ze verduurzaming hiermee stimuleren. Een woning met panelen kan je natuurlijk dan wel voor iets meer verkopen, maar voor mensen die gewoon in hun woning willen blijven zitten lijkt dit niet een handige regeling (eerder het tegenovergestelde). Ik ga me daar nog wat verder in verdiepen.

Ik kon tot voor kort helaas geen zonnepanelen nemen in de huurflat waar ik woonde. (Huurbaas wilde ze ook niet op het dak). Inmiddels kan ik in mijn nieuwe woning dat wel. Mijn buren hebben ook al panelen, maar ik ben eerst begonnen met een aantal andere punten om mijn woning te verduurzamen zoals andere radiatoren, isoleren en elektrisch koken.

Zonnepanelen staan bij mij zeker op de planning. (Op mijn dak of collectief weet ik nog niet). Mijn persoonlijke reden om mijn woning te verduurzamen heeft uiteraard ook te maken met de kosten, het is fijn om iets extra’s te hebben voor je portemonnee. Maar ik ben me ervan bewust dat niet alles veel rendement heeft, echter heeft het naast financieel voordeel (of nadeel ) ook een positieve impact op mijn uitstoot en dat is mij zeker ook veel waard. :)

Als je nog meer tips hebt over de afweging voor zonnepanelen hoor ik ze graag!

Groetjes, Tanja
Reputatie 2
Badge +6
1) Mijn zonnepanelen zijn 5 jaar oud en leveren, ondanks een vrijwel ideale plaatsing, 85% van het geëtiketteerde/beloofde vermogen.

2) Ondanks een gemeentelijke subsidie van 25% op de aanschafprijs en het terug hebben gekregen van de BTW [let op: vereiste veel papierwerk!] is mijn verwachte terugverdientijd 9 jaar

3) De overheid is een onbetrouwbare partner waar het de particuliere verduurzaming aangaat.

4) Binnenkort moet de dakbedekking van mijn huis worden vervangen.

5) Bij elke meer dan serieuze hagelbui is het eerste wat je doet het dak opgaan om te controleren of er geen schade is.

6) Zonnepanelen staan de aanleg van een groen dak in de weg.

Enfin, zo kan ik wel doorgaan. Ik zou na meer dan 5 jaar eigen zonnepanelen nu eerder kiezen voor het me inkopen in een zonnepanelenpark van een derde c.q. een coöperatie. Zij de lasten en de zorg. Ik het op het eerste gezicht iets lagere rendement, maar als je alle zaken meetelt die anderen je niet vertellen, dan kom ik waarschijnlijk zelfs beter uit!


Als ik zo vrij mag zijn om mijn mening over bovenstaande punten te geven:

Punt 1:
Wanneer u slechts 85% van de afgegeven voorspelde opbrengst haalt dan moet de installateur naar mijn mening kijken wat er mis is.
Welk vermogen aan panelen heeft u, en wat was de voorspelde opbrengst? In het algemeen geldt de regel dat het vermogen van de panelen in Wp × 0.9 = opbrengst in kWh. Voorbeeld: u heeft 10 panelen van elk 250 Wp, dan is de voorspelde opbrengst 10×250×0.9=2250 kWh. In de meeste gevallen wordt deze opbrengst gehaald, en is vaak zelfs hoger, zeker dit zonnige jaar.

Punt 2:
Wanneer u na aftrek van subsidie en BTW nog steeds op een terugverdientijd van 9 jaar zit heeft u een zeer dure installatie. Zijn er bijzonderheden geweest voor de installatie? Een terugverdientijd van 6-8 jaar is makkelijk te realiseren.
Onderhoud is er niet aan de zonnepanelen en omvormer. Als u hier wel voor betaalt dan ben ik benieuwd wat het onderhoud inhoudt.

Punt 3:
Helemaal mee eens. De overheid past de regels aan als ze daar zin in heeft. Daar gaat geen visie vanuit en het motiveert mensen niet om zonnepanelen aan te schaffen.

Punt 4:
Wist u bij de aanschaf van de panelen niet dat de dakbedekking binnenkort aan vervanging toe was? Als de dakbedekking inderdaad oud wordt zou ik deze eerst laten vervangen en dan pas panelen plaatsen. De panelen kunnen dan lekker blijven liggen. Voor mensen met een pannendak geldt dit punt niet.

Punt 5:
Hagelschade aan panelen is meestal gedekt door de opstalverzekering. Een normale hagelbui is geen probleem, bij een storm zoals u aangeeft kan er dus aanspraak op de verzekering gemaakt worden. Neem sowieso contact op met de verzekering om aan te geven als u zonnepanelen heeft. Dan wordt dit meestal meteen meegenomen in de dekking.
Punt 6:
Een groen dak met zonnepanelen is inderdaad niet echt een perfecte combinatie, maar het kan wel. De panelen zelf zorgen ook al voor afkoeling van het dak omdat er minder zon op valt. Dit merken wij bij ons op zolder in de zomer zeker, het is minder warm/heet in de zomer.

Natuurlijk zitten er nadelen aan zonnepanelen (zoals u ook aangeeft), maar wanneer je van te voren een goede afweging maakt/laat maken dan is het naar mijn mening altijd een goede investering. Het rendement van eigen panelen is ook veel hoger dan via een collectief zonnepanelenpark (zonder postcoderoos regeling, met deze regeling is het rendement vrijwel gelijk aan eigen panelen).
Reputatie 5
Badge +13
Bedankt voor de handige informatie en tips @MK102 ! 😄
Reputatie 1
Badge
In reactie op de reactie van MK102 (waarvoor dank)

1) Opbrengst
Nominaal: 12*250kW = 3000 Wattpiek
opbrengst (genormaliseerd naar 365 dagen):
2014: 2832 kW (94%)
Reputatie 5
Badge +14
Klinkt allemaal prachtig mooi deze voorbeelden maar, stel nu dat deze panelen 100 % zijn gericht op het noorden (hierbij is de opstellingshoek minder belangrijk) wat geeft een installateur dan voor garantie ver de opbrengst.
Ik bedoel maar dat een gegarandeerde 90% over het aantal geïnstalleerde Wattpiek volledig afhankelijk is van de plaatsing zonnepanelen. Oost west thuis best.

Reageer