Blog

Zelfs te warm voor je zonnepanelen!

  • 27 juli 2018
  • 2 reacties
  • 5027 keer bekeken
Zelfs te warm voor je zonnepanelen!
Reputatie 4
Badge +8
Bloedje heet is het. Bewapend met liters zonnebrandcrème en een volle koelbox zoeken we het strand op voor wat verkoeling. De zon leeft zich uit. Goed nieuws als je zonnepanelen hebt! Althans, dat zou je denken. Toch is dit weer niet ideaal voor het opwekken van zonne-energie.

Minder opwek door warmte
Zonnepanelen presteren het best onder specifieke omstandigheden. Het eerste ingrediënt is een felle zon. Check. Ten tweede: een koele omgeving. En laat dat laatste nou net niet het geval zijn.

Zonnepanelen kunnen niet goed tegen warmte. Wanneer een zonnepaneel te heet wordt, zorgt dit voor een afname van de energieopbrengst. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden, kan een zonnepaneel 60 graden worden. Dat trekt hij slecht. Want bij elke graad boven de 25 (van het zonnepaneel), neemt het vermogen met 0,4 procent af.

Zo houd je een zonnepaneel koel
Een zonnepaneel voelt zicht het fijnst in een zonnige, koele omgeving. Op de hoogvlaktes van Tibet of Bolivia bijvoorbeeld. Maar daar hebben wij niks aan. Wetenschappers van het Amerikaanse Stanford University kwamen daarom met een thermische coating, waarmee een zonnepaneel wel 5 graden kan afkoelen.

Dat scheelt al wat, maar is nog niet ideaal. Het perfecte systeem om zonnepanelen koel te houden zal dan ook nog even op zich laten wachten. Tot die tijd houden we ons eigen hoofd koel. Koelbox vullen, en op naar het strand.

2 reacties

Reputatie 4
Badge +12
De hoogste dagopbrengst van zonnepanelen krijg je in het voorjaar, waar de temperatuur laag is en de atmosfeer helder. Helaas schijnt in het voorjaar de zon minder uren per dag en minder dagen per maand. In de zomer schijnt de zon meer en langer, maar is de atmosfeer minder helder en de temperatuur van de panelen hoger. Dat zet zich door in het najaar met meer bewolking, kortere dagen, maar weer lagere temperaturen.

De afgelopen maand hadden we extreme temperaturen, maar ook weinig bewolking. Daardoor haalde de opbrengst van de panelen zelden het maximum. Maar dat bijna-maximum wel erg lang en vaak. Het lijkt me niet dat we ons nu over minder opbrengst door hoge temperaturen moeten beklagen.

De afgelopen weken was de temperatuur tussen mijn dakpannen en panelen in de buurt van 55 graden. Een beetje jammer dus van de verminderde opbrengst, maar echte winst komt niet van een paar graden temperatuurverlaging, maar door de panelen aan de achterkant te koelen met spiralen die ons heetwater voorverwarmen. Mogelijk zelfs ondersteund door een warmtepomp, gevoed uit de zonnepanelen. Tenslotte gaat bij zonnepanelen 80% van de zonne-energie anders toch verloren.

Groet, Frans
Reputatie 5
Badge +13
Bedankt voor de extra uitleg Frans! Worden jouw panelen gekoeld aan de achterkant?

En weet jij of iemand anders of er een soort 'weersverwachting website' is specifiek voor zonnepanelen?

Voor wie het interessant vindt nog twee grafieken over hoe de verdeling van de opbrengst van zonnepanelen over het jaar is en dat waar je woont ook impact heeft op je hoeveelheid opwek.


Opbrengst van zonnepanelen: regionale verschillen

Ook regionaal zijn er duidelijk verschillen in opbrengst van zonnepanelen. De zonne-instraling is namelijk niet overal in Nederland hetzelfde. In het westen van Nederland is de zonne-instraling intensiever dan in het oosten van Nederland. De regionale verschillen in zonnestroomopbrengst kunnen wel tot 10 procent oplopen. Zie onderstaand kaartje voor de regionale verschillen in zonne-instraling (hoe donkerder, hoe meer zonne-instraling). (Bron Milieu Centraal)Groetjes, Tanja

Reageer