Sticky

Zon zoekt dak!

  • 7 augustus 2017
  • 13 reacties
  • 2137 keer bekeken

Badge


Zon zoekt dak!
Elke dag opgewekt wakker worden. Door duurzame energie van jouw eigen zonnepanelen. Wie droomt daar niet van? Wij in ieder geval wel! Door de SDE+ (subsidie voor duurzame energie projecten) is de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijven en non-profit instellingen extra voordelig. In samenwerking met Greencrowd helpen wij jou met de aanvraag.

Geschikt/ongeschikt
Greencrowd heeft veel ervaring met het succesvol aanvragen van subsidies voor bedrijven, gemeenten, sportverenigingen en scholen. Vooral bedrijven met grote daken maken gebruik van deze subsidie. En weet je? Met de huidige technieken is vrijwel ieder dak geschikt. Grote kans dus dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd. Laat de zon maar schijnen!

Budget van 6 miljard euro
Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Goed voor het klimaat en voor jouw portemonnee. Van 3 oktober tot 26 oktober kun je jouw SDE+ aanvraag indienen. Er zit deze keer maar liefst 6 miljard euro in de pot! Het principe is simpel: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Meld je daarom snel bij ons aan via zonnepark@qurrent.nl

Ok, waar moet ik dan precies aan voldoen?
Heb je een dakoppervlakte met plaats voor 60 zonnepanelen of meer? En heb jij een ‘grootverbruikersaansluiting’ (3x 80 Ampère)? Dan kun je gebruikmaken van de SDE+ subsidieregeling. Er wordt altijd eerst een quickscan* uitgevoerd om te bepalen hoeveel zonnepanelen er maximaal op je dak of het terrein kunnen. Daarna vragen wij de subsidie voor je aan.

Help… Ik heb geen dak boven m’n hoofd!
Geen probleem. Je kunt altijd meedoen met een van onze Zonneparken of op zoek naar een andere locatie (bijvoorbeeld het dak van een school). Tegenwoordig is gezamenlijk opwekken net zo voordelig als zonnepanelen op je eigen dak. Vertel ons je plan en we helpen je graag.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de SDE+ aanvraag? Neem dan contact met ons op via zonnepark@qurrent.nl en ga de toekomst zonnig tegemoet!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Het project start met een quickscan, daarna wordt de SDE+ aangevraagd. De kosten hiervoor bedragen € 250,- (ex. btw).

13 reacties

Zon zoekt dak.
Tegen de tijd dat zonnepanelen zo efficiënt zijn dat mijn energie leverancier vraagt of hij ze op mijn dak mag plaatsen ben ik voor.
Vandaag was het zover.
De eerste landbouwschuren worden vol gelegd met zonnepanelen tegen een vergoeding van 5000 Euro.
Nog even en ze komen langs de deur om mijn dak te huren.
Reputatie 4
Badge +8
Hoi Henk,

Het gaat inderdaad de goede kant op met zonnepanelen in Nederland! Daar zijn wij als 100% groene energieleverancier natuurlijk hartstikke blij mee :)

Heb jij ook zonnepanelen?

Groet,
Tomer
Reputatie 4
Badge +6

Bewegende PV-panelen in dubbele glasgevel leveren maximale energie

(20-12-2017) Geplaatst door Henk Wind

De Lumiduct bestaat uit bewegende PV-panelen van glas in een dubbele gevelconstructie. De PV-panelen weren de zonnewarmte, terwijl indirect daglicht en uitzicht gehandhaafd blijven. Door ook nog eens de warmte uit de spouw te benutten, wordt tachtig procent van de zonne-energie benut. Een kantoor in Alblasserdam had de primeur.
De Lumiduct is een heel nieuwe manier om energie te winnen uit de gevel. Het systeem combineert diverse functies met elkaar zoals zonwering, warmtewinning en opwekking van elektriciteit. Kern van de Lumiduct is een zonnecel van Morgan Solar uit Canada. Dit is een hoogrendement zonnecel die wordt gebruikt in de ruimtevaartindustrie. En daarmee is het ook een heel dure cel. “Maar we hebben er maar weinig van nodig. Waar een standaard PV-paneel helemaal bestaat uit zonnecellen, concentreren wij het licht op een heel beperkt aantal kleine zonnecellen. En daarmee wordt het dan weer betaalbaar”, vertelt Stan de Ridder van Wellsun dat de Lumiduct ontwikkelde.De dubbele gevel is bij Mondial Movers naar buiten gebouwd.
Foto's
De weinige cellen zorgen wel voor een grote opbrengst. Het paneel benut 30% van het zonlicht voor elektriciteit, wat beduidend hoger is dan de opbrengst bij gewone PV-panelen. Dat komt door de opbouw van het glaspaneel waar ze in zitten. Dat werkt door zijn vormgeving namelijk net zoals een vergrootglas waarmee licht wordt gefocust, zodat je er zelfs een vuurtje mee aan kunt maken. In dit geval zorgen de ‘light guiding optics’ ervoor dat er 700 keer meer zonlicht bij de cel komt dan in een standaard situatie.

Suntracker

De light guiding optics op het glaspaneel hebben een aaneensluitend hexagonaal patroon, zodat het hele oppervlak van het paneel wordt benut. Alle direct invallende zonlicht wordt hiermee dus naar de zonnecellen geleid en gebruikt voor elektriciteit. Wel belangrijk is dat het paneel exact op de zon gericht is zodat het licht er recht op valt. Daarvoor zijn de frameloze volglazen panelen aan een staande kolom bevestigd met koppelingen die zowel verticaal als horizontaal kunnen draaien. Een suntracker zorgt ervoor dat ze automatisch precies in de goede stand komen te staan.

Selectieve zonwering

Het feit dat alle directe zonlicht naar de cel wordt geleid, betekent dat het glazen paneel ook slechts selectief licht doorlaat. Alleen indirect licht komt naar binnen. Op die manier komt dus wel licht maar geen zonnewarmte binnen. “En daarmee hebben we dus de perfecte selectieve zonwering”, zegt De Ridder. “Het systeem laat ongeveer 70% van het indirecte licht door. Dat is uiteraard minder dan bij een volglazen gevel. Maar wie heeft er nu werkelijk een volglazen gevel? Zodra de zon schijnt sluiten de screens en loopt de hoeveelheid daglicht enorm terug.”
De hoeveelheid daglicht is over het jaar ongeveer anderhalf tot drie keer zoveel als bij een gevel met normale zonwering, waarmee dus kan worden bespaard op verlichting. Een afwisseling van zon en wolken – altijd lastig bij automatisch geregelde screens – heeft geen invloed op de hoeveelheid daglicht die binnenkomt. Alleen de elektriciteitsproductie wordt erdoor beïnvloed, maar de hoeveelheid indirect licht blijft vrijwel gelijk.
Het bewijs werd onder meer geleverd door de cameramensen van RTL Nieuws, die opnamen kwamen maken van de Lumiduct. Zij begonnen – op een bewolkte dag – het licht te meten toen de Lumiduct volop openstond. Ze bleven meten tot de Lumiduct volledig gesloten was. Verschil bleek er niet te zijn; het werd niet donkerder.
Doordat de panelen zich altijd op de zon richten, is er rondom de panelen steeds een open strook beschikbaar voor het uitzicht. De panelen staan namelijk nooit in exact verticale stand en ook maar korte tijd precies parallel aan het gevelvlak. De zichtlijnen verschillen wel bij elke zonnestand. “Maar bij gesloten screens heb je helemaal geen zicht meer.”

Dubbele gevel

De Lumiduct wordt geplaatst in een dubbele gevelconstructie, zodat deze is afgeschermd van regen en wind. Dit is ter bescherming van de gevoelige besturing en elektronica en voorkomt tevens vervuiling. De buitenruit kan van enkel glas zijn en is bij voorkeur low iron. Dit ontijzerde glas is helderder en laat dus meer licht door dan standaard glas.
De constructie van de binnengevel heeft geen invloed op de Lumiduct. Samen met ODS is een standaard systeem ontwikkeld op basis van Jansen-profielen, maar andere mogelijkheden zijn er ook. Omdat de Lumiduct al in een dubbele gevel staat, zou de binnenruit eventueel ook van enkel glas kunnen zijn. “Maar dat soort beslissingen met bijbehorende berekeningen laten we aan de ontwerpende partijen over.”
Ook de positionering van de gevel is vrij. “De binnenruit kan op de vloerrand staan, met een hulpconstructie voor het naar buiten plaatsen van de Lumiduct en buitengevel. Maar ook zou de buitengevel op de vloerrand kunnen staan. Nadeel daarvan is wel dat er dan minder licht binnenkomt.”
De Lumiduct zelf heeft niet meer nodig dan een goed uitgelijnd T-profiel aan onder- en bovenzijde. De hoogte van de Lumiduct-kolom is nu nog maximaal 3,30 meter, maar Wellsun werkt op verzoek van een klant aan een kolom van 6 meter hoog. Dat vereist niet alleen een hogere sterkte van de kolom, maar ook een aanpassing van de aansturing van de panelen en dergelijke. Zo zijn er op zich ook grotere of kleinere glaspanelen dan de huidige mogelijk, waarmee het aantal kolommen en de dikte van de dubbele gevel kunnen worden beïnvloed, maar ook dat vereist een stukje engineering. “Voorlopig houden we dit dus even aan als standaard.”

Warmtewinning

De dubbele gevelconstructie gebruikt Wellsun ook nog eens voor warmtewinning. De spouw wordt bovenaan afgezogen en de warme lucht wordt middels een wisselaar gebruikt voor warm water. Inzetten voor verwarming is niet zinvol omdat de meeste warmte wordt gewonnen in het zomerseizoen als er juist moet worden gekoeld.
Met deze combinatie weet Wellsun volgens de eigen berekeningen 80% van de energie uit het zonlicht te benutten. “De overige 20% weerkaatst tegen de gevel.”
Wellsun presenteerde eerder al een prototype van de Lumiduct op de beurs Gevel. Toch duurde het geruime tijd voordat Wellsun het eerste project kon uitvoeren. Pas afgelopen maanden augustus en september werd de eerste Lumiduct-gevel gebouwd bij het kantoor van Mondial Movers in Alblasserdam. In die tijd is het product doorontwikkeld en is het paneel slanker, transparanter en frameloos geworden, waardoor het steeds dichter bij het oorspronkelijke idee is gekomen van een zwevend glasplaatje.

Gevelrenovatie

Mondial Movers integreerde de Lumiduct in een totale gevelrenovatie. De kantoorgevel was gelegen op het zuiden en had een glazen trappenhuis, waarin de temperatuur soms opliep tot meer dan 40 ºC. De Lumiduct voorkomt die opwarming en levert nieuwe energie. In totaal is 40 m2 gevel voorzien van de Lumiduct. Betrokken partijen naast Wellsun waren EGM architecten, Pellikaan bouwbedrijf en ODS geveltechniek.
Wat de kosten van de gevel betreft, geeft Stan de Ridder aan dat je die moet vergelijken met de kosten van een dubbele gevel met automatische zonwering. “Ten opzichte van zo’n constructie heeft de Lumiduct-gevel een terugverdientijd van ongeveer tien jaar.”
Meer informatie: Wellsun, Delft
Tekstproductie: Henk Wind
Fotografie: Wellsun

30 procent Procent rendement.
en nog veel meer mogelijk-heden
Reputatie 4
Badge +8
Wat gaaf hè, die panelen! Zo kunnen we nog meer panelen kwijt!

Bedankt voor het delen Giliam 🙂

Groet,
Tessa
Reputatie 5
Badge +14
Weet je wat mij nu stoort in deze het subsidie soep.
Grootverbruikers kunnen met subsidie hun productiekosten verlagen en krijgen nog een cadeau toe, maar wel van mijn geld.
Gaan ze nu ook hun prijzen verlagen.
Reputatie 4
Badge +6
Ja helemaal gelijk heb je hierin John , Maar ja bijna iedereen heeft zijn BTW en eventueel zijn subsidie gekregen op zijn PV panelen ..ook ik . Maar voor de rest zijn alle aanpassingen en aankopen daar bij in de afgelopen 30 jaar door mij zelf betaald . Je weet Ik krab jou rug dan doe jij die van mij . Een echte luis in de pels is / was Nelie Smid Croes , of zijn dat juist zoet makertjes ?
Reputatie 4
Badge +8
Hoi @JohnKemmer en @G.F.Klaver,

Dat is inderdaad een interessante discussie. Er valt iets voor te zeggen dat de grootse investeerders in absolute aantallen het meeste voordeel krijgen. Maar onderaan de streep krijgen wij allemaal de kosten van de opwarming van het klimaat gepresenteerd. Als grote bedrijven niet gestimuleerd worden om over te gaan op energie neutrale productie en bedrijfsvoering, zijn de negatieve gevolgen voor iedereen bekend. Wat dat betreft kun je redeneren dat het belangrijk is om met gemeenschapsgeld te investeren in duurzame projecten.

In dit geval bestaat er denk ik geen goed of fout. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

Groet,
Tomer
Reputatie 5
Badge +14
Ken je het principe de vervuiler betaald. Het argument dat ze dan de kosten doorberekenen aan de klant gaat uiteindelijk niet op de prijzen zullen dusdanig stijgen dat de omzet zal kelderen.

Leuke auto maar helaas nu al duur zal dan helemaal niet meer te betalen zijn, of dat aluminium kozijn bijna onderhoudsvrij maar niet meer te betalen. dan maar weer de fiets en houten kozijnen.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat is welvaart ???
Reputatie 4
Badge +8
Daar ben ik het mee eens, John. Idealiter betaalt de vervuiler zelf. Toch is de realiteit dat de energietransitie een duwtje in de rug nodig heeft, ook van de overheid. Dat kan door strenge regulering, dat in bepaalde mate effect sorteert. Om de transitie te versnellen, valt er iets voor te zeggen dat het ook financieel aantrekkelijk wordt gemaakt.

Groet,
Tomer
Reputatie 4
Badge +6
Toch is het raar / scheef ik heb ruim 38 jaar aan mijn huis gewerkt ,de enige subsidie was de BTW retour en een vergoeding van 640 € voor de arbeid cq montage van de PV . Eenieder die niets gedaan heeft en nu met een mooie subsidie zijn huis wel voorziet van alles volgens de transitie bedoelde besparing , pakt nu wel de hoofdprijs . Ben ik dan zo'n sul die toen al zag en als een geiten wollen sokken figuur , alles al deed om het milieu te redden ?
Reputatie 5
Badge +14
Wees blij dat je dan nog die 600 euri op arbeidskosten hebt mogen terugontvangen.
Ik kreeg alleen de BTW terug en subsidie op mijn head pump, vergeet het maar. In 1997 bestond er al subsidie op warmtepompen maar ja L/L was en is daarvan uitgesloten.
Reputatie 4
Badge +6
Heb je gelijk in John , Wij hebben wel het voordeel gehad van de tijd .Bij aanvang van het bouwen van mijn huis zei de gevestigde bouwers "het is zonde van het geld "al die extra isolatie en zo .Ik ben kort geleden in een vergelijkbaar huis geweest hier in de buurt .daar was dus niets extra's gedaan in energie besparende maatregelen .Heb toen gekeken wat TNO er over dacht , Nu stoken die mensen ,en ze krijgen dat huis niet eens goed warm , maar betalen maandelijks € 660,00 aan energie lasten.
als je dat ziet klopt het dat ik door die inspanningen mijn kostprijs van mijn huis aan hout pakket in 25 jaar terugverdiend heb .

Reageer